Colinde traditionale maramuresene la Cluj

Posted on November 30, 2010

Am aflat de la Adrian Hadean ca miercuri 8 decembrie va avea loc la Cluj un concert caritabil de colinde traditionale maramuresene “Seara Craciunului nost'”.

Evenimentul va avea loc la Casa de Cultura a Studentilor si va fi organizat de Asociatia “Focul Viu” pentru a strage fonduri pentru reconstructia Centrului de zi Sf. Maria al  APAHNP Cluj pentru tinerii cu dizabilitati intelectuale.

Eu sunt bucurestean dar am ramas inca din studentie impresionata de viata culturala de la Cluj unde am avut norocul sa particip la un eveniment absolut exceptional.

Inainte de intra in grupul Song, am facut parte din brigada Facultatii de limbi germanice – cei tineri nu stiu, dar pe vremea aceea brigazile studentesti erau un fel de “Divertis” si n-aveau nici o legatura cu brigazile artistice muncitoresti pe care le vedeam din cand in cand la televizor.

Si tot asa folclorul “de viata noua” care ni se vara pe gat nu avea nici o legatura cu folclorul romanesc autentic.

Una dintre fetele din brigada a avut ideea de a crea un moment folcloric din versuri populare pentru copii, care reprezenta un ciclu al vietii si al mortii – “Jocuri de copii”.

Cu acest numar am reusit sa castigam locul 3 pe tara la sectiunea obiceiuri la festivalul studentesc care a avut loc la Cluj, la Casa de Cultura a Studentilor acum multi ani.

Am avut marele noroc sa vedem obiceiuri, costume si dansuri autentice absolut extraordinare – nu mai vazusem asa ceva in viata noastra si nu mi-am imaginat vreodata ca exista atata varietate si inventivitate!

Sala era in fiecare seara plina pana la refuz si reactia studentilor clujeni la tot ce se intampla acolo era cea a unui public avizat si atmosfera de acolo n-am mai regasit-o decat mai tarziu cand mergeam in turnee prin tara cu grupul “Song”.

Dumitru Farcas a condus orchestra de la Cluj si evident a cantat dumnezeieste. Grupul Doina si cel al facultatii de educatie si sport din Bucuresti de atunci au avut niste dansuri care  mi s-au parut ireale.

Nu stiam ca avem dansuri cu tamburine si cu bete si nu mi-am imaginat ca fetele pot dansa o “mandra” care sa rivalizeze cu calusarii.

Solisti cu voci exceptionale si balade rascolitoare, obiceiuri complicate de nunta, dansuri sasesti si unguresti, costume superbe si extrem de variate.

Am intrebat atunci un student de la Cluj cum de erau atat de multi spectatori si cum de intelegeau atat de bine ce am facut noi acolo (la Bucuresti am luat locul 1 la toate etapele dar nimeni n-a parut sa inteleaga f. bine ce reprezenta jocul nostru).

Si acum cand imi amintesc, mi se face pielea de gaina (scuze pentru expresia banala).

Daca as putea, as veni si eu pe 8 – sunt convinsa ca va fi un concert excelent! Poate cineva va posta ceva poze si impresii dupa.

» Filed Under Altele, Am vazut, De prin Romania

Comments

Leave a Reply