10+1 obiceiuri în noaptea dintre ani

Posted on December 29, 2011

Cu bradul încă împodobit  şi cadourile încă la vedere, unii dintre noi îşi pun deoparte gândurile bune pentru a le trece într-un an proaspăt, nou nouţ, pentru care avem vise, speranţe şi decizii.

 

Şi ne gândim la ce vom face în noaptea de an nou, cum ne vom distra, unde şi cu cine.

Oriunde am fi, există nişte obiceiuri, mai vechi sau mai noi, care ţin de tradiţie sau de superstiţii. Le ştiţi?

  • La miezul nopţii, sărută-ţi partenerul ca să ai o relaţie cât mai bună în anul care vine şi bineînţeles şi să-i arăţi dragostea ta.
  • E bine să porţi un articol de  îmbrăcăminte de culoare roşie pentru prosperitate. Dacă n-ai nimic roşu şi nici nu vrei să ţi iei (cred că unii dintre bărbaţi ar avea ceva reţineri), sunt bune şi nişte haine noi şi mai ales f. curate (nu pune mâncarea pe tine măcar până la 12 noaptea).
  • Tot prosperite aduc şi banii din buzunar în noaptea de trecere – aşa că pune nişte euro că e mai sigur.
  • Ca să n-ai ghinion, nu schimba calendarul înainte de ora 12 noaptea şi nu rupe ultima filă.
  • Vâscul în casă aduce noroc şi unde mai pui că dacă-ţi place vreo fată sau vreun băiat, ai pretext foarte bun de sărut.
  • În prima zi a anului nou e bine să nu arunci gunoi şi nici alte obiecte – e bine ca lucrurile să intre şi nu să iasă din casa ta.
  • 12 noaptea e bine să te prindă cu mâna pe ceea ce îţi doreşti cel mai mult. Ai grijă deci că dacă te prinde anul nou cu mâna pe calculator, nu mai ai scăpare!
  • Plătiţi-vă datoriile până la sfârşitul anului altfel tot anul veţi da bani – o să daţi oricum, dar măcar veţi avea conştiinţa împăcată.
  • Faceţi cât mai mult zgomot la trecerea dintre ani ca să alungaţi spiritele rele şi să dovediţi că gaşca voastră e cea mai tare!
  • Deschideţi uşa să lăsaţi anul vechi să plece şi pe cel nou să intre şi lăsaţi şi toate supărările şi grijile afară.

Bonus – un obicei amuzant – scoţienii cred că prima vizită din an e bine să fie de la un bărbat brunet care să vină şi cu un cadou. Blonzii, roşcaţii (referinţă de la invaziile vikingilor) şi femeile cică aduc ghinion. Nu am înţeles încă de ce sunt comparate femeile cu vikingii…..

Pentru ăştia ca noi care-şi doresc cel mai mult să călătorească, e bine să urmăm un obicei din Ecuador şi Peru – acela de a alerga prin cartier cu o valiză în mână la ora 12 fix. Aşa că, luaţi-vă familia şi ieşiţi în stradă cu un pahar de şampanie în mână şi bocceluţa în cealaltă şi daţi ture casei, având grijă să vă şi sărutaţi. Dacă purtaţi şi ciorapi sau chiloţi roşii şi aveţi şi ceva bani în buzunar, succesul e asigurat! Eu sunt hotărâtă!

La mulţi ani şi la multe drumuri frumoase! Ne vedem la anu’ cu alte poveşti.

 

 

» Filed Under Altele, Am vazut, De prin Romania, evenimente

Comments

One Response to “10+1 obiceiuri în noaptea dintre ani”

  1. fabitzu on December 30th, 2011 8:04 am

    Hehe. Mi-am făcut deja bocceluţa.

Leave a Reply