De ce şi cum să ajungi la Vulcanii Noroioşi

Posted on October 3, 2011

De ce să mergi la Vulcanii Noroioşi?

Simplu:

  • Sunt accesibili
  • Sunt spectaculoşi

 

  • Sunt destul de bine protejaţi
  • Deşi nu sunt unici în lume, sunt destul de rari (cam 1100 în întreaga lume cu doar cîteva zeci în Europa – în afară de România mai sunt în Rusia, Ucraina, Italia, Rep. Moldova)
  • Sunt frumoşi şi stranii pentru că au creat un peisaj ce pare de pe altă lume sau de deşert. Toată lumea îi compară cu un peisaj lunar şi pe bună dreptate.  

 

 

 Cum ajungi la Vulcanii Noroioşi?

Iarăşi simplu:

Cu maşina – Din oraşul Buzău ieşiţi pe DN 10 (spre Întorsura Buzăului, Braşov) şi mergeţi aprox. 17 -18 km., pânã în Sãtuc, unde faceţi la dreapta spre Berca. Traversaţi râul Buzãu, şi la prima ramificaţie faceţi la stânga, si apoi la dreapta dupã câteva sute de metri urmând indicatorul spre Chiliile (la stãnga este drumul spre Mãnastirea Rãtesti). După aprox. 10 Km, la urmãtoarea intersectie, faceţi la  dreapta. După doar cîţiva km ajungeţi la un indicator nou care arată direcţia către vulcanii noroioşi de la Pâclele Mari (drum la stânga, în coborâre) şi  vulcanii noroioşi de la Pâclele Mici (drum înainte).

 

Drumul nu e perfect, are ceva denivelări, dar e acceptabil chiar şi pentru o maşină joasă ca a mea cu condiţia să nu mergeţi tare.

Mai există de fapt încă două  formaţiuni mai mici de vulcani, una, La Fierbători (denumire populară pentru vulcanii noroioşi) şi  a doua, Pâclele de la Beciu, la aprox. 3-4 km la nord de Pâclele Mici unde eu n-am ajuns din pacate din vina mea că nu m-am documentat suficient şi n-am ştiut de ei.

După câte am aflat, merită şi ei văzuţi. Se pare că drumul pt. maşină e cam rău pt. cei din urmă dar se poate ajunge şi pe jos.

Se poate ajunge şi cu trenul pînă la Buzău de unde sunt vreo 4 trenuri(pe la 9, 14, 17 şi 19) până la Berca si se fac cam54 de min.  De-acolo pe jos cam 2 ore până la Pâclelele Mari. Acolo exită acum şi o pensiune “La Vulcanii Noroioşi” unde puteţi sta dacă nu vreţi să mai staţi prin zonă.

Există şi o terasă unde se poate mânca destul de bine şi ieftin. O ciorbă de burtă sau de fasole, must şi gogoşi din partea casei.

Ce sunt vulcanii noroioşi?

Sunt formațiuni create de gaze naturale de mare adâncime (peste 3 km) care împing la suprafaţă apă freatică amestecată cu argilă.

Din craterele pe unde bolboroseşte nămolul, se scurg râuri de noroi la fel ca lava doar că acestea sunt reci şi au culoarea gri metalic.

 

 

Locul e curat – am fost chiar de ziua curăţeniei şi m-am înarmat cu un sac mare de gunoi şi mănuşi de plastic convinsă că voi avea ce “culege”. Spre uimirea mea, n-a fost cazul. N-am găsit decât vreo 2 sticle mici de plastic în toată zona.

La Pâclele mici, ajungi cu maşina într-o parcare unde plăteşti 2 lei şi de-acolo se urcă pe jos un deal mic până la vulcani.  

 Un peisaj SF într-un mix de culori de la griul închis al noroiului din cratere la un gri deschis ca de cenuşă trecând prin diverse nuanţe de gri metalic, intr-o secvenţă de suişuri şi coborâşuri de deşert de nămol. Foarte Spectaculos!

 

 

 

La Pâclele Mari, ajungi în parcare şi de acolo intri direct în zona vulcanilor după ce plăteşti o taxă de 4 lei pt. adulţi (respectiv 2 lei elevi, studenţi, 1 leu copii).

Vulcanii de aici sunt un pic diferiţi decât cei de la Pâclele Mici – zona e un pic mai plată şi cu mai puţini vulcani dar vulcanii au vârfuri şi par mai activi. Partea mai plată e travessată de crăpături şi crevase şi  culoarea bate un pic spre auriu. La fel de spectaculos şi chiar un pic romantic (desigur şi datorită vremii pe care am prins-o – soare auriu pe sub nori întunecaţi care scoteau griul şi auriul în evidenţă).

 

 

 

 

 

Vulcanii sunt o alegere f. bună şi dacă vrem o excursie scurtă de-o zi (asta dacă nu veniţi tocmai de pe la Oradea).

Eu am fost cu nişte prieteni şi cu Fix desigur  – care s-a proptit în primul “râu” de noroi pe care l-a văzut şi din care a trebuit să-l extrag  că altfel acolo rămânea – şi din Bucureşti a fost o călătorie foarte relaxantă şi nu prea lungă.

 

Nu-ţi ia mai mult de 2 ore să vezi vulcanii din ambele părţi.

Cu toate astea cred că ar merita stat mai mult în zonă – e foarte frumos acolo, zona e considerată monument al naturii încă din 1924, vulcanii sunt înconjuraţi de vegetaţie cu specii rare şi în zonă mai sunt şi altele de văzut.

Eu sigur mă mai duc pe acolo.

» Filed Under Altele, Am mincat la, Am vazut, De prin Romania

Comments

6 Responses to “De ce şi cum să ajungi la Vulcanii Noroioşi”

  1. Top 10 destinaţii de călătorie de la Funtur : Experiente Turistice on November 20th, 2012 5:12 pm

    […] Vulcanii noroioşi de la Buzău – senzaţia de altă lume, mai ales dacă ai noroc, ca mine, să dai de o zi cu nori şi […]

  2. Dragostea mea pentru România în 10 amintiri subiective : Experiente Turistice on December 1st, 2012 8:42 am

    […] Vulcanii noroioşi de la Buzău pentru sentimentul de ireal şi fantastic pe care mi l-au  creat, dar şi pentru […]

  3. Mini foto-poveste – Fix la Vulcanii Noroioşi : FUNTUR on February 5th, 2013 10:02 am

    […] Locul – Vulcanii Noroioşi […]

  4. Nadiusha on March 30th, 2013 12:11 pm

    sunt ft incantata de ceea ce am citit.Cum se incalzeste sigur ii vizitez si eu.MS

  5. anca on March 30th, 2013 2:03 pm

    O sa-ti placa sigur!

  6. Trovanţii, babele şi tigăile – pe lună sau pe Marte : Experienţe de Călătorie – FUNTUR on November 25th, 2013 4:45 pm

    […] La Vulcanii noroioşi de la Pîclele din Buzău, unde craterele de noroi, solul neted uscat, valurile de pămînt […]

Leave a Reply