Cetatea Alba Carolina – Alba Iulia

Posted on October 7, 2010

Am aflat acum vreo luna ca s-a incheiat in sfarsit reconstructia Cetatii Albe Carolina din Alba Iulia si m-am apucat sa scriu despre asta, numai ca am lasat articolul neterminat tot cautand pozele pe care ar fi trebuit sa le am de acolo.

Nu le-am gasit dar….. cred ca sunt destul de multe pe net.
 
Cetatea, construita în perioada anilor 1714-1738, la initiativa împaratului Carol VI de Habsburg, pe aceasi locatie cu castrul roman Apulum si Cetatea Medievala Balgrad (sec. XVI-XVII), este considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din România, si poate chiar din sud-estul Europei.

Fort în forma de stea, cetatea are sapte bastioane si ziduri groase (3 m la baza si 1,2 m la varf) din caramida, piatra de cariera sau din ruinele cetatii romane. Zidurile sunt sprijinite de contraforturi si intreaga cetate este înconjurata de santuri de aparare.

Accesul in cetate era asigurat de sase porti triumfale în stil baroc, unice in arhitectura militara europeana, împodobite cu basoreliefuri reprezentand figuri si scene mitologice realizate de Johann Konig. Din cele sase porti, se mai pastreaza în forma initiala doar portile I, III si IV, iar din poarta II, se mai pastreaza doar stâlpii laterali.

Turistii pot parcurge in interiorul cetatii „Traseul celor trei fortificatii”, avand astfel ocazia de a fi martorii istoriei celor trei cetati construite de-alungul a doua milenii.

Eu am vazut cetatea in 2009 si am fost impresionata de grija cu care s-a facut restaurarea, de curatenia de acolo  si mai ales de buna organizare a traseului. Ca sa nu mai vorbim de atmosfera romantica si plina de mister a unor pajisti verzi, trepte de lemn, ziduri vechi, loc amenajat pentru echitatie si altele.

Din pacate nu am regasit pozele pe care le-am facut atunci ca sa demonstrez ca merita sa vedeti cetatea.

Cum saptamana viitoare se anunta o incalzire a vremii, poate n-ar strica un drum pana la Alba Iulia.

» Filed Under Altele, Am vazut, De prin Romania

Comments

Leave a Reply