Crăciun – after party şi nostalgii călătoare

Posted on December 28, 2012

 

E linişte. O linişte aşezată şi senină. Florile din fereastră fac concurenţă bradului. A trecut Crăciunul, au dispărut de sub brad pungile cu cadouri pentru prieteni şi-au apărut cadourile lăsate de Moşu pe la casele prietenilor care le-au predat mai departe către destinatarul final.

Fix are o jucărie nouă pe care o iubeşte f. tare (ca pe orice jucărie nouă de care devine obsedat vreme de cel puţin o săptămână). Şi când nu se joacă, leneveşte şi el.

De dimineaţă mi-am băut cafeaua pe durata a câte trei capitole din cele trei cărţi pe care le citesc în paralel. N-aş vrea să credeţi că sunt vreun geniu sau că mă dau mare intelectuală acum… e un experiment nou – citesc trei cărţi diferite, deodată, şi astă-mi dă impresia că citesc mai mult – ştiu, ilogic, dar mă satur de logică din când în când, mai ales că mă scoate din rutină şi mă inspiră.

Zilele astea au fost indulgente cu mine, cu îndoparea cu “porcării”, sarmale şi cozonac, cu lenevirea totală şi delăsătoare în mrejele canapelei, cu vizitele pe la prieteni şi de la prieteni, cu filme pe DVD şi, blasfemie, cu jocuri pe calculator. Bine, jocuri deştepte, ce credeţi!

Nu-mi place să călătoresc de Crăciun – mi se pare o desrădăcinare prea mare. Crăciun înseamnă acasă. Cât despre Revelion, recunosc că nu sunt mare fan – aş putea să număr pe degete serile de trecere dintre ani în care m-am distrat şi care au însemnat ceva. Convenţiile nu mă impresionează prea tare – prefer simbolurile şi noaptea de anul nou nu mi se pare un simbol prea puternic ca să-l iau în serios – e cam ca povestea cu cercul polar sau meridianul zero. În Finlanda (mai bine zis în Laponia) şi la Greenwich, am fost impresionată de cu totul alte lucruri decât de nişte convenţii. Poate mintea mea nu e suficient de abstractă să treacă dincolo de nişte simple marcaje. Grădina zoologică Ranua de la 80 de km de Rovaniemi şi observatorul astronomic şi de altfel întregul Greenwich mi s-au părut cu mult mai importante şi mai demne de admiraţa mea decât plăcuţa care spunea că suntem la Cercul Polar sau o dungă în asfalt asaltată şi încălecată de picioarele turiştilor.

Şi uite-aşa, îmi dau seama că despre astea n-am scris nimic. Trebuie remediat neapărat. La anu’! O nouă sarcină pe lista 2013.

Revenind la noaptea de revelion, îmi vin în minte trei nopţi memorabile şi nici una în Bucureşti – una pe lângă Târgovişte, în studenţie, cu un grup de prieteni, una la Braşov, acum vreo 8 ani cu gaşca şi una în Ciudad de Mexico tot cu prieteni evident. Poate de asta mă apucă şi nostalgia în perioada asta şi mă duce gândul la Mexic care rămâne una dintre destinaţiile mele favorite. Dacă despre revelionul în Mexic am povestit, despre primele două poate o să povestesc odată….

Până atunci, mai avem câteva zile de vacanţă şi-om mai vedea ce se mai întâmplă. Zilele astea o să vă spun ce mai am pe listă pentru 2013. Lista nu e gata pentru că…. am lenevit.

» Filed Under Am mincat la, Am vazut

Comments

Leave a Reply