Să critici sau să lauzi? E România frumoasă sau e lăsată în paragină?

Posted on September 22, 2011

Am primit un comentariu la postarea despre Castelul Cantacuzino de la Buşteni în care mi s-a amintit că la Buşteni sunt şi multe de criticat.

Ar fi greu să contrazic acest lucru având în vedere că nu putem nega realitatea din Romania în ceea ce priveşte modul în care e tratat turismul, ca să ne referim numai la acest domeniu.

Locuri splendide care nu sunt puse în valoare, edificii arhitecturale lăsate în paragină, descoperiri arheologice minimalizate, păduri defrişate, lacuri poluate, servicii hoteliere discutabile, drumuri proaste, monumente naturale degradate – toate astea sunt realităţi despre care vorbim des, la care oftăm adânc şi ne revoltăm deseori.

Am criticat mult în viaţa mea şi nu mă voi dezbăra de acest obicei probabil niciodată. Vreau însă să nu-mi pun ştreangul de gât  în fiecare zi – am nevoie de frumuseţea unei flori sau unui cer cu nori pufoşi, a unui asfinţit sau a unui lac să pot trece peste acele lucruri care mă dezamăgesc şi uneori mă rănesc profund.

Refacerea şi introducerea în circuitul turistic al unui castel pe care am fi meritat să-l vedem de mult, e un lucru bun de care vreau să mă bucur ca să pot suporta imaginea degradării unui oraş – cum e cazul oraşului vechi din Constanţa (care sincer mi-a frânt inima) – şi să nu trec la fapte atunci când am gânduri criminale la adresa celor care permit poluarea, degradarea, murdărirea, abandonul, dezinteresul…

Şi vă întreb pe voi? Ce facem? Criticăm sau lăudăm? Sau şi una şi alta?

Sau, o fi oare ceva de făcut concret?

» Filed Under Altele, Am vazut, De prin Romania

Comments

Leave a Reply