Cetatea Rupea

Posted on August 25, 2010

In mica mea vacanta in Transilvania am avut norocul sa trec si pe la Rupea.

Eram in drum spre Sighisoara venind dinspre Brasov (E60) cu un traseu f. clar pregatit de acasa astfel incat sa vedem cat mai multe fortificatii in cele 5 zile de vacanta.  Cum ma concentrasem pe biserici fortificate, mi-a iesit complet din cap cetatea de la Rupea (la 62 km de Brasov) pe care cred ca am vazut-o candva cu f. multi ani in urma dar de care nu-mi aminteam nimic.

Din fericire ruinele sunt vizibile de pe drum (pe partea stanga a drumului) si desi n-am facut in acel moment legatura intre localitate si cetate, am decis ca arata prea interesant sa nu ne oprim.  Abia cand am ajuns in Rupea mi-a cazut fisa.

Ca sa ajungi la cetate, poti urca cu masina pe un drum nu prea grozav dar accesibil care se face la dreapta din zona centrala a localitatii (sau poti urca pe jos evident).  Din locul unde se inchide drumul de acces mai urci f. putin pana la intrarea in cetate care nu e oficial deschisa pentru ca este in restaurare. Am vorbit insa cu echipa de lucratori de acolo si nu e nici o problema sa vizitezi cetatea.

Cetatea a fost construita si extinsa intre sec. X si XVIII pe Dealul Cohalmului pentru a servi drept refugiu pentru satele din împrejurimi si cuprinde 3 incinte.

  • Cetatatea de sus – cea mai veche dintre ele (sec. X-XIII), ridicata pe ruinele cetatii dacice Ramidava devenita ulterior castrul roman Rupes (care inseamna piatra sau stanca pt. ca cetatea a fost construita pe un masiv de bazalt).

  • Cetatea de mijloc – construita in sec. XV si extinsa in sec.XVII cuprinzand Capela și Turnul Cercetașilor.

  • Cetatea de jos – ridicata in sec. XVIII.

 Incintele sunt întărite din loc în loc cu turnuri poligonale si accesul se face prin mai multe porți interioare. Incinta centralǎ este prevăzută cu un reduit și cu o capelă.

Eu una iubesc ruinele – au un aer mistic si romantic in acelasi timp. Amestecul intre pietrele pline de istorie si povesti si vegetatia lasata sa creasca peste istorie mi se pare una dintre cele mai fascinante senzatii. Iar perspectiva de la cetatea de sus este absolut minunata.

Din fericire, in sfarsit, cetatea se afla in acest moment in restaurare pe bani europeni. In cadrul proiectului se construieste si un drum de acces modern cu o parcare in partea de nord a a cetatii. Probabil ca lucrarile vor mai dura inca vreun an si jumatate cel putin, dar e bine ca locul nu mai e lasat la voia intamplarii si la indemana celor care faceau gratare si picnicuri in zona.

Ramane de vazut daca restaurarea va fi facuta asa cum trebuie. Din discutiile cu lucratorii de acolo si chiar din ce am vazut cu ochiul liber, lucrurile par facute un pic ca la noi adica nu cu prea mult profesionalism. Dar in fine, e bine ca se face ceva si nu ramane dacat sa tinem pumnii!

» Filed Under Altele, De prin Romania, Insemnari din calatorii

Comments

One Response to “Cetatea Rupea”

  1. Dragostea mea pentru România în 10 amintiri subiective : Experiente Turistice on December 1st, 2012 2:38 pm

    […] Cetatatea Rupea – pentru că mie-mi plac ruinele, pentru că ultima oară când am văzut-o, era în […]

Leave a Reply