Belgia în rezumat extins

Posted on March 29, 2015

 

Pînă pun la punct pozele, iată un pic de Belgie din ce-am văzut într-o săptămînă.

De data asta am plecat la prieteni ceea ce a schimbat un pic perspectiva, întîi pentru că am aflat lucruri despre o țară într-o altă lumină decît cea de călător și apoi pentru că m-am dat un pic pe mîna lor în ideea că sigur știau mult mai multe despre Belgia decît am citit sau aflat eu.

Primele două zile le-am petrecut la Genappe (la jumătatea drumului dintre Bruxelles și Charleroi) unde am niște prieteni care stau în Belgia de 25 de ani și care și-au luat o casă veche de peste 100 de ani pe care au restaurat-o absolut minunat – o muncă de 5 ani migăloasă și deloc ușoară, dar ce nu fac un inginer și-o pictoriță cu răbdare și simț estetic?!

 photo 001-DSC_0101_zps4f5vxlvg.jpg

Care prieteni m-au plimbat un pic prin zona valonă unde am văzut un încîntător castel la Bouillons, o citadelă cu o priveliște splendidă, o catedrală și nenumărate saxofoane la Dinant și ruinele mănăstirii de la Villiers –la-Ville. Mai sunt multe de văzut în zonă – Namur, Waterloo, Lavaux Saint-Anne, Liege, Mons, Chimay (pentru iubitorii de bere și de castele), Jehay și încă multe, într-o zonă delurită și verde, cu multe castele și rîul Meuse de-a lungul căruia cred că se poate face un traseu frumos.

 photo 004-DSC_0244_zpsq3qrh42e.jpg

 photo 011-DSC_0309_zpsoiqloxer.jpg

 photo 037-DSC_0421_zpsuxsyv9im.jpg

 photo 118-DSC_0518_zpsvjrm5uc1.jpg

Apoi m-am mutat la o prietenă în Bruxelles – e locul ideal unde să stai, avînd în vedere poziția centrală și rețeaua bine pusă la punct de trenuri. Cu trenul sau mașina poți ajunge de la Bruxelles în mazim 3 ore oriunde în Belgia, faci vreo 2 ore pînă la Amsterdam, o oră jumătate pînă la Paris, 2 ore pînă la Koln, 2 ore pînă la Luxemburg.

 photo 088-DSC_0187_zpsitw5f9jr.jpg

Am împărțit ce-am văzut în zona flamandă în 2 categorii: Bruxelles și Anvers (Antwerpen), orașe mai mărișoare care mi s-au părut asemănătoare, cu un centru vechi impresionant, cu multe muzee și viață culturală. Cu observația că Bruxelles nu prea mai poate fi considerat flamand pentru că este deja un oraș cosmopolit unde lucrează foarte mulți străini, (ca prietena mea care e acolo de 3 ani).

 photo 540-DSC_0058_zpsk4ubwqwr.jpg

 photo 541-DSC_0059_zpsxqimqwej.jpg

 photo 003-DSC_0007_zpslg7sfhye.jpg

 photo 040-DSC_0084_zpscyts1zgk.jpg

Brugge și Gent sunt două mici bijuterii, destul de asemănătoare dar la fel de încîntătoare. Mi-ar fi greu să spun care mi-a plăcut mai mult și fiecare dintre ele merită măcar 2 zile. Sigur, pot fi văzute și într-o zi pentru că nu sunt f. mari dar eu am simțit că mi-ar fi plăcut să rămîn mai mult – o să vă povestesc de ce.

 photo 351-DSC_0837_zpsclkcitgr.jpg

 photo 260-DSC_0714_zpsvhjbdpab.jpg

 photo 752-DSC_0336 176_zpsrzugjheu.jpg

 photo 617-DSC_0164 64_zpszupwxjeo.jpg

Pînă la detalii despre fiecare, pot să vă zic așa:

  • Majoritatea flamanzii sunt mai reci și mai puțin comunicativi decît majoritatea valonilor – simțit pe pielea proprie și povestit de cei care locuiesc acolo
  • Majoritatea restaurantelor au mîncare bună – cartofi prăjiți, fructe de mare, waffles cu tot felul de combinații
  • Ciocolata e peste tot și greu de refuzat – norocul meu e că specialitatea lor e cea neagră iar eu prefer blondele (chiar și la bere)
  • Berea e uimitoare – ți-ar trebui o lungă perioadă ca să guști din toate cele peste o mie de sortimente locale – de cele mai multe ori mult mai tari ca cele cu care suntem noi obișnuiți
  • Te descurci foarte bine în engleză dacă nu știi franceză – în partea flamandă e chiar recomandabil să folosești engleza în loc de franceză
  • E bină să urmărești evenimentele culturale în perioada în care te duci – sunt foarte multe – eu am prins festivalul Klara și o retrospectivă senzațională Chagall (pe care o mai puteți prinde pentru că e deschisă pînă în iunie).
  • În principiu, nu se dă bacșiș la restaurant – turiștii dau totuși dar în nici un caz 10%.
  • Intrările la diverse obiective nu sunt ieftine dar, în general, merită. În general, în Belgia nu e ieftin – o bere simplă, mică e minimum 4 euro. O masă la restaurant (unul mediu) cu un fel de mîncare și-o bere sau un pahar de vin e cam 20-25 euro/persoană.
  • În materie de artizanat, dantelele sunt de departe cîștigătoare
  • Chiar dacă aeroportul Charleroi e mai departe de oraș, oricum merită să mergi cu lowcost – au autobuze de la aeroport către Gara de Sud (Station Midi) la fiecare jumătate de oră și costă 14 euro de drum, adică 28 dus-întors.
  • Nu vă așteptați la foarte multă ordine, disciplină și curățenie – e totuși ceva mai curat ca la noi – dar am văzut multe gunoaie chiar și la marginea cîmpului și a căii ferate, chiar în zona flamandă.

 photo 110-DSC_0240_zpshbjrwl8p.jpg

Pentru iubitorii de castele, iată aici o listă impresionantă

Mai există un tur interesant al coastei – există un tramvai numai bun pentru asta pe care mi-am propus să-l iau cu prima ocazie cînd mai merg în Belgia – dar într-o perioadă mai caldă căci pe coasta Mării Nordului nu e chiar ca la Mediterană.

Zona flamandă  e plină de mori de vînt absolut senzaționale – merită o tură cu mașina.

Vin și detaliile și poveștile, sper eu curînd, într-o ordine aleatorie după cum o să mă inspire probabil pozele. Sau poate aveți voi vreo preferință. Ce să fie mai întăi, ruine și castele, statui, Brugge, Gent, Bruxelles, Anvers?

» Filed Under Am mincat la, Am vazut, De prin Europa

Comments

Leave a Reply