Harman – fortificatii in Transilvania

Posted on August 17, 2010

In turul meu prin Transilvania in cautarea bisericilor fortificate, dupa Prejmer m-am oprit la Harman care se afla cam la 10 km de Brasov la stanga din DN11 (drumul Brasov-Bacau).

Cetatea biserica de la Harman (Honigberg in germana) este una dintre preferatele mele. Chiar daca nu e chiar atat de mare ca Prejmer, are o structura echilibrata si bine organizata.

In plus, desi doar la cativa km distanta de Prejmer, Harman-ul e mult mai bine ingrijit. La intrare am gasit o doamna f. draguta care avea grija de flori si care a fost deosebit de draguta si primitoare. Am aflat de la ea ca cetatea este de cativa ani in reconstructie si se lucreaza permanent la ea (banii vin evident de la Fundatiei Sasilor Transilvaneni din München). Poate parea un amanunt trivial, dar in incinta cetatii exista o toaleta care arata ca la un hotel de 4 stele ceea ce spune ceva despre modul de administrare al acestui loc.

Fortificatia care inconjoara biserica este formata dintr-un zid exterior de 4,5 m inaltime si un zid interior inalt de 12 metri prevazut cu sapte turnuri. Un alt treilea zid ce incercuia santul cu apa nu se mai pastreza. Intreaga incinta era acoperita cu un coridor de aparare, care comunica cu toate turnurile.

Orologiul din turn are un singur aratator care indica orele si care dateaza din secolul al XVI-lea.

Altarul si orga in stil baroc dateaza din secolul XVIII.

Intrarea este 4 lei (de 2 ori mai ieftin ca la Prejmer si ni s-au dat si bilete de intrare…). Programul de vara este intre 9h la 17h.

Si am gasit acolo cateva albume recente de fotografii din Romania ale lui George Avanu la 45 RON. Splendide! Ar fi cea mai buna promovare pentru Romania.

» Filed Under Altele, Am vazut, De prin Romania

Comments

One Response to “Harman – fortificatii in Transilvania”

  1. Top 10 destinaţii de călătorie de la Funtur : Experiente Turistice on November 20th, 2012 5:08 pm

    […] de văzut), Cârţa, Biertan, Prejmer, Cincu, Valea Viilor……, dar preferata mea a fost Hărman – curată, îngrijită, bine organizată, plină de flori, cu un joc de scări de lemn pe […]

Leave a Reply