Cetatea Prejmer – Fortificatii in Transilvania

Posted on August 7, 2010

Intr-o scurta vacanta in Transilvania, m-am hotarat in sfarsit sa vad si eu bisericile fortificate si cetatile despre care, spre rusinea mea, nu stiam prea multe. Oare de ce?

Am pornit de la Brasov catre Sighisoara – Medias si ne-am stabilit la Bazna, o localitate balneara la cativa km nord vest de Medias.

Am incercat cu ajutorul unei harti  cu fortificatiile si cu ajutorul internet-ului bineinteles, sa imi fac niste trasee care sa includa cat mai multe obiective. Desigur, n-am reusit sa vad tot, in schimb am vazut altele pe care nu le pusesem pe lista.

Prima oprire a fost in apropiere de Brasov, la Prejmer. Ca sa ajungi acolo, venind dinspre Predeal, trebuie sa iesi pe linia de tranzit (asa se numeste acum) spre est pe drumul spre Buzau pe DN11/E574. Cam la 10 km de Brasov se face dreapta spre Prejmer.

Cetatea fortificata, numita Cetatea Taraneasca din centrul localitatii este cea mai puternica fortificatie construita de taranii sasi in zona. Construcţia cetatii de aparare  a început în 1427 în jurul bisericii (1250) şi s-a terminat în secolul al XVI-lea si cuprinde 2 incinte in jurul bisericii. 

Altarul bisericii este cel mai vechi din Transilvania si are un panou central in triptic cu aripi pictate pe ambele parti.  Cetate a fost restaurata in perioada 1960-70 si ca majoritatea bisericilor fortificate din Transilvania este in administratia Fundatiei Sasilor Transilvaneni din München.

Sigur, mai depinde si de oamenii locurilor si exista diferente in modul in care sunt ingrijite aceste cetati. La Prejmer poti intra fara sa te intrebe nimeni nimic si doar la un mic muzeu din incinta, la care urci cateva trepte, exista cineva (o doamna ursuza si monosilabica) care-ti ia banii de intrare (8 lei – cea mai scumpa din toate fortificatiile) si in loc de bilet iti da o vedere urata.

Am facut greseala sa ma duc la WC acolo – desi initial facut modern cu faianta, gresie…. acum apa la toaleta curgea constant, hartie nu exista, chiuveta nu era prea curata si pe jos era destul de murdar. Poate pare ceva trivial dar eu cred ca nu e un amanunt lipsit de importanta si spune ceva despre administrarea acestor locuri.

In astfel de situatii, imi amintesc de toaletele de la siturile maya din Mexic unde pe langa o curatenie exemplara si instalatii moderne si functionale, mirosea a plante aromate si a proaspat. Cale lunga, nu?!

Dar sa nu fiu carcotasa. Cetatea e f. frumoasa si merita vazuta – ar fi pacat sa o ratati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

» Filed Under Altele, Am vazut, De prin Romania

Comments

One Response to “Cetatea Prejmer – Fortificatii in Transilvania”

  1. Harman – fortificatii in Transilvania : Experiente turistice on August 17th, 2010 9:14 am

    […] turul meu prin Transilvania in cautarea bisericilor fortificate, dupa Prejmer m-am oprit la Harman care se afla cam la 10 km de Brasov la stanga din DN11 (drumul […]

Leave a Reply