Stiri pe scurt de pe twitter din 2011-12-07
Posted on December 7, 2011
- Englezii şi mâncarea lor – atunci şi acum – în Londra sau nu (3) | impresii din lumea mare http://t.co/hUEmRQl8 via @LumeaMare #
Powered by Twitter Tools
» Filed Under Altele | Leave a Comment
Obiceiuri la masa în Asia – codul bunelor maniere în călătorii
Posted on December 7, 2011
- Ca şi în China, cu cât faci mai mult zgomot la masă, cu atât mai bine. Cu cât sorbi mai mult tăiţeii cu atât se consideră că-ţi plac mai mult. Japonezii cred prin sorbit se inhalează aer odată cu tăiţeii ceea ce îmbunătăţeşte gustul acestora.
- Trebuie să aştepţi să fi invitat de trei ori înainte de a începe să mănânci.
- Beţişoarele nu se împrumută nicioadată altei persoane,
- nu se ling (toată lumea se serveşte cu beţisoarele din aceleaşi boluri de mâncare aflate în centrul mesei ca la chinezi) şi
- nu se înfig vertical în bolul cu orez pentru că acesta este modul în care se oferă orez morţilor la înmormântări. Nu e de mirare că se consideră că aduci ghinion dacă faci acest gest.
- Se consideră că eşti foarte nepoliticos dacă foloseşti un singul beţişor.
- Ca şi la chinezi, bolul de orez se ridică de la masă, se duce sub gură şi cu beţişoarele se aruncă orezul direct în gură. Bolul trebuie ţinut astfel încât dacă scapa boabele de orez de pe beţigaşe acestea să cadă în bol şi nu în poală (ceea ce sigur mi s-ar întâmpla mie).
- În restaurantele japoneze nu se lasă bacşiş.
Foto: Wikimedia Commons – Beţigaşe din: Taiwan, China, Tibet, Vietnam, Korea (plus lingură), Japonia (şi pt. copii), de unică folosinţă.
În Thailanda:
- La intrarea în casă te descalţi. După cum am mai spus, în Thailanda picioarele sunt cele mai murdare părţi ale corpului şi deci trebuie ignorate.
- Nu atingeţi copiii gazdei pe creştet – capul e tabu. Capul nu trebuie să fie niciodată mai sus decât vreun portrait al lui Buddha. Masa e de obicei joasă şi comesenii stau pe podea.
- Dacă duceţi un cadou, procedaţi invers decât la noi adică lăsaţi preţul ataşat pe cadoul împachetat. Valoarea cadoului se va regăsi în cadoul pe care ţi-l va face ţie gazda.
- La o masă mai tradiţională nu vei avea cuţit ci doar lingură şi furculiţă – furculiţa nu se foloseşte direct ci mai mult ca suport pentru a pune, de exemplu, orezul în lingură. Carnea se taie cu capătul lingurii asta dacă nu e deja tăiată în bucăţi, cum e de obicei cazul. Beţişoarele se folosesc numai la tăiţei. Dar povestea lingurii şi a furculiţei la thailandezi merită un articol separat.
- Nu te forţa să faci conversaţie după masă căci e mai politicos să te retragi în linişte.
În India:
- Se mănâncă cu mâna. Se foloseşte pentru a mânca doar mâna dreaptă (stânga e considerată neigienică folosindu-se la budă). Mâinile trebuie să fie bine spălate şi nu doar şterse.
- Ca şi la noi, nu se ţin coatele pe masă şi nu se duce farfuria la gură.
- Pentru a mânca cu mâna trebuie exersat un pic. Se ia puţină mâncare astfel încât să fie uşor de prins cu degetele şi să nu fie murdărite palmele.
- Chiar dacă nu încerci din toate felurile de mâncare, spre diferenţă de China, în India trebuie să mănânci tot din farfurie ca semn de respect pentru că mâncarea e considerată sacră.
- Ca şi la noi, nu e politicos să sorbi, să râgâi sau să plescăi.
- Nu te juca cu mâncarea căci se consideră a fi lipsă de respect.
- Caută să nu mânânci prea repede pentru că se consideră că e nepoliticos dar încearcă să nu mănânci nici prea încet pentru că asta înseamnă că nu-ţi place mâncarea. Adică, trage cu coada ochiului la ceilalţi şi încearcă să ţii pasul cu ei.
- A linge degetele se consideră semn de bună purtare. Ştiam eu! Acolo e de mine!
- Invitaţii sunt aşezaţi cel mai departe de uşă, sunt serviţi primii cu mâncare şi trebuie să mănânce cel mai mult.
- Gazdele întreabă de cel puţin trei ori dacă oaspeţii mai doresc o porţie, iar aceştia trebuie să refuze tot de cel puţin trei ori.
- Dacă scapi pâine pe jos, trebuie s-o ridici de jos, s-o săruţi şi s-o aşezi separat. A călca pe pâine e un păcat.
Ei, dar destul cu Asia că lumea asta e mare! Dar nu ştiu cum, cum e vorba de mâncare, cum mă lungesc şi trebuie să revin altă dată cu continuarea.
» Filed Under Altele, Prin lume | Leave a Comment
Obiceiuri la masă în China – codul bunelor maniere în călătorii
Posted on December 5, 2011
Ziceam că obiceiurile de la masă pot diferi în funcţie de cultură şi am vrut să mă refer în mod special la China, poate pentru că, pentru mine, diferenţele faţă de cultura noastră sunt destul de mari.
Dacă eşti invitat la masă în China trebuie să ştii că:
- Nu e frumos să ajungi cu întârziere la masă (şi de fapt la nici un fel de întâlnire) – chinezii sunt foarte punctuali.
- Dacă eşti invitat acasă la o familie de chinezi, ceea ce e o mare onoare, du un mic cadou dar ai grijă să nu fie împachetat în hârtie albă care este culoarea morţii. Probabil că va trebui să te descalţi şi ţi se vor oferi papuci.
- Fiecare invitat are de obicei în faţă un bol, o ceaşcă, o farfurioară şi beţe. Masa, de foarte multe ori, este de formă rotundă şi felurile principale de mâncare sunt aşezate în mijloc. Politicos este să te serveşti din farfuriile cu mâncare cele mai apropiate şi cu partea din mâncare care este întreptată spre tine (adică dacă ai în faţă o farfurie cu pui, iei partea din pui care e îndreptată spre tine, fie ea copan sau gât). E nepoliticos să te ridici în picioare să iei un bol – trebuie sa ceri cuiva care e mai aproape de bolul respectiv să ţi-l paseze.
Într-un restaurant, mesele rotunde cu un blat rotativ pe mijloc unde se pun farfuriile cu mâncare, au scopul de a permite tuturor să guste din toate preparatele.
Aşezarea la masă corespunde şi importanţei sociale a fiecărui membru: astfel mâncărurile cele mai bune vor fi totdeauna plasate mai aproape de invitaţii principali (de aceea e politicos să iei din farfuriile cele mai apropiate). Cel mai de vază invitat va sta la dreapta gazdei (ăsta pare să fie un obicei cam peste tot) iar următorul în importanţă la stânga gazdei.
- Când au invitaţi, chinezii au obiceiul să spună câteva vorbe îninte de a începe masa. Nu trebuie să începi să mănânci până ce n-ai fost invitat (dar asta cam aşa e şi pe la noi).
- Dacă vrei să dai gata gazdele, învaţă să ţii corect beţişoarele. Când nu sunt folosite, beţişoarele trebuie alianiate pe masă perfect, unul lângă celălalt, ca să te asiguri că vei fi aşezat corect în sicriu :). Îndreptarea beţişoarelor către un comesean se consideră o insultă gravă. În orice caz e nepoliticos să mănânci cu mâna.
Vezi aici cum să mănânci cu beţişoare.
- Nu cred că mai e un secret pentru nimeni faptul că la chinezi, plescăitul şi râgâitul, chiar scuipatul pe jos sunt lucruri normale la masă, ba chiar se consideră că râgâitul e un semn că masa a fost bună. De asemenea nu trebuie să vă surprindă dacă resturile de mâncare (de pildă oasele) se pun direct pe masă, ba chiar se aruncă pe jos.
- Dacă mănânci peşte, nu-l întoarce de pe o parte pe alta în farfurie. O superstiţie chinezească spune că acest gest aduce ghinion pescarului, a carui barca se poate răsturna asa cum e întors peştele în farfurie.
- Nu goli complet farfuria – se consideră că nu te-ai săturat ceea ce e considerată o insultă pentru gazdă care va continua să-ţi umple farfuria până când vei lăsa ceva în ea.
- Gazda e cea care dă semnalul că masa s-a terminat – invitaţii se ridică de la masă după ce se ridică gazda.
O să vedem data viitoare şi obiceiuri de prin alte părţi ale lumii, unele chiar mai de aproape.
» Filed Under Altele, Prin lume | 2 Comments