Cum zboară caţelul sau pisica ta?

Posted on September 9, 2011

Am vorbit până acum despre călătoria cu patrupedul doar cu maşina dar există cazuri când trebuie să plecăm cu avionul şi vrem să luăm şi animalul casei cu noi – mă refer aici, desigur, la căţel, pisoi, canar, hamster, ţestoasă….:).

Există mici diferenţe între condiţiile pentru animale de casă în funcţie de compania de zbor dar toate au cel puţin trei condiţii:

1. documentele de călătorie despre care am vorbit data trecută;

2. un container de transport standard acceptat de IATA (Asociaţia Internaţională de Transport Aerian). Containerul trebuie să permită animalului să se mişte relativ leger, să se răsucească, să stea confortabil chiar ridicat). Aşa cum arată desenul de pe site-ul lor;

3. să anunţaţi intenţia de a călătorii cu un animal de casă cu cel puţin 48h înainte.

 

În funcţie de greutate sa, animăluţul poate călători:

  • în cabină

             De obicei, la majoritatea companiilor aeriene, în cabină nu pot călători decât animalele mici de până în 6 km  (cu cuşca de transport inclusiv).

            – TAROM – nu acceptă decât până la max. 5 kg (Tarom-ul oricum pare să aibă mai multe condiţii decât majoritatea companiilor europene)

            – Lufthansa merge până la 8 kg

            – Alitalia acceptă pana la 10 kg

  • în cala de bagaje (în atmosferă presurizată şi controlată)

        Animale de până la 75 de kg (cu container cu tot)

  • în sistem de expediere cargo (în atmosferă presurizată şi controlată).

       Animalele mai mari de 75 kg

Majoritatea companiilor aeriene acceptă în cabină câinii însoţitori pentru persoane cu dizabilităţi, indiferent de dimensiune. Oricum trebuie anunţată compania din-ainte.

Cu alte cuvinte, eu care am un teckel sârmos, numitul Fix – zis şi Trix, Pix, Mix, tramvai, pisoi, Gelu sau Geluţu (pt. că e gelos) şi încă altele, ar trebui să călătorească în cală pt. că are 10 kg  ceea ce mi se pare o cruntă nedreptate.

Sunt amarat - e foarte nedrept ca sa calatoresc in cala - ce-s eu, bagaj?

 

Data viitoare vă voi spune câteva condiţii speciale în funcţie de compania aeriană şi ţara unde călătoriţi şi cât costă să mergeţi cu căţelul sau pisica la plimbare cu avionul.

» Filed Under Altele, De prin Europa, Prin lume, transport

Comments

Leave a Reply