Sfaturi pentru zboruri intercontinentale

Posted on January 3, 2011

Inainte de a continua povestea calatoriei in Mexic, poate ar trebui sa vorbim putin de modul in care ajungem acolo, adica cu avionul intr-o calatorie destul de lunga.

Un zbor intre Bucuresti si San Fracisco, Ciudad de Mexico sau Buenos Aires dureaza cam 15 -17 ore (cu escala) ceea ce poate fi destul de dificil pentru unii dintre noi. Chiar si un zbor spre Washington e un pic cam lung dar unul aproape dublu….

Care sunt lucrurile care le puteti face ca sa suportati mai usor un astfel de zbor?

  • Purtati o imbracaminte foarte comoda (pantaloni mai largi sau pentru femeile care se simt mai bine in fusta, o fusta nu prea fixa si nici prea scurta). Pentru cei mai frigurosi, luati-va si o jacheta (chiar daca vi se da patura in avion) pentru ca in zborurile lungi (mai ales cu companii aeriene nord americane) functioneaza aerul conditionat destul de mult pentru a improspata aerul (numar mare de calatori…..) si poate fi destul de rece.

  • Purtati obligatoriu incaltaminte legera (la femei fara toc) in nici un caz noua si in nici un caz prea fixa.  Exista zboruri la care se vi se dau un fel de ciorapi dar cel mai sigur luati-va o pereche de ciorapi mai grosi pe care sa-i puteti purta fara pantofi pantru ca sigur va veti scoate pantofii. E cu mult mai comod si oricum veti simti nevoia! Problema este ca, indiferent de ce faceti, picioarele se umfla si-atunci pantofii trebuie sa fie suficient de flexibili si lejeri incat sa va puteti incalta cand mergeti la WC si mai ales la sosire.

 

  • Beti cat mai multe lichide in timpul zborului – vi se va oferi apa si sucuri ori de cate ori o veti cere. Nu beti prea multa cafea sau alcool care sunt diuretice si astfel duc la deshidratare.

 

  • Nu mancati prea mult nici inainte de imbarcare nici in timpul zborului – digestia este mai lenta cand nu faceti miscare.

 

  • Ridicati-va din cand in cand de pe scaun si plimbati-va pe coridor ca sa va puneti sangele in miscare.

 

  • Chiar si pe scaun puteti face unele execitii (companiile aeriene au in buzunarul scaunelor instructiuni cu ce exercitii sa faceti). Urmati-le – sunt f. utile! Vedeti si acest clip video.

 

  • Luati-va dopuri de urechi – va vor feri de zgomote neplacute si veti putea dormi si in plus, va feresc si de curent.

 

  • Folositi o pernuta (de preferinta ne-gonflabila dar daca n-aveti alta e buna si aia) pentru gat pentru a va sprijini capul evitand astfel durerile musculare. Folositi pernuta din avion pentru spate.

 

  • Daca purtati lentile de contact, luati-va si o pereche de ochelari care sunt mai usor de scos inainte de a adormi si astfel evitati si deshidratarea ochilor. Eventula, luati-va picaturi de ochi (ca Natural Tears de exemplu).

 

  • Luati-va un flacon MIC de crama hidratanta cu care sa va improspatati dupa ce va spalati pe fata sau va stergeti cu servetele umede pe care le primiti in avion dupa somn.

 

  • Anumite companii va ofera o trusa mica care contine o periuta mica de dinti si pasta. Pentru orice eventualitate, e bine sa aveti la voi – va ajuta si pe voi si pe cei de langa voi.

 

  • Luati cu voi o carte sau altceva de citit, ascultati muzica si uitati-va la filmele proiectate in avion mai ales in zvorurile dinspre est spre vest. Cand zburati inapoi, dinspre vest spre est, incercati sa dormiti cat mai mult. Exista pastile ce pot fi folosite daca e cazul – intrebati un medic ce anume puteti lua. Puteti folosi si o masca de ochi.

 

  • Daca sunteti o persoana mai scunda (asa ca mine) puneti-va bagajul de mana la picioare pentru a va sprijini picioarele pe el ca sa nu stati cu picioarele atarnate.

 

  • Datorita diferentelor de presiuni, veti simti probabil ca vi se infunda urechile. Inghititi in sec sau cascati.

 

  • Daca aveti probleme de sanatate, consultati doctorul inainte de a face o astfel de calatorie ca sa va spuna ce trebuie sau nu sa faceti.

 

Si inca cateva sfaturi legate de zvorurile lungi cu escala:

Asigurati-va ca aveti mai mult de o ora intre cele doua avioane – eu am avut de 2 ori surpriza sa intarzie unul din avioane. Intr-unul din cazuri am avut noroc si am luat urmatorul avion si n-am stat decat vreo 5 ore in aeroport. In cel de-al doilea caz insa, nu am gasit locuri decat a doua zi si a trebuit sa dormim intr-un hotel de langa aeroport in Munich (pe banii lor bineinteles).

Daca mergeti in State, inarmati-va cu rabdare pentru ca formalitatile de intrare dureaza vreo doua ore (cu descaltat si tot tacamul) ba, puteti avea surprisa sa va verifice si bagajul de mana ceea ce poate fi foarte neplacut mai ales daca acesta este burdusit si trebuie sa-l impachetati la loc.

Aveti f. multa grija ce impachetati in bagajul de mana – exista obiecte de artizanat care pot fi considerate arme albe. La plecarea din Buenos Aires, prietenii mei au trebuit sa reimpacaheteze si sa puna o parte din obiecte in bagajul de cala (f. complicat – nu vreti sa stiti!) pentru ca nu s-au gandit ca un cutit din onix artizanal era de fapt o arma.

Oricat ar fi de incomode aceste zboruri, sunt un sacrificiu care merita pe deplin daca la capatul lor e o cascada ca cea de la Iguazu de exemplu.

Daca ar fi dupa mine, as zbura de cat mai multe ori!

» Filed Under Altele, Am vazut, Insemnari din calatorii, transport

Comments

One Response to “Sfaturi pentru zboruri intercontinentale”

  1. Hub Casin on September 19th, 2011 1:11 am

    Foarte util postul! In doua saptamani voi zbura si eu pentru prima data cu avionul, spre aceeasi destinatie, motiv pentru care acest post imi este mai mult decat folositor.

Leave a Reply