Un spectacol absolut – Absolut! cu Marcel Iureş

Posted on December 3, 2011

Dacă n-aţi văzut Absolut! la Teatrul Act, daţi fuga să-l vedeţi! Delicios!

Absolut! e un text aranjat de regizorul Alexandru Dabija după povestea Ivan Turbincă a lui Ion Creangă.

Un spectacol jucat în întregime de un singur actor, Marcel Iureş, care e, rând pe rând, povestitor, Ivan, Dumnezeu, Sf. Petre, Moartea şi toţi dracii la un loc. Admirabilă probă ce poate folosi drept clasă de actorie, în cea mai bună tradiţie a generaţiilor de mari actori ai României.

Iureş cântă la muzicuţă, mănâncă fasole dintr-o conservă încălzită la spirtieră, cântă, chiuie şi joacă ca un Ivan după chef, merge important, sfătos şi un pic plin de el ca Dumnezeu cu o mână la ceafă şi una la spate, se înconvoaie temător şi precaut ca un Sf. Petre evreu (şi parc-un şi-un pic moldovean) care are un haz nebun, ţipă şi se vaită ca dracii chinuiţi de Ivan, e aferat, un pic narcisist şi debusolat ca moartea păcălită de Ivan, este….Absolut!

Spectacolele de la Teatrul Act imi amintesc de perioada de glorie a Teatrului Mic şi a Teatrului F. mic unde, în anii 80 am avut norocul să văd multe piese geniale.  Mai sunt o grămadă de piese care merită văzute la Teatrul Act şi, dacă mă gândesc bine, cele mai multe piese bune pe care le-am văzut în ultimii doi ani acolo au fost (Dumnezeul de a doua zi, Creatorul de Teatru, Acasă la Tata şi multe altele).

Amatori sau nu a unui fel de teatru mai intim, spectacolul Absolul! trebuie absolut văzut!

 

» Filed Under Altele, Am vazut, De prin Romania

Comments

Leave a Reply