Ce poţi vizita pe lângă Târgovişte – Mănăstirea Viforâta

Posted on May 11, 2012

Acum 2 săptămâni, în week-end-ul acela prelungit, n-am fost nici la mare, nici la munte dar am fost la casa de familie a prietenei mele Ioana, la Pucioasa, cu ideea să nu facem nimic 🙂

Ei, acum, cum să nu faci nimic? Unii au virmişori şi nu pot sta aşa locului fără să dea ture prin grădină, măcar să facă poze la flori căci perioadă mai bună pentru asta nici nu cred că există.

 

Dar, pentru că unii, pe lângă viermişori au şi mâncărici la tălpi, pe lângă câteva ture până la piaţă, m-am gândit eu că n-ar fi rău să mai vedem ceva prin zonă din ce n-am văzut. Şi-am luat-o cu maşina uşurel spre Sinaia unde în drum s-a făcut o mănăstire nou nouţă şi frumuşică. Nu ma-ntrebaţi cum se numeste că m-a luat prin surprindere…..

Ideea e că eu vroiam în altă parte unde am şi ajuns, adică la Mănăstirea Viforâta, construită în secolele XVI-XVIII, considerată monument istoric. Mănăstiea se află la ieşirea din Târgovişte spre Pucioasa, Sinaia imediat după trecerea podului (există indicator spre dreapta) la aprox. 2 km. Există şi autobuze care merg din Târgovişte la mănăstire.

Mănăstirea de maici, a fost ctitorita de Vlad Voda al V-lea (zis Înecatul) la 1530, refăcută în întregime în 1635 de Matei Basarab, cu modificări aduse de Maria Brâncoveanu (soţia lui Constantin Brâncoveanu) la 1713,  refăcută de Logofatul Mitropoliei Nicolae după contremurul din 1802, a fost din nou reparată în anii 1960-1962 şi după cutremurul din 1977, până în 1986, au fost reparate din nou biserica, clopotniţa şi chiliile.

 

 

 

Este o bijuterie cu clădirea chiliilor în patrulater care include clopotniţa, biserica Sf.Ghoerghe, anexele şi cimitirul monahal cu o biserică mică Sfintii Apostoli Petru şi Pavel. 

 
 
 
Mănăstirea are şi un mic muzeu cu catapeteasma brâncoveneasca din perioada 1690-1713, câteva tiparituri de carte veche, veşminte preotesti, candele, cruci, paftale etc.
 
Biserica e frumoasă şi pe-afară şi în interior cu o frumuseţe de altar şi fresce minunate, cimitirul este în deal şi f. frumos organizat, plin de flori la ora la care am fost noi.
 
 
 
 
 
Una dintre cele mai frumoase mănăstiri pe care le-am văzut şi care e şi aproape de Bucureşti.

Şi dacă eu n-am fost suficient de convingătoare, sper să vă convingă pozele.

Şi dacă tot ajungeţi acolo, daţi o tură şi pe la Mănăstirea Dealu despre care vă povestesc data viitoare.

 

» Filed Under Altele, Am aflat, Am vazut, De prin Romania

Comments

One Response to “Ce poţi vizita pe lângă Târgovişte – Mănăstirea Viforâta”

  1. Ce să vezi pe lângă Târgovişte – Mănăstirea Dealu : Experiente turistice on May 28th, 2012 11:00 am

    […] Mănăstirea Viforâta mi s-a părut o bijuterie, curată, organizată şi armonioasă, Mănăstirea Dealu, aflată f. […]

Leave a Reply