Thailanda neconvenţională la poveşti cu Lumea Mare

Posted on October 23, 2011

Thailanda– misterioasă, exotică, colorată, filozofică, surâzătoare – asta e imaginea pe care o avem probabil mulţi despre o ţară care ne fascinează şi care ne atrage aşa cum s-a văzut şi la întâlnirea de ieri de la Ceainăria GreenTea, la poveşti cu Lumea Mare, unde a fost multă lume.

 Se vede cât de ocupată a fost Roxana?

Şi copiii păreau ocupaţi…..cu jocul pe telefon ca orice copil normal din zilele noastre.

Dragoş Pirnog, directorul de programe Explore Travel a început povestea prin a ne arăta o parte mai puţin turistică a Thailandei, un traseu ecologic (făcând parte din aşa numitele Green Routes) din partea de Nord a Thailandei, rute dezvoltate de Autoritatea Naţională de Turism a Thailandei TEATA , Greenleaf Foundation, Thailand Community-Based Tourism Institute şi Centrul European pentru Eco şi Agro Turism.

Aş fi ultima ipocrită de pe faţa pământului dacă aş spune că partea de plaje spectaculoase şi exotice a Thailandei nu mă atrage. Şi aş mai face o mărturisire ruşinoasă – arhitectura asiatică nu e punctul meu forte şi templele din acea zonă a globului nu intră în priorităţile mele. Cu toate astea, traseul pe care ni l-a prezentat Dragoş mi s-a părut unul extrem de tentant şi aş vrea tare mult să fiu stăpânul unui elefant timp de o zi.

Da, o zi în care trebuie să ai grijă de un elefant ca şi cum ar fi al tău – să-l hrăneşti, să-l speli, să verifici dacă a dormit bine (adică dacă e murdar pe ambele părţi ceea ce demonstrează că s-a întors de pe o parte pe alta şi deci a dormit aşa cum trebuie să doarmă un elefant), să verifici starea de sănătate verificând numărul de grămezi de fecale şi mirosindu-le şi verificând dacă a băut apă – am aflat şi noi cum: se verifică degetele picioarelor unde trebuie să găseşti umezeală. Şi poţi şi să-l călăreşti de-adevăratelea, adică direct pe ceafa lui.

Fie şi numai pentru asta aş merge în Thailanda. În plus, e un mod mai puţin turistic artificial de a vedea o cultură la ea acasă.

Ana-Maria Caia, producător TV, proprietar al companiei de producţie Indie Studio, a continuat să ne prezinte o Thailandă mai puţin turistică şi ne-a povestit despre triburile Karen şi Kaia emigrate din Burma în nordul Thailandei – cum au venit şi care sunt condiţiile în care trăiesc acum, cât de mult i-a afectat societatea contemporană.

 

Ana-Maria şi-a început prezentarea prin a ne arăta câteva imagini f. sugestive despre atitudinea acestui popor faţă de viaţă – imagini cu reacţia acestor oameni în faţa inundaţiilor din această perioadă care s-au soldat cu morţi şi pierderi. Cu toate acestea, thailandezi privesc această încercare cu zâmbetul pe buze.

Anca Ciuciulin,  arhitect şi jurnalist, ne-a adus o grămadă de poze şi ne-a spus câte ceva despre o ceremonie extrem de interesantă, Poi Sang Long, care are loc o dată pe an la Mae Hong Son şi pe care thailandezi o tratează cu foarte multă seriozitate pentru că reprezintă pregătirea băieţilor între 8 şi 14 ani pentru intrarea în ordinul budist.

Ceremonia durează trei zile şi pare foarte obositoare pentru copii. Cu toate astea,  intrarea unui băiat în ordinul budist, indiferent că este pentru o perioadă scurtă de timp, este considerată ca un mare noroc şi onoare pentru familie. Băiatul respectiv asigură astfel bunăstarea şi fericirea sa şi a familiei sale.

Una din fotografiile care m-au impresionat a fost aceea a unuia dintre aceşti băieţi pe faţa căruia se vede oboseala, importanţa momentului şi în acelaşi timp, apăsarea unei responsabilităţi poate un pic prea mare pentru vârsta sa.

Poate nu e chiar o coincidenţă că azi, 23 Octombrie, în Thailanda este sărbătoarea Chulalongkorn, ziua morţii unuia dintre cei mai mari regi ai Thailandei, Chulalongkorn (Rama V), rege peste Siam între  1868 şi 1910. Domnia sa a fost considerată un moment de dezvoltare socială  şi economică în care s-a abolit sclavia şi corvoada (corvee – însemnând o muncă în folosul statului). Pentru  a-şi arăta respectul faţă de acest monarh, thailandezii depun coroane la statuia ecvestră din Piaţa Regală din districtul Dusit.

Thailanda – ţara surâsului – are sigur multe de descoperit.

» Filed Under Altele, Am vazut, Prin lume

Comments

One Response to “Thailanda neconvenţională la poveşti cu Lumea Mare”

  1. Povesti din LumeaMare, despre Thailanda - tara zambetului | impresii din lumea mare on October 24th, 2011 9:02 am

    […] noastră Anca a scris frumos şi complet la ea pe blog despre ce s-a povestit aşa că voi reaminti doar pe scurt […]

Leave a Reply