Calatorie prin Toscana – Barga, o mică bijuterie

Posted on July 31, 2012

Despre Barga ziceam că urmează. La Barga şi la Ponte del Diavolo (sună interesant în română – P0dul Dracului – nu?) am ajuns în primul rând datorită tizei mele de la Lumea Mare, Ancutza care a fost şi ea pe acolo şi m-a inspirat. Poate că n-aş fi ajuns nici la Barga nici la Ponte del Diavolo dacă nu citeam ce-a scris ea.

Cum ziceam în ultimul articol, la Barga am ajuns cu autobuzul. Comod şi destul de rapid. Am făcut cam o jumătate de oră de la Quiesa la Lucca (16 km şi aprox. 2 euro jumate)  şi la un sfert de oră am luat autobuzul spre Barga (ştiam deja orarul de cu o zi înainte când cumpărase şi biletele). Cam o oră pe 36 km. şi biletul a fost vreo 4 euro jumate. N-am luat bilete de întoarcere pentru că habar n-aveam cât stăm şi-n plus vroiam să facem şi o oprire la întoarcere la Borgo a Mozzano să vedem Ponte del Diavolo.

Barga e o încântare, e de fapt un sat, centrul vechi e mai mic decât la Lucca dar e cel puţin la fel de frumos, are un aer mai medieval şi are avantajul că e plasat mai aproape de munte ceea ce-i dă panoramă asupra zonei. În plus, deşi erau turişti în cetate, centrul e liniştit şi are un aer romantic şi din alte vremuri.

 

Străzi întortocheate şi înguste pavate cu piatră, cu case colorate şi cu flori, de multe ori în scări abrupte, în ceea ce a fost la origini un castel înconjurat de zid. Două porţi principale, Porta Reale şi Porta Macchiaia, sunt încă întregi şi la Porta Reale are şi autobuzul capătul.

Chiar dacă centrul vechi nu e prea mare, sunt destul de multe de văzut – marea parte le poţi vedea într-o zi dacă ai condiţie fizică bună, dar e păcat. Eu am suferit de lipsă de timp şi mi-ar fi plăcut să stau acolo măcar 2 zile. Are cîteva biserici f. frumoase cum ar fi SS Annunzziata,  SS Crocifisso, San Felice, câteva palate şi o catedrală (Duomo Romanico) f. frumoasă de unde se deschide şi o perspectivă splendidă spre munte.

Draguţ confesionalul din SS Annunzziata, nu?

Catedrala deşi în stil romanesc (sec. 11 – 16) este un pic mai austeră dar doar datorită deteriorări în timp şi a refacerilor.

După cum spuneam, din faşa catedralei ai o panoramă f. frumoasă a zonei cu munţii în zare.

Pieţe mici şi intime unde abia se strecoară câte un magazinaş sau un mic restaurant şi-n băruleţ şi unde e mai multă animaţie pentru că se adună turiştii să mănânce şi să bea ceva într-o pauză de căţărat scări şi pante.

În Piaţa Angelio ne-am orpit să bem o bere care ne-a mers la suflet mai ales că locul e încântător. Deşi sosise un grup mare de italieni în vîrstă care erau destul de gălăgioşi, mai ales că erau mai multe femei, nu a fost deranjant. Afară era cald, italienii erau veseli şi zâmbăreţi, piaţa mititică era superbă şi berea f. bună (şi mult mai ieftină ca la Lucca).

 

 Berea nu e în poză ca să nu vă fac poftă.

După încă o oră de umblat, cum mai aveam încă o altă oră până la prima maşină, ne-am oprit la Gelateria care se află foarte aproape de intrarea în cetate (pe partea dreaptă când pleci) unde am băut un capuccino minunat şi am mâncat o îngheţată bestială ! Neapărat să vă opriţi.

Acum îmi pare rău că am fost la Barga la sfârşitui lunii iulie şi nu m-am dus în august – dar voi mai aveţi timp să mergeţi la festivalul de jazz BargaJazz 2012, un festival care e deja la cea de-a 25-a ediţie şi care se va desfăşura între 17 şi 25 august.  De altfel Barga se poate lăuda şi cu un festival anual de operă care, anul ăsta, a avut loc între 6 şi 22 iulie. Barga e o un loc unde merită să stai câteva zile, să vizitezi, să mergi la un concert sau să participi la vreo Sagra. Ce e Sagra? Vă zic data viitoare că m-am cam întins şi nici la Ponte del Diavolo n-am ajuns. Dar ajung, ajung….

» Filed Under Altele, Am vazut, De prin Europa, Insemnari din calatorii

Comments

3 Responses to “Calatorie prin Toscana – Barga, o mică bijuterie”

  1. Ancutza on July 31st, 2012 11:53 pm

    Ce amintiri frumoase mi-ai trezit! Multumesc mult si cat mai multe calatorii faine iti doresc!

  2. Călătorie prin Toscana – Sagra şi Podul Dracului : Experiente turistice on August 3rd, 2012 1:47 pm

    […] ziceam? A, da, întrebam dacă ştiţi ce este Sagra. Dacă ştiţi, minunat, dacă nu, vă zic […]

  3. 2012 – călătorii şi poveşti – bile albe, mult mai multe decât negre : Experiente Turistice on December 22nd, 2012 1:40 pm

    […] dar n-am fost numai la Capri – am tras o tură prin Toscana, am urcat la Cinque Terre, am coborât la Napoli şi am mai dat o fugă şi la […]

Leave a Reply