Povestea lui Popocatepetl in drum spre Palenque

Posted on January 26, 2011

Si iata-ne si in ultima zi in Ciudad de Mexico. Dimineata de 2 ianuarie ne gaseste in curtea Karlei, cu bagaje si bagajele, multe regrete de despartire, pupaturi, strangeri in brate, glume si urme de lacrimi. Mexicanii sunt foarte emotionali si pasionali. O lasam pe Karla in poarta si pornim cu Fernando (sotul Karlei) spre aeroport unde vom lua avionul spre Villahermosa.  

Si dupa ce ne inmuiem regretul despartirii cu promisiuni si sperante de revedere, regasim furnicaturi in talpi si in stomac cu gandul la marea aventura maya.

Traseul gandit si razgandit timp de ceva luni va include un zbor de aproape doua ore pana la Villahermosa (care in traducere ar insemna oras frumos) unde ne asteapta niste masini inchiriate.

In zborul nostru avem o mare surprisa la care nu ma gandisem de acasa si care a fost un bonus. Popocatepetl si Ztaccihuatl, vazuti din avion, crescand ca din alta lume spre o alta lume.

Daca n-as avea pozele astea, mi s-ar parea ca i-am visat pe gemenii mexicani.

Popocatepetl care in traducere inseamna “muntele care fumega” numit si El Popo sau Don Goyo are 5.462 m si, dupa cum se vede si in poze, chiar fumega adica este inca activ. Ultima eruptie a fost in 1994. 

Iztaccihuatl inseamna “femeia alba” sau “femeia adormita” si e e doar cu vreo 200 m mai scund decat fratele sau.  

Legenda azteca spune ca cei doi erau iubiti. Popocatepetl era un razboinic care se indragosteste de fiica regelui, printesa Iztaccíhuatl. Reintors dintr-o campanie militara, Popocatepetl isi gaseste iubita moarta. Aceasta se sinucisese crezandu-l mort in lupta in urma unui mesaj mincinos. Popocatepetl duce corpul iubitei pe un munte si construieste un pat funerar unde moare alaturi de iubita sa. Zeii, impresionati de povestea lor, ii transforma in doi munti vesnic alaturi si vesnic in asteptare.  Si asa arata – inalti, stranii si curati ca doi iubiti eterni. Iztaccíhuatl doarme in paza lui Popocatepetl care, din cand in cand, isi plange durerea cu lacrimi de foc.

» Filed Under Altele, Am vazut, Insemnari din calatorii, Prin lume, transport

Comments

Leave a Reply