Este Cinque Terre pe măsura laudelor?

Posted on August 10, 2012

 

Lăsăm un pic Toscana în urmă (dar numai în timp) să mergem un pic mai la nord pe coastă. Unde? Unde în altă parte decât în lăudatele Cinque Terre.

Merită laudele? Absolut. Nu e cazul pomului lăudat. Sunt pitoreşti şi colorate, numai bune de o vacanţă între mare şi deal (un deal care arată ca un munte). Farmecul genului ăsta de coastă stă tocmai în această combinaţie între marea care are culori incredible şi coasta abruptă pe care stau căţărate case colorate strânse una-ntr-alta, parcă sprijinindu-se să nu se prăvale în stâncile din apă.

Înainte de a vă povesti unde sunt, cum se ajunge acolo şi una, alta, am să încep prin a încerca să exprim ce-a fost în sufletul meu când am ajuns acolo fără costum de baie – numai ăl de sus ştie ce-a fost în capul meu că nu m-am gândit că la 34 de grade, la mare, o baie în apa limpede şi de culori greu de descris, era momentul perfect. Şi numai ăl de sus ştie ce exerciţii de respiraţie adâncă şi ignorare a cuiului adânc din inimă a trebuit să fac ca să nu mă gândesc la o bălăceală adevărată – vă spun doar că un sunt un fel de raţă când vine vorba de mare. Destul! Nu de alta dar s-ar putea să doresc să-mi dau una peste scăfârlie şi acum.

Am plecat cu maşina din Quiesa, prin Viareggio de unde, până la Riomaggiore (prima dintre cele cinci localităţi denumite Cinque Terre, venind din sud) sunt în jur de 7o km (din care 50 pe autostradă). Se face aprox. o oră şi un pic.  Drumul în afara autostăzii este f. frumos şi pitoresc pt. că se merge pe coastă şi se vede şi marea şi muntele.

Maşina se poate lăsa în parcare la Riomaggiore de unde până în celelalte localităţi (Manarola, Cornigia (singura dintre ele care nu are ieşire la mare), Vernazza şi Monterossa al Mare) puteţi lua trenul sau puteţi merge pe jos pe Sentiero, drumul vechi de pe coastă care uneşte cele cinci localităţi şi are în total 11 km. Prima parte a cestui drum, între Riomaggiore şi Manarola, se numeşte f. poetic “Via dell Amore” . Pentru accesul în zonă, există un card simplu, adică fără tren, şi care e obligatoriu pentru că zona este parc naţional. Taxa e folosită la întreţinerea drumului dintre localităţi. Eu aş fi vrut să merg pe jos dar nu am avut timpul necesar, stând acolo doar o zi. Există şi un card care include şi transport nelimitat cu trenul între cele cinci localităţi. Pentru o zi, (24h), acest card este 10 euro de persoană.

Parcarea din Riomaggiore, dacă mergeţi în plin sezon, e cam aglomerată dar puteţi lăsa maşina şi la Spezia de unde puteţi lua trenul.

Noi am luat trenul din Riomaggiore până în Monterrossa şi l-a întoarcere am făcut oprire în Manarola.

Am revenit apoi în Riomaggiore unde am şi mâncat nişte foccacia, am băut vreo două beri şi câte un capuccino bun înainte de plecare. Atenţie la orar! Noi am ajuns înapoi în Riomaggiore pe la ora 16 şi n-am mai găsit decît o braserie în care aveau mâncare  – restaurantele iau o pauză până mai pe seară.

În Riomaggiore, străzile sunt înguste şi colorate, există un turn şi un castel de unde perspectiva e spectaculoasă pentru că se află în punctul cel mai avansat în mare. Din păcate n-am putut să văd castelul pentru că nu e deschis decât devreme dimineaţa sau seara târziu (deci trebuie stat acolo măcar o noapte).

O zi nu este suficient totuşi pentru zonă. Aş recomanda măcar două-trei zile ca să vă plimbaţi în linişte şi să faceţi şi baie. Noi, de pildă nu ne-am oprit în Cornigia şi Vernazza – alegerea am făcut-o şi după comentariile de pe Internet deşi sunt sigură că trebuie văzute toate chiar dacă nu au monumente spectaculoase.

Şi în plus cum să nu stai să faci o baie acolo? Pentru cei care iubesc stâncile la mare şi cărora le place să sară în apă, acolo e locul ideal.

Până să ajung din nou acolo, cred că o să dau o fugă la Tyulenovo, la doi paşi de Vama Veche, de care am aflat de la Octavia din Lumea Mare. Nu arată tocmai rău nici acolo şi-n plus, Marea Neagră are un mare avantaj faţă de alte mări sau oceane. Dar despre asta, vă spun data viitoare cănd voi povesti despre Capri şi Anacapri.

 

 

 

» Filed Under Altele, Am aflat, Am mincat la, Am vazut, De prin Europa, Insemnari din calatorii, Prin lume

Comments

6 Responses to “Este Cinque Terre pe măsura laudelor?”

  1. Napoli – o oraş controversat – între mizerie şi artă : Experiente turistice on August 21st, 2012 3:21 pm

    […] să mai las pentru mai încolo Capri-ul şi Anacapri-ul din simplul motiv că vreau să amân momentul în care voi avea impresia c-am mai plecat o dată […]

  2. 2012 – călătorii şi poveşti – bile albe, mult mai multe decât negre : Experiente Turistice on December 21st, 2012 6:16 pm

    […] Ei, dar n-am fost numai la Capri – am tras o tură prin Toscana, am urcat la Cinque Terre, am coborât la Napoli şi am mai dat o fugă şi la […]

  3. Foto mini-poveste – porumbel la Cinque Terre : EXPERIENŢE DE CĂLĂTORIE – FUNTUR on February 13th, 2013 10:01 am

    […] pe aleea de coastă de la Riomaggiore, primul (de la sud) dintre cele 5 localităţi cunoscute ca Cinque Terre din Italia. Porumbelul se afla prins între două grupuri şi făcea ture când într-un sens când […]

  4. Foto mini-poveste – la Cinque Terre să nu mergi fără costum de baie : Experienţe de Călătorie – FUNTUR on June 7th, 2013 9:15 am

    […] Dacă tot faci baie în ocean sau la mediterană, sau la orice mare care e mai sărată decât a noastră, unde trebuie obligatoriu să foloseşti ochelari ca să nu te doară ochii să mori, măcar să faci baie într-o mare spectaculoasă. La Viareggio în apropiere de Pisa, marea m-a lăsat total rece, dar nu datorită temperaturii ci a banalului. O baie aproximativă într-o apă cam tulbure şi cam murdară. Eu fiind cam raţă bălăcitoare, am ieşit total nemulţumită. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat la Cinque Terre. […]

  5. Alex on April 7th, 2014 2:52 pm

    Noi am fost saptamana trecuta. Nu era asa de insorit dar locurile raman tot fantastice.
    Cand mergeti in Manarola, neaparat luati masa la Tattoria di Billy. Este un loc senzational cu o mancare out of this world.
    http://www.logout.ro/cinque-terre-manarola-pamantul-si-marea-6848.html

  6. anca on April 7th, 2014 2:56 pm

    Am citit si eu articolele voastre si am revazut locurile cu placere. O sa tin cont de sugestiile vaostre cind mai ajung pe acolo.

Leave a Reply