Top 10 destinaţii de călătorie de la Funtur

Posted on November 20, 2012

În decursul timpului am tot avut diverse liste de priorităţi şi pasiuni pe care însă nu le-am prea adus la zi în ultima vreme, dar o să rectific chestia asta la îndemnul Ioanei de la Printre rânduri (căreia îi mulţumesc pentru idee) pentru că  e o idee foarte bună să-ţi mai faci din când în când câte o auto-evaluare ca să vezi ce s-a mai schimbat. Gusturile şi dorinţele se mai schimbă cu timpul.

Sincer, n-a fost uşor să mă rezum la 10 şi ordinea nu este neapărat valorică. Iată cum arată topul meu în acest moment:

10. Praga – un oraş pe care l-am văzut şi pentru că tatăl meu m-a bătut îngrozitor de mult la cap, el fiind într-o totală admiraţie a acestui oraş unde fusese de 2 ori. Şi  recunosc că i-am dat dreptate – un oraş încărcat de istorie, unul dintre cele mai frumoase oraşe medievale din Europa. Nu sunt deloc originală spunând că cel mai mult mi-a plăcut Prazsky Hrad (complexul palatului). Ce mi-a mai plăcut f. tare a fost şi încântătoarea plimbare seara pe Valtava cu Jazz boat.

 9. Fortificaţiile din Transilvania – mi-au plăcut mai toate cele pe care le-am văzut (şi mai am încă multe de văzut), Cârţa, Biertan, Prejmer, Cincu, Valea Viilor……, dar preferata mea a fost Hărman – curată, îngrijită, bine organizată, plină de flori, cu un joc de scări de lemn pe fundalul zidului alb care m-a ţinut în loc preţ de vreo câteva ore, deşi mai aveam ceva drum de făcut la plecarea de acolo.

8. Vulcanii noroioşi de la Buzău – senzaţia de altă lume, mai ales dacă ai noroc, ca mine, să dai de o zi cu nori şi soare. Ce mi-a plăcut f. mult e că zona era foarte curată, fără urme de “civilizaţie” umană ceea ce făcea atmosfera şi mai autentică şi mai misterioasă. În plus, din Bucureşti e aproape şi e o alegere f. bună pentru situaţiile în care nu ai mult timp de plimbare.

7. Valea Loirei – adică o parte din ea – în 5 zile nu ai cum vedea toate castelele din zonă. Castelul meu favorit, asta dacă fac un efort să aleg, ceea ce e f. greu, e Chenonceau poate şi datorită arcadelor sale înălţate peste apă şi a grădinilor absolut splendide.

6. Cascada Iguazu din Argentina –  o cădere de apă, sau mai bine zis o mulţime de căderi de apă care se prăvălesc cu o forţă greu de imaginat de jur împrejurul unei văi abrupte în formă de U şi unde ai acel sentiment de micime în faţa grandorii şi puterii naturii. O rezervaţie naturală extrem de îngrijită şi bine păzită de argentinieni care au tururi extrem de bine organizate şi pe care le-aş recomanda oricând. Şi-n plus ai şi ocazia să faci un duş natural.

5. Machu Picchu – chiar dacă ştiam multe despre oraşul inca şi văzusem nenumărate fotografii, ruinele oraşului vechi te impresionează oricum. Poziţia e spectaculoasă iar vremea care evoluează de la ceaţă, la soare şi chiar un pic de ploaie nu face decât să mărească farmecul locului pe care l-ai vrea însă golit de turişti astfel încât să-l poţi admira şi simţi în linişte. E posibil doar la prima oră, dacă ajungi cu primul autobuz. Oricum, e un loc care nu trebui ratat – crează vise şi dă nostalgii – şi sfatul meu e să nu staţi după ghid ci să citiţi înainte ca să puteţi să vă plimbaţi printre ruine şi să vă puteţi imagina o lume fascinantă şi complexă, să rezonaţi cu pietrele şi istoria lor. N-am apucat încă să scriu despre asta dar o voi face în curând.

4. Siturile maya din peninsula mexicană Yucatan – care sunt atât de speciale, de grandioase şi de unice încât nu-mi pot imagina că ar putea lipsi de pe lista de călătorii a oricui. Toate siturile pe care le-am văzut, absolut fără excepţie, sunt excepţionale şi vreau să merg din nou în zonă să văd şi ce n-am văzut. Oricum, dacă e să aleg, aş alege Uxmal, cel mai romantic dintre situri şi unul dintre locurile în care am avut acel sentiment de plinătate pe care-l ai de câteva ori în viaţă în care te simţi complet, ca parte a universului.

3. Barcelona – fără nici un dubiu datorită arhitecturii sale. Sigur, şi poziţia sa între dealuri şi la mare e spectaculaosă dar ceea ce face ca oraşul să fie altfel decât altele, e şcoala extraordinară de arhitectură şi evident clădirile realizate de Gaudi. Ştiu că există două tabere separate dar cred că nici nu se putea altfel cu un artist atît de neconvenţional ca Gaudi. Fiecare coloană sau sculptură din Sagarda Familia e o minune, casa Batlo e un deliciu al curbelor iar Parcul Gruel e un prilej de mirare şi încântare pe care mi-ar plăcea să le gust din nou.

2. Londra – nici nu ştiu ce-aş putea spune despre Londra pe care l-am adoptat la Lumea Mare şi care rămâne oraşul ăn care mă simt cel mai bine şi în care mi-ar plăcea să locuiesc măcar în perioada de vreme bună. E ceea ce numesc eu un oraş adevărat, adică unul plin de viaţă, de oameni şi atât de multe lucruri de văzut că n-aş şti să numesc numai unul. E oraşul în care eu mă simt într-o stare de exaltare continuă.

1. Anacapri  – de fapt, mai punctual Vila San Michele – un vis împlinit care s-a ridicat, dacă nu chiar a depăşit visul. Visul meu de a vedea un loc magic creat de un om extraordinar care şi-a petrecut o pare parte a vieţii pentru şi în acest loc. Lumina, culorile, originalitatea dar mai ales căldura acestui loc m-a făcut să regret că nu pot trăi în acea casă, pe acea coastă, sub acel soare, cu ochii la acea mare şi păzită de sfinxul roşu şi de spiritul lui Axel Munthe. Este singura locaţie care a reuşit să depăşească Londra în topul meu.

Doamne, câte ar mai fi intrat pe lista asta a preferinţelor……

Articolul face parte dintr-o campanie a blogosferei de turism (a călătorilor pasionaţi adică) şi vă rog să-i citiţi şi pe: Printre rânduri, Placerea de a călători, TravelBadgers, World Traveller, 1001 Călătorii, Mirel Matyas, Buckelist, Catherine’s Crossroad, Paravion, Elena Cîrîc, Turism Market, În Turneu, Laura şi Apollo prin lumea largă

» Filed Under Am mincat la, Am vazut, Prin lume

Comments

7 Responses to “Top 10 destinaţii de călătorie de la Funtur”

  1. Top 10 destinaţii Bucketlist.ro | Bucketlist on November 20th, 2012 5:25 pm

    […] Funtur.ro […]

  2. Mirel Matyas on November 20th, 2012 9:31 pm

    Interesant topul tau, mai ales prin locurile exotice din America Centrala si de Sud. Imi place si ideea de a introduce locuri din Romania.
    P.S. Corectezi te rog numele meu? (MIREL MATYAS) Multumesc!

  3. anca on November 20th, 2012 11:31 pm

    Am corectat – scuze 🙂
    Din America de Sud as mai fi avut dar cum nu erau decat 10 in top….
    O parte din topul tau nu le-am vazut – sper sa remediez.

  4. Topul topurilor: ce destinații recomandă blogosfera de travel | cluj.travel on November 28th, 2012 11:35 am

    […] campanie au participat blogurile: Printre Rânduri, Plăcerea de a călători, Experiențe Turistice, TravelBadgers, World Traveller, 1001 călătorii, Bucketlist, Catherine’s […]

  5. Top 10 locuri pentru starea de bine on November 30th, 2012 1:06 am

    […] în alegerea destinațiilor viitoare, au mai scris: Printre Randuri, Placerea de a calatori, Funtur, Travel Badgers, George2210 , 1001 calatorii, Mirel Matyas, Bucketlist, Catherine, Blog Paravion, […]

  6. Dragostea mea pentru România în 10 amintiri subiective : Experiente Turistice on December 1st, 2012 2:15 pm

    […] Cetăţile fortificate din Transilvania – şi pentru că am ales în alt articol Hărman-ul, de data asta o să aleg Cârţa pentru aerul de mister şi romantism pe care i-l dau zidurile […]

  7. Priorităţi sau vise de călătorie şi planuri pentru 2013 : Experiente Turistice on January 4th, 2013 8:31 pm

    […] la locurile pe care aş vrea să le văd sau să le revăd vine firesc după un top cu locurile văzute şi plăcute şi după o retrospectivă a anului trecut. Poate pentru prima […]

Leave a Reply