Bunele maniere în călătorii. Lumea arabă – obiceiuri la masă

Posted on January 21, 2012

A venit momentul să continui cu seria bunelor maniere în călătorii, mai precis cu obiceiurile de la masă în lumea arabă. 

Pregătită pentru intrarea în moscheee

 Înainte de toate, pentru cei care nu ştiu, arabii sunt sunt extrem de ospitalieri. Nu sunt singurii dar, în cultura arabă, ospitalitatea este extrem de importantă.

Mi-a plăcut o poveste pe care am citit-o despre un britanic care, invitat la masă în Liban, neştiind obiceiurile şi felurile de mâncare arabe, a confundat  pâinea lor subţire, care se aşează împăturită lângă farfurie, cu un şervet. Prin urmare, s-a şters la gură cu pâinea. Gazdele, ca să nu-şi jignească invitatul şi să nu-l facă să se simtă prost, l-au imitat. Reală sau nu, este un model de politeţe şi, de ce nu, de toleranţă.

Există la arabi chiar un model de comparaţie pentru ospitalitate – Hatim Tayy. Se spune că acesta, primind o dată un musafir neaşteptat, pentru că  nu avea nimic altceva să-i ofere, şi-a sacrificat singura cămilă (un mare sacrificiu pentru un beduin) pentru a-şi hrăni musafirul. Pentru a caracteriza pe cineva foarte generos, se spune că este “mai generos decât Hatim Tayy”.  

Unii dintre beduini se mândresc cu corturile lor pline de grăsime pentru că, având în vedere că după masă şi ei şi invitaţii lor se şterg pe mâini pe poalele cortului, cu cât e cortul e mai gras cu atât înseamnă că beduinul e mai ospitalier.

Dacă eşti invitat la masă în lumea arabă, mai mult ca sigur că vei fi primit cu o cafea însoţită eventual de ceva curmale. A refuza este o ofensă aduză gazdei. Cum cafeaua taie pofta de mâncare, aşteptaţi-vă ca masa să nu fie servită imediat  şi între cafea şi masă, va exista totdeauna o perioadă de socializare. A servi cafeaua prea aproape de masă e un semn de nepoliteţe şi înseamnă că nu prea eşti bine venit la masă.

Cafeaua este importantă la arabi. Este în general tare şi pe parcursul unei vizite poţi bea câte cafele doreşti dar bunele maniere spun că trebuie să te opreşti la a treia sau a patra (şi după aia da ture prin deşert mai repede decât cămila! Pentru a arâta că nu mai vrei cafea, roteşti ceaşca rapid, din încheietura mâinii, de câteva ori.

Mâncarea sau băutura oferită se refuză o dată sau chiar de două ori politicos pentru a fi în cele din urmă acceptată. Acest ritual face parte dintr-un set de maniere denumit “ta(a)rof” şi implică demnitate şi respect atât pentru sine cât şi pentru musafir.

Ca şi în alte culturi, invitatul este primul servit şi i se oferă partea cea mai bună a mâncării.

Cum am mai spus, la musulmani, dacă se mănâncă cu mâna, se foloseşte mâna dreaptă, stângă fiind folosită pentru igiena corporală şi deci considerată impură.  

În Maroc:

  • Mâncarea se serveşte la mese joase şi rotunde
  • Se aduce un bol de apă la masă desupra căruia musafirului i se toarnă apă pentru a se spăla pe mâini
  • Mâncarea se pune într-un vas comun pe mijloc şi fiecare se serveşte din partea care se află în faţa sa.
  • Mâncarea se serveşte cu o bucată de pâine sau cu degetul mare şi primele două degete de la mâna dreaptă 
  • Nu se şterg mâinile pe şervet pentru că a sfârşitul mesei se aduce din nou un vas pentru spălat.

În Arabia Saudita:

  • Dacă masa are loc pe jos, se stă cu picioarele încrucişate sau pe un genunchi
  • De obicei e foartă multă mâncare – e bine să încerci din fiecare fel câte puţin. Abundenţa e semn de ospitalitate.
  • Se vorbeşte puţin în timpul mesei.

 

Or mai fi şi alte obiceiuri pe care nu le-am amintit aici dar sper să fi reuşit să dau măcar o idee generală legată mai ales de diferenţe căci obiceiuri comune, sunt multe.

Poate mai ştiţi şi voi alte obiceiuri pe care eu nu le ştiu.

 

 

» Filed Under Altele, Prin lume

Comments

Leave a Reply