Când să intri gratuit la Muzeul Louvre?

Posted on October 29, 2011

Am zis că o să mă ocup şi de artileria grea a muzeelor din Paris şi să vedem când şi în ce condiţii le poţi vizita gratuit.

O să încep banal şi previzibil cu Louvre pentru că este totuşi cel mai mare şi trebuie să dăm cezarului ce-i al cezarului.

Am fost o singură dată în Paris şi am stat doar 4 zile aşa că am hotărât să las Le Louvre pentru o altă dată când voi putea să văd măcar o parte în mod corespunzător. Probabil trebuie să stai cîteva luni  în Paris ca să-l vezi cu adevărat.

O să fac şi o mărturisire – nu mi-a plăcut piramida de la intrarea în muzeu – nu sunt vreun mare specialist în arhitectură dar mi s-a părut un pic cam ca nuca în perete. Construită în 1989, piramida are un rol practic folosind drept intrare în muzeu în urma deteriorării intrării principale a clădirii muzeului datorată numărului mare de vizitatori.

Eu n-am absolut nimic împotriva ideilor îndrăzneţe şi neconvenţionale ba chiar dimpotrivă – arhitectul meu preferat e de departe Gaudi. Numai că la Louvre, piramida nu mi s-a părut îndrăzneaţă ci nepotrivită stilistic. Dar, până la urmă e chestie de gust şi ea e acolo şi nu pleacă nicăieri.

Cât costă intrarea în mod normal? – 10 euro pentru adulţi – cu excepţia expoziţiilor temporare din Sala Napoleon şi a expoziţiei Eugène-Delacroix sau 14 euro cu acces total.

Intrarea este gratuită în prima duminică a fiecărei luni cu excepţia expoziţiilor temporare din Sala Napoleon şi a expoziţiei Eugène-Delacroix.

Cine mai beneficiază de gratuitate?

  • copii sub 18 ani
  • tineri între 18 şi 25 de ani din UE
  • profesori francezi
  • artişti plastici membrii AIAP (Asociaţia internaţională de arte plastice)
  • şomeri şi cei cu ajutor social
  • persoane handicapate şi însoţitorii acestora.

Ca în multe alte capitale, există carduri cu care obţii disconturi la diverse puncte de interes. Paris pass care are mai multe versiuni – Paris Pass pt. muzee dă acces nelimitat la colecţiile permamnente din peste 50 de muzee şi costă 40,  89 şi respectiv 116 euro pt. 2, 4 şi 6 zile consecutive (dar cu valabilitate nelimitată şi poate fi luat online).

O combinată posibilă ar fi un pass de 4 zile combinat cu prima duminică dintr-o lună (când sunt mai multe muzee care au intrare gratuită) în care să faceţi un tur de forţă şi să vedeţi cât mai multe muzee.

Care sunt muzeele care au intrare gratuită în prima duminică a fiecărei luni? O să vedem data viitoare când voi vorbi şi despre un muzeu care mi-a plăcut extrem de tare – Muzee d’Orsay. 

» Filed Under Altele, De prin Europa, Oferte

Comments

Leave a Reply