Arabia Saudită – o ţară în câteva cuvinte

Posted on February 15, 2013

 

750px-Flag_of_Saudi_Arabia_svgSursă

   Saudi ArabiaSursă  

 

Cuvinte

  • Petrol
  • Singura ţară din lume unde femeile nu au voie să conducă
  • Monarhie absolută
  • Sharia (legea islamică)
  • Una dintre puţinele ţări care nu au acceptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului
  • Deşertul Arab, Rub al Khali
  • Mecca şi Medina
  • Muhammad
  • Marea Roşie
  • Osama bin Laden
  • La Mecca nu pot intra decât musulmanii
  • Nu acceptă în ţară evrei (şi nici pe cei ce au viză de Israel în paşaport)

 

SONY DSCSursă

 

Proverb

“O carte este o grădină în buzunar”

 

Mecca de sus

Mecca de sus

 

 Arabia Saudită este una dintre ţările unde se obţine viză f. greu. Vizele se dau  numai pentru grupuri de minim 4 persoane care călătoresc numai prin agenţie. Femeile sub 30 de ani trebuie însoţite de soţ sau frate. Cuplurile necăsătorite trebuie să călătorească ca indivizi parte dintr-un grup.

Dacă totuşi vreţi să ajungeţi acolo, perioada cea mai bună este noiembrie – februarie.

La sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie are loc  festivalul Artelor şi Meşteşugurilor de la Al Jenadriyah la 45km de Riyadh.

În februarie, există bilete de avion până la Riyadh la CheapOair  de 768 USD (cu pauză la Cairo de 6 ore la dus, 3 ore şi jumătate la întors.

Posibile hoteluri la preţuri acceptabile şi comentarii bune:

În Rizadh

Rest Night Hotel Suites – AL Ta`awon-Hussin bin Ali

Rwaq Suites

În Medina

Al Madina Kareem

 A fost careva dintre voi în Arabia Saudită?

 

» Filed Under Am aflat, Prin lume

Comments

6 Responses to “Arabia Saudită – o ţară în câteva cuvinte”

  1. Diana Shamaa on October 16th, 2013 9:23 am

    Da, eu locuiesc in Riyadh.

  2. anca on October 16th, 2013 9:33 am

    Si poti sa-mi spui ceva despre oras si despre viata de acolo?

  3. Diana Shamaa on October 17th, 2013 6:26 pm

    Este o viata destul de inchisa, fiind temperaturi mari ai nevoie de masina ca sa te deplasezi. Prin lege femeile nu au voie sa conduca masini asa ca depinzi de sot sau alta persoana masculina ca sa te poti deplasa.Sportul national: shoppingul. Tot aud faptul ca femeile nu au voie sa iasa din casa neinsotite, nimic mai fals, din cauza ca nu pot conduce, au nevoie de cineva ca sa le duca intr-un anumit loc,poti vedea si mici grupuri de femei care i-au un taxi sau au poate masina cu sofer, merg la shopping, iau masa la restaurant. Exista parcuri unde accesul este interzis barbatilor singuri ca de altfel si magazine si restaurante, barbatii trebuie sa fie insotiti de femei. Exista spatii in restaurante speciale pentru familii unde femeile isi pot descoperi fata si manca linistite fara ca cineva strain sa le poata vedea.Femeile nu au voie sa iasa in public fara acea rochie neagra numita abaya. Hijabul(batic) si niqab(materialul cu care se acopera fata) nu sunt obligatorii, dar in orasele mici unde nu sunt straini multi e posibil ca lumea sa se uite ciudat daca nu porti macar hijab. Sub abaya este o alta poveste, ca peste tot si aici femeile au obsesia modei, machiajului, se merge la salon, se discuta despre ultimul parfum aparut, nimic surprinzator daca vezi femei concentrate asupra telefonului, tabletei. Respectul pentru femeie este imens,este privita ca o regina (ma rog, exista si exceptii, fiecare padure are uscaturile ei), nu ai voie sa atingi o femeie, sa o privesti in mod direct. Daca ai intrebari, vrei sa afli ceva in mod deosebit, te rog sa o faci.

  4. anca on October 17th, 2013 6:30 pm

    Multumesc foarte mult. E foarte interesant pentru ca e greu sa afli lucruri clare daca nu vorbesti cu cineva care sta acolo si stie exact cum stau lucrurile. Imaginea pe care ti-o creezi ca turist sau din auzite nu poate fi completa. De cand stai acolo?

  5. Valy on January 4th, 2015 6:40 pm

    Stai sa inteleg ceva: Daca iubita mea e turista acolo, nu are voie sa-si conduca masina? WTF?

  6. anca on January 4th, 2015 7:31 pm

    Din păcate…. se pare că se discută ridicarea acestei restricții dar în condiții f. limitate. Vezi: http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/saudi-arabia-could-lift-ban-on-women-drivers-9848407.html

Leave a Reply