Cele 54+1 calatorii ale lui Bogdan Teodorescu

Posted on November 24, 2011

Trec printr-o perioadă cu f. multă treabă de toate felurile şi sunt uşor în priză ceea ce nu e f. bine pt. scris. Dar cea mai bună metodă de a mă relaxa e de a începe să scriu despre o carte care m-a bucurat, m-a încântat şi m-a inspirat.

Am mărturisit deja că deşi acesta e un blog de călătorii, nu prea citesc cărţi de călătorie  şi nu pentru că aş avea ceva împotriva lor ci dintr-o socoteală f. simplă. Sunt atâtea cărţi extraordinare pe lume încât viaţa mea nu e suficient de lungă încât să pot citi tot ceea ce aş dori şi-atunci mi-am limitat raza de acţiune la cărţile de ficţiune.

Cu toate astea, prietenii mei (sper că pot îndrăzni să-i numesc astfel) de la Lumea Mare m-au făcut să citesc două cărţi de călătorie delicioase. Despre una am vorbit mai demult – Vând kilometri a lui Mihai Barbu iar a doua este prima carte de călătorii a lui Bogdan Teodorescu (abia aştept s-o citesc şi pe-a doua), 54+1/24.

Cărţile bune sunt de mai multe feluri: unele te bucură şi te relaxează, altele te marchează profund, altele te ajută să gândeşti şi uneori chiar să-ţi schimbi modul de gândire, altele te surprind şi te încântă şi altele te inspiră să scrii tu însuşi.

Una dintre aceste cărţi este pentru mine cartea lui Bogdan Teodorescu, 54+1/24.

Este vie, amuzantă, foarte bine echilibrată din punctul de vedere al detaliilor – suficiente încât să-ţi faci o idee despre locul din poveste dar nu prea multe sau prea scolastice ca să îndepărteze sau plictisească. Descrierile sunt foarte vizuale şi e foarte uşor să te simţi în acel loc în acelaşi timp cu Bogdan. Îţi dă oarecum senzaţia că aţi fost acolo împreună şi aţi văzut aceleaşi lucruri. Şi nu mă refer aici numai la locurile pe care chiar le-ai văzut – călătoria la Palenque a fost extrem de aproape de imaginea pe care o aveam şi eu după ce am fost acolo.

Locurile în care n-ai fost niciodată şi despre care, uneori nici măcar nu ştiai mare lucru, devin reale, palpabile şi uşor de imaginat. Poate ce mi-a plăcut cel mai mult e că poveştile lui Bogdan sunt încărcate de emoţiile locurilor, sunt  imagini declarat subiective ale autorului şi nu descrieri reci şi tehnice.

Şi pentru că aproape la fiecare poveste, am comentat în minte şi am simţit fie un zâmbet, fie o lacrimă, m-am decis să scriu, fără pretenţia de-al egala cumva pe Bogdan, câteva articole aşa cum mi le inspiră povestirile sale.

Cartea lui Bogdan m-a inspirat nu numai să merg în multe din cele 54+1 locuri pe care, în mod clar, le iubeşte, dar şi să scriu, lucru pentru care nu pot decât să-i mulţumesc.

Abia aştept să citesc Călător prin Lumea Mare.

» Filed Under Altele, De prin Romania, Insemnari din calatorii

Comments

One Response to “Cele 54+1 calatorii ale lui Bogdan Teodorescu”

  1. Prin Lumea Mare cu Bogdan Teodorescu : Experiente turistice on March 30th, 2012 2:50 pm

    […] vorbit deja despre prima sa carte 54+1/24 care m-a încântat şi nici cea de-a doua nu m-a dezamăgit – am călătorit, aşa cum mă […]

Leave a Reply