Bellu mai frumos decât Recoleta

Posted on April 26, 2013

 

 

DSC_0045

Nu-mi plac cimitirele, urăsc înmormântările pe care le evit cât pot. Am oroare de aerul acela de “mahala” patetică mirosind a formol şi ipocrizie. Cimitirele de la sat sau de pe langă mănăstiri sunt totuşi mai umane şi mai naturale, mai aproape de idea de grădină. Experinţele de la câteva cimitire din Bucureşti sau Constanţa însă mă cutremură şi acum.

M-am dus zilele trecute la cimitirul Bellu (pentru că aveam tema la Scrie despre Tine) cu sentimente amestecate – ştiam deja că adăposteşte morminte celebre şi opere de artă dar, în acelaşi timp, e un cimitir în mijlocul oraşului înconjurat de un zid înalt şi rece de beton.

Am mai văzut până acum cimitire faimoase ca Recoleta din Buenos Aires sau Vysehrad din Praga. Nu am ajuns acolo special ci s-a cam nimerit dar am recunoscut că merită văzute.

La Bellu am stat cam o oră şi jumătate în care am reuşit să fac şi nişte fotografii până a venit un nene să-mi spună că am nevoie de aprobare. “Păi, nu scrie nimic la poartă” “Aşa e, dar de fapt nu e voie că are regim de muzeu” “Aha… şi de unde iau aprobare?” “Trebuie să vorbiţi la administraţie” Altfel, omul drăguţ şi politicos. Bun, asta e, mi-am continuat plimbarea cu aparatul cuminte în gentuţa lui că eu sunt un om ascultător şi-n plus n-aveam nici un chef să-mi stric starea stând cu ochii pe paznici să mai o fur o poză. Ceva, ceva poze tot făcusem, nu-i vorbă!

DSC_0034

DSC_0042

DSC_0040

Nici urmă de fermol sau mizerie umană. Nici urmă de sentiment al inutilităţii şi zădărniciei ca atunci când te uiţi la un petic de pământ înghesuit între alte bucăţele de pământ pe care cresc câteva flori anemice sau stau înfipte flori de plastic mai durabile şi lipsite de tentaţii. Nici urmă de lumânări arse pe jumătate şi scurse pe câte-un suport de fier forjat obosit şi prăfuit.

DSC_0049

DSC_0050

DSC_0059

Primăvara i se potriveşte foarte bine locului şi suspectez că nici celelalte anotimpuri nu-l urâţesc. Căci cimitirul e frumos aşa cum nu mi-am imaginat că poate fi un loc al probei deşertăciunii noastre. Cimitirele sunt un loc al pământului de sub noi, un loc care îmi accentuează senzaţia de lipsă a celor care nu sunt de fapt acolo. Bellu e un spaţiu deasupra pământului, de-asupra oaselor ce nu mai poartă nimic din noi. E istorie, artă, pace, linişte. Aproape la fiecare cavou sau statuie sau monument aş fi rămas să ascult povestea sa, povestea unui om sau a unei familii. E acolo povestea unui neam întreg.

DSC_0039

DSC_0038

 

DSC_0035

Probabil nici un roman n-ar fi suficient să acopere toate amintirile de acolo. Într-o oră şi jumătate n-am reuşit să văd decât aproximativ un sfert.

DSC_0055

Aşa că o să-mi iau autorizaţie şi o să mă duc de mai multe ori la Bellu să văd ce-mi spune arta care dă viaţă acolo unde nu te-ai aştepta să simţi decât plecare şi tristeţe.

La plecare am mers pin Tineretului de-alungul zidului de beton – nu este chiar peste tot atât de rece şi străin.

DSC_0018

 

» Filed Under Am vazut, De prin Romania

Comments

8 Responses to “Bellu mai frumos decât Recoleta”

  1. Larisa on April 26th, 2013 8:55 pm

    N-am fost niciodata la Bellu, dar n-arata rau din ce vad in pozele tale.

  2. anca on April 26th, 2013 8:58 pm

    Arata chiar f. bine. Dupa sarbatori sigur ma duc sa-mi iau aprobare sa fac si alte fotografii – am vazut doar o parte.

  3. catherine on April 27th, 2013 10:42 pm

    autorizaţie? aprobare? eu merg de când mă ştiu la plimbare prin Belu şi nu am avut nevoie de aşa ceva. e drept că anul ăsta nu am ajuns. e o chestiune recentă?!

  4. anca on April 28th, 2013 8:47 am

    Nu stiu de cand – o sa aflu cand o sa ajung la administratie. Cica are regim de muzeu dar nu e nimic oficial afisat la intrare. Exista un A4 care zice chestia asta pe o poarta laterala (stanga, spre cimitirul eroilor).

  5. corina on April 28th, 2013 11:18 pm

    Salutare
    Îndrăznesc să deranjez pentru că vreau să anunț adresa noului meu site http://www.corinalazarescu.ro
    Sper să prezinte interes ca să putem călători împreună!
    Toate bune,
    Corina

  6. De ce taxa foto? De ce interzicerea fotografierii? : Experienţe de Călătorie – FUNTUR on June 19th, 2013 2:10 pm

    […] dacă aş fi găsit un album cu fotografii profesioniste pe care să-l iau acasă. Deja cazul cimitirului Bellu e ultra cunoscut. Acolo am apucat să fac ceva poze până m-a văzut un paznic cu aparatul în […]

  7. Iulian Sîrbu on June 19th, 2013 9:06 pm

    Nu pot sa cred ce titlu ai pus! Hai sa spunem cel mult ca sunt la fel de frumoase, deşi după părerea mea Recoleta nu poate fi comparat cu niciun alt cimitir văzut de mine până acum (da, nu le-am văzut pe cele din Paris, dacă asta e următoarea întrebare). Şi eu am câteva fotografii “furate” de aici, ca şi tine şi toată lumea. Îţi recomand şi Cimitirul Evanghelic Lutheran, e tot în zonă şi Cimitirul Evreiesc (sunt mai multe, eu am fost în cel dinspre Progresul)

  8. anca on June 20th, 2013 8:09 am

    Ce sa fac, sunt subiectiva 🙂 Chiar mi-a placut mai mult Bellu. Recoleta e mult mai sobru. Am bazut Bellu primavara si m-a impresionat tocmai ca nu avea nimic rece. Am zic ca trebuie sa le vad si pe celelalte din zona macar de curiozitate.

Leave a Reply