Codul bunelor maniere în călătorii – obiceiuri la masă în Africa

Posted on December 13, 2011

Şi-am ajuns cu povestea obiceiurilor de la masă în Africa.
 
Multe ţări din Africa, în special cele din nordul şi vestul continentului sunt predominant islamice şi prin urmare acolo nu se servesc la masă băuturi alcoolice şi carne de porc şi nu se foloseşte mâna stângă, fie că mănânci cu mâna fie că foloseşti o unealtă.
 
De cele mai multe ori ţi se va oferi mâncare în plus. E un mic ritual denumit “uzooma” care spune că ţi se oferă prima dată şi refuzi politicos, eşti rugat din nou să accepţi şi refuzi din nou ca să cedezi până la urmă a treia oară. Când nu mai vrei să mănânci, iei f. puţin şi laşi în farfurie. Să laşi mâncare în farfurie şi să insişti să oferi mâncare sunt semne de bogăţie.
 
 Foto: Rama, Wikipedia Commons
 
Ce-ar fi un pic mai diferit?
 
În Tanzania:
  • Nu e politicos să fi punctual la masă. E bine să întârzii 15-30 de minute. Ei, aici, cred că unii dintre prietenii mei ar spune că e un obicei foarte sănătos – nu de alta, dar să dai timp gazdelor să termine şi ei la timp pregătirile.
  • E nepoliticos să miroşi mâncarea. Presupun că e interpretat ca o neîncredere faţă de cât de bună sau proaspătă e.
  • Dacă cumva stai pe covor în picioarele goale, ai grijă să nu-ţi arăţi tălpile că nu-i politicos.  
  • Mâncarea e servită întâi celui mai bătrân bărbat de la masă şi gazda se serveşte ultima.

 În Nigeria:

  • Se serveşte ceai de trei ori: prima dată fără zahăr, a doua oară uşor îndulcit şi a treia oară foarte dulce. Acceptaţi de fiecare dată pentru că reprezintă evoluţia prieteniei. Băutura nu se amestecă cu mâncarea. Întâi se mănâncă şi pe urmă se bea. La băutură trebuie să aştepţi să fii servit.
  • Un mic râgâit la sfârşitul mesei e semn de satisfacţie.

In Etiopia:

  • Invitaţia la masă la o familie etiopiană e o onoare şi etiopienii sunt destul de formali la masă.
  • Ţi se oferă totdeauna o ceaşcă de cafea; refuzul său e considerat lipsă de politeţe. O ceaşcă de cafea e oferită şi la sfârşitul mesei. Cafeaua este băutură naţională şi există chiar un ritual al cafelei aşa cum există un ritual al ceaiului la japonezi. Oricâte cafele ţi s-ar oferi, acceptă cu graţie chiar dacă te pregăteşti pentru o noapte albă sau eşti băutor de ceai.
  • E posibil să se aducă la masă un vas de lut sau metal deasupra căruia ţi se va turna apă pentru a te spăla pe mâini.
  • Un obicei numit “gursa” presupune că unul dintre comeseni îţi poate oferi mâncare cu măna direct în gură. E bine să accepţi zâmbind altfel s-ar putea să ţi se ducă buhul de nepoliticos şi s-a terminat cu invitaţiile la masă! 

În Africa de Sud:

  • Nu se lasă mâncare în farfurie.
  • Cuţitul şi furculiţa încrucişate deasupra farfuriei înseamnă că n-ai terminat de mâncat – când termini, trebuie să laşi cuţitul şi furculiţa paralel lângă farfurie. 
  • În restaurantele occidentalizate ai putea avea surpriza de a fi nevoit să mănânci chiar un hamburger cu cuţitul şi furculiţa. Dar cine se duce în Africa de Sud să mănânce fast food? Eu nu mănânc hamburger nicăieri….

 

Următorul şi ultimul episod legat de obiciurile de la masă va fi despre Americi şi lumea arabă.

 

 

» Filed Under Altele, Fun Turism, Prin lume

Comments

Leave a Reply