Iubesc sau nu România

Posted on November 27, 2012

Titlul sună ambiguu pentru că, după părerea mea, suntem mulţi care avem sentimente confuze faţă de ţara asta. Pentru că o ţară nu înseamnă doar ape şi munţi, peşteri şi cascade, pe care toţi le iubim şi cu care toţi ne mândrim. România, ca orice ţară din lumea asta, e un cumul complex de istorie încărcată cu vârfuri şi căderi, cu oameni mai educaţi sau ignoranţi până la ridicol, cu elite şi “VIP”-uri de carton, minorităţi şi orgolii regionale, cu extreme şi excepţii, cu Becali dar şi cu Ţuţea.

Suntem o ţară a contrastelor? Da, la fel ca toate celelalte ţări. Sigur, ne-a fost rău şi nici acum nu ne e bine, am trecut (unii dintre noi cel puţin) printr-un sistem Big Brother care a încercat să anihileze valori şi personalităţi, care acum pare un vis rău şi incredibil şi suntem acum martorii unei desfăşurări de “forţe” false şi deşănţate în care politicieni veroşi şi corupţi îşi dau aere de personalităţi importante şi ocupate.

Ei da, nu ne e prea bine nici acum şi ne mai e şi ruşine când ieşim pe afară că cică suntem hoţi şi violatori şi tâlhari şi mafioţi. Şi n-ar trebui, nu pentru că hoţi şi mafioţi sunt şi pe la alţii ci pentru că marea noastră majoritate suntem doar oameni normali – nici politicieni, nici violatori, ci doar oameni.

Şi eu ştiu mulţi oameni normali în România, ştiu oameni corecţi, oameni care muncesc de dimineaţa până seara, care citesc cărţi, care au prieteni, care ascultă muzică şi merg la spectacole şi expoziţii, care fac teatru sau muzică, care crează, care scriu, care vorbesc frumos şi au ce şi ştiu cum, care călătoresc şi povestesc.

N-o să vorbesc despre nenumăratele locuri pe care le iubesc în ţara asta pentru că nu vreau să iubesc România doar pentru munţii sau delta sa, vreau să iubesc România pentru tot, pentru sarmalele ei, pentru palinca şi pita ei, pentru cărţile noastre, pentru copiii nostri premiaţi la olimpiade, pentru sportivii noştri, pentru filmele noastre premiate sau nepremiate, pentru artiştii noştri, din orice zonă şi orice naţionalitate.

Poate dacă am iubi toţi România pentru toate astea, am reuşi să fim mai puţin individualişti, am fi mai uniţi şi mai responsabili.

Acest articol face parte din campania Românii sunt deştepţi şi este şi pentru fondul creat de Manafu pentru Dante, băieţelul de 8 ani de la Craiova.

» Filed Under De prin Romania

Comments

One Response to “Iubesc sau nu România”

  1. Caut bloggeri pasionati de Romania | M A N A F U * on November 28th, 2012 6:44 pm

    […] Iubesc sau nu România (Funtur) […]

Leave a Reply