Înțelepciunea pămîntului – călătoria ca educație

Posted on September 9, 2014

 

Am rămas datoare cu niște proverbe englezești. Oricum, e ceva vreme de cînd mă gîndesc la un mini-serial despre proverbe, mai bine zis despre adevărurile pe care le tot repetăm, mai pompos sau mai simplu, uneori avînd impresia că inventăm roata.

E o perioadă în care se scriu multe cărți de dezvoltare personală, se dau multe sfaturi de viață, se scriu cuvinte “înțelepte” despre cum să fii fericit sau care sunt țelurile adevărate ale vieții ca și cum am descoperi acum adevărul despre lume și oameni.

Cred despre majoritatea proverbelor sau zicalelor lumii ceea ce crede și Borges despre miturile omenirii în Cartea de Nisip – ah, pe asta am uitat s-o trec în lista de cărți preferate –  că sunt puține, dar suficiente.

Și pentru că acesta este pînă la urmă un blog de călătorii, o să încep cu o vorbă despre umblat:

“Nu cine trăiește multe știe multe, ci cine umblă mult știe multe.” – e o vorbă culeasă de Anton Pann (Antonie Pantoleon-Petroveanu).

 

ANTON-PANN

Același lucru îl spunea și Thomas Fuller, scriitor și preot britanic din sec.17: “He that travels much knows much” (cel ce călătorește mult, știe multe).

Euripide credea că a prin experiențe și călătorii, te educi iar Sf. Augustin era de părere că “Lumea e o carte și cei care nu călătoresc citesc doar o pagină.”

 photo DSC_0004NEF_zpsf9479e96.jpg

Fără a jigni pe cineva sau a privi cu dispreț pe cei care practică turismul, vorbele astea se referă la călători, nu la turiști. Ca la orice activitate umană, ceea ce contează este scopul. Pentru mulți, turismul este un mod de a-și petrece vacanța, de a se odihni și a se relaxa – nu e nimic rău în asta.

A călători însă, pe lîngă relaxarea implicită, are cu totul alte scopuri. S-au făcut multe interviuri, clasamente și liste cu sfaturi despre cum și de ce să călătorim. Am fost un pic surprinsă cînd am citit că mulți călătoresc pentru a evada. Cred că nu poți evada nicăieri de tine însuți și că oriunde ai merge, te iei cu tine. Dacă scopul e de a fugi, există multe șanse să nu înveți nimic din nici o călătorie. Fuga vine la pachet cu temerile și frustrările noastre și e greu să vezi ceva cu adevărat prin ceața fricii.

Dar dacă pleci la drum cu ochii și mintea deschise, poți avea surpriza să obții mai mult decît ai sperat – educație, toleranță, bucurie, frumusețe, aventură, comunicare și, de ce nu, înțelepciune.

 photo 151-DSC_0250_zpsaf69a2d5.jpg

În mod sigur, înveți despre lume, oameni și, nu în ultimul rînd, despre tine însuți.

» Filed Under Altele

Comments

2 Responses to “Înțelepciunea pămîntului – călătoria ca educație”

  1. Nicky on September 9th, 2014 2:49 pm

    Eu o stiu de la Profetul Mohamed:
    Nu-mi spune cat de educat esti, spune-mi cat ai calatorit! Bine, o stiu de la un securist mauritanian, dar e un citat din Coran.

  2. Înțelepciunea pămîntului – călătoria ca educație II : Experienţe de Călătorie – FUNTUR on October 1st, 2014 5:40 pm

    […] mai acu’ să tot fie ceva vreme, că pentru mulți, călătoriile au fost o sursă de educație. Dar să nu ziceți că vorbesc din […]

Leave a Reply