Ski in Mayrhofen, Austria

Posted on March 24, 2013

 

V-am zis deja că a fost bine la ski, nu? Doamne ce noroc am că stau lângă parc şi că-l am pe Domnu’ Fix care mă târăşte acolo în fiecare dimineaţă nedezminţit!

Căci, cum făceam eu trecerea bruscă de la  munţii cu creste albe, căsuţe căţărate şi pensiuni decorate, la asfaltul şoselelor şi betonul blocurilor? Cum mi-aş fi adaptat privirea de la pantele albe şi netede punctate de skiori coloraţi la cenuşiul oraşului acoperit de o pătură gri de nori? Aşa, lacul cu raţe şi sălciile care au pleznit deja în muguri galben verzui mă bucură şi mă încarcă de linişte cât să-mi ţină toată ziua!

Înainte de orice să vă zic cum e cu pozele. După ce m-am imaginat cu aparatul în telescaun făcând cele mai senzaţionale fotografii din lume, am avut aşa imaginea mea dându-mă de-a rostogolul pe pantă lăsând în urma mea bucăţi din aparatul meu iubit. Şi skiul a câştigat (zic eu că şi aparatul meu)  – n-am luat aparatul decăt în ultima zi şi…..după 5 zile de cer cu soare şi nori albi, pufoşi şi foarte fotogenici, ce să vezi…. ceaţă de nu vedeai la 10 metri. Şi cu ceaţă a fost toată ziua. Ei, dar aveam poze şi cu telefonul, măcar aşa cât să vă faceţi o idee de cât de frumos e muntele ăla. Şi, ce să vezi, mi-am pierdut telefonul cu tot, cu tot. Aşa că, vă dau şi eu ce am.

DSC_0019.NEF

DSC_0050.NEF

Dar să revenim. De ce îmi place la ski în Austria? Şi de ce mi-a plăcut la Mayrhofen? Păi, în primul rând datorită multitudinilor pârtiilor de diverse dificultăţi şi lungimi şi calităţii lor xcelente, căci austriecii trec cu ratrack-urile, nedezminţit, în fiecare noapte, peste tot. Şi să vedeţi ce faruri au că le vezi de jos din oraş de zici că sunt proiectoare spaţiale. Să nu existe vre-un pericol că dau peste ceva prin întuneric şi să fie siguri că fac totul cum trebuie.

DSC_0028.NEF

DSC_0027.NEF

DSC_0025.NEF

În al doilea rând pentru servicii – au o industrie extrem de bine pusă la punct. Nenumărate telecabine şi telescaune ca să nu stai prea mult la coadă (căci au enorm de mult turişti), cardul pe care-l cumperi pe o zi (45 euro de adult şi 20.50 euro pt. copii) sau mai multe şi în diverse combinaţii, după cum puteţi vedea aici. Cu cardurile astea mergi cu absolut oricare dintre instalaţiile din toată valea Zillertal (adică 4 localităţi).

Au o multitudine de şcoli de ski unde poţi să-ţi laşi de exemplu copilul încă de la 3-4 ani, pe mâna instructorilor timp de 5 ore pe zi (2 ore şcoală dimineaţă de la 10, masa şi încă două ore după aceea) fără probleme şi să-ţi vezi de coborârile tale. Prietenii mei au un băieţel de 4 ani care s-a simţit excelent chiar dacă nu înţelegea limba. Sigur, ne mai duceam şi noi pe acolo să fim siguri că e OK, dar totul a fost excelent. Şi, după 4 zile, chiar se ţinea pe schiuri şi a coborât în ham cu maică-sa pe pârtia cea mai uşoară (dar ceva mai dificilă decăt Bradul de la Poiana Braşov).

DSC_0030.NEF

Dacă cumva faci ultima coborâre la o instalaţie care e mai jos decât cabina care coboară în oraş, poţi urca pe nişte benzi rulante care te duc până acolo ca nu cumva să te oboseşti urcând cu skiurile în spinare.

DSC_0101.NEF

DSC_0100.NEF

Sunt căteva restaurante plasate la diverse niveluri unde se mănâncă f. bine doar că porţile lor sunt imense şi nu mă refer aici la porţile de la intrare. Fără nici o exagerare, deja după 2 zile am intrat într-un fel de automatism. Adică am mâncat fără să-mi fie foame, aşa mai mult de poftă.

Despre unde şi cum am mâncat, unde am stat, cum am ajuns acolo, ce-am mai văzut şi unde am înotat, vă zic în episodul următor (poate între timp mai fac rost de nişte fotografii de la prietenii mei)

 

 

» Filed Under Am mincat la, Am vazut, De prin Europa, Insemnari din calatorii

Comments

One Response to “Ski in Mayrhofen, Austria”

  1. Ţările lumii în câteva cuvinte – Austria : Experienţe de Călătorie – FUNTUR on April 19th, 2013 9:06 am

    […] pe 62% din suprafaţă, ski, […]

Leave a Reply