Moş Nicolae e pe aproape

Posted on December 5, 2012

V-aţi pus ghetele la uşă? Aţi atârnat ciorapii de bibliotecă (că cine mai are acum cămin!?)? Aţi fost cuminţi? Vine Moş Nicolae în noaptea asta şi dacă n-aţi fost cuminţi, o să găsiţi în cizme o nuieluşă în loc de dulciuri şi jucării. Zic asta pentru că suntem cu toţii copii şi avem mari aşteptări! Eu de pildă, ca să fiu sigură, mi-am cumpărat singură o ciocolată că dacă primesc o nuia să am cu ce să mă consolez.

Ştiaţi că şi italienii au o variantă de Moş Nicolae? Se numeşte La Befana şi are loc pe 6 ianuarie, nu decembrie. Povestea spune că în noaptea de 5 ianuarie o vrăjitoare numită La Befana ajunge pe matura sa şi umple ciorapii cu jucării şi dulciuri pentru copiii buni şi bucăţi de cărbune pentru cei rai.

befana 300x245 Levico Italia   piata de Craciun perfecta

Dar să ne întorcem în România şi la moşu nostru. De unde şi până unde Moş Nicolae?

Se pare (căci nu e singura poveste) că Sf. Nicolae a fost cel care a ajutat trei fete sărace din oraşul său cărora le-a adus, pe rând la fiecare dintre ele, pe timp de noapte şi fără să fie văzut, zestre să se poată mărita şi astfel să nu fie vândute de tatăl lor.

În Ardeal, Sf. Nicolae, cunoscut şi ca Sân-Nicoară, este probabil cel mai popular sfânt. În afară de daruri, în Ardeal mai sunt şi alte obiceiuri asociate sărbătorii din 6 Decembrie.

În seara de 5 decembrie, se taie crenguţe de măr sau cireş, se pun în pahare cu apă şi se lasă la căldură să înflorească. Dacă crenguţa înfloreşte până în Ajunul Crăciunului, celui care a pus-o în apă îi va merge bine tot anul următor. Pe 31 decembrie, din crenguţele înflorite, copiii fac sorcova cu care merg la urat.

Aşa că, dacă n-aţi pus grâu la încolţit de Sf. Andrei, aveţi ocazia să vă aflaţi cum vă va merge la anul.

Eu sper că bine, oricum. 🙂 Vă urez un Moş Nicolae plin de căldură şi bunătăţi!

» Filed Under Am aflat, De prin Romania

Comments

2 Responses to “Moş Nicolae e pe aproape”

  1. ina on December 6th, 2013 11:02 am

    Nu stiu cum sa-ti explic, dar eu vin cu ghetute noi diseara. Mai curate de-atata nu se pot, nu s-au vazut. Deeeeci, ce primesc?? Am fost cuminte! 🙂

  2. anca on December 6th, 2013 5:36 pm

    Cum adica ce primesti?!!! O portie sanatoasa de ras. Ce, e de ici de colo?!

Leave a Reply