7 lucruri pe care nu le ştiaţi despre Barcelona

Posted on October 13, 2011

 

Cum am adoptat Londra la Lumea Mare, m-am gandit să mai scriu câte ceva despre un alt oraş care e undeva pe locul 2, umăr la umăr cu Roma, în preferinţele mele – Barcelona.

 

Am scris deja destul de mult despre Barcelona dar m-am gandit sa scriu despre câteva lucruri mai puţin vehiculate.

Ştiaţi că:

1. Plaja Barceloneta  (una dintre cele 7 plaje ale oraşului) este considerată de Discovery Channel cea mai bună plajă urbană din lume şi a 3-a cea mai bună plajă, de orice fel, din lume? Şi asta după ce, până în 1992 (când oraşul a găzduit Jocurile Olimpice), oraşul nu avea nici o plajă, toată zona de coastă fiind industrială.

 

2. Sărbătoarea oraşului este La Merce (Fecioara de la Merce) pe 24 septembrie. Se sărbătoreşte cu parade, muzică şi sardana – un dans tipic catalan.

3. Barcelona a fost fundată in sec.III î.Cr. de cartaginezi, numele său iniţial, Barcino, venind de la generalul Amilcar Barca din Cartagina (tatăl faimosului Hanibal Barca). Există şi o legendă romanţată care spune că oraţul Barcelona a fost fundat de către Hercule.

4. Oraşul Barcelona este primul şi singurul oraş din lume care a primit, în 1999, Royal Gold Medal pentru Arhitectură acordată de Royal Institute of British Architects (Institutul Regal al Arhitecţilor Britanici), în numele monarhiei britanice, care se acordă încă din 1848 persoanelor sau grupurilor cu o deosebită contribuţie la arhitectura internaţională.

 

Cei care au văzut Barcelona ştiu că e o recunoaştere bine meritată – şcoala de arhitectură catalană a produs o serie de arhitecţi excepţionali şi nu mă refer aici numai la Gaudi.

5. Gran Placa Circular (marea piaţă circulară) din parcul Guell, concepută iniţial ca piaţa pentru un parc rezidenţial, are cea mai lungă bancă din lume – de fapt întreaga piaţă este înconjurată de o bancă continuă din ceramică colorată (Banc de Trenadis) în serpentină al carei arhitect a fost de fapt Josep M. Jujol, unul dintre arhitecţii cu care Gaudi a lucrat la mai multe proiecte. Piaţa e susţinută de 86 de coloane dorice sub care se află Sala Hipostila care are o acustică excelentă. Am auzit acolo un concert de flaut si vioară splendid.

 

 

6. Şi tot legat de arhitectură, la absolvirea şcolii de arhitectură din Barcelona, directorul şcolii a spus despre Gaudi: “Cine ştie dacă am dat titlul unui nebun sau unui geniu, timpul o va spune”.

 

7. Pentru măgarul sculptat pe portalul principal al Catedralei Sagrada Familia, lui Gaudi i s-au prezentat mai mulţi măgari, care de care mai frumoşi, dar el a ales un măgar bătrîn şi obosit al unei femei ce vindea nisip.

 

 

Un lucru pe care probabil îl ştiţi însă este că luna octombrie asta e o lună foarte bună de vizitat Barcelona – eu am fost tot în octombrie şi a fost o vreme excelentă!

» Filed Under Altele, Am mincat la, Am vazut, De prin Europa

Comments

One Response to “7 lucruri pe care nu le ştiaţi despre Barcelona”

  1. Noto – lumină și baroc sicilian roz-auriu : Experienţe de Călătorie – FUNTUR on August 1st, 2016 1:18 pm

    […] Galway, pe marginea coastei ce se prăbușește vertical în ocean și în clipa următoare văd Barcelona de pe Monjuic. Sunt pe Rocca din Cefalu cu ochii la marea în culori încredibile și privesc […]

Leave a Reply