Romani la bordul croazierei

Posted on December 3, 2007

Asa cum iti poti imagina si cum poate ati mai aflat de la prieteni sunt multi romani care lucreaza pe nave de croaziera. Faptul ca sunt platiti mai bine ca acasa i-a facut pe multi sa gaseasca un astfel de job mai bun.

Pe nava pe care am fost toamna asta (Coral, septembrie 2007) am gasit peste 20 de romani care aveau diverse job-uri pe nava (de la asistentul sefului de entertaiment pina la simpla camerista). Cei de aici ne-au spus insa ca anul trecut erau majoritari, deci dupa integrarea in UE unora nu le-au mai convenit salariile. Anul asta (2007) mai erau si multi thailandezi, ucrainieni, etc. Cei de pe un vas au un contract anual, deci se schimba echipa practic de la an la an. Oricum media de varsta era foarte mica.

Am calatorit in croaziera asta cu alti 6 romani (nu ne stiam dinainte, dar ne-am inteles foarte bine), majoritatea dintre pasageri erau francezi, italieni si germani (majoritari de varsta a 3-a ), un grup de elevi italieni care nu erau mai mult de a 11-a, un grup de vreo 18 greci si cam tot atita polonezi (fiecare cu ghida lor) , vreo 4 hawai-eni si 2 bulgari (dintre care unul era de fapt doctorul navei).

In general angajatii croazierei si-au facut treaba admirabil, in conditiile in care au o munca deloc usoara (fara sa aiba liber simbata sau duminica, si fara pauze intre croaziere), dar si romanii de la bord au fost si mai buni. Contrar a ceea ce se mai zvoneste referitor la dezbinarea romanilor cind sunt in strainatate sau cum te servesc, la bordul lui Coral a fost excelent. In primul rind ca desi eram doar 6 persoane, Danny, cel ce se ocupa si cu anunturile de pe nava, le facea si in romana, la fel ca si briefingul initial si cel final referitor la ce poti fac in aceasta croaziera.
Apoi baietii si fetele care au servit au fost extrem de rapizi cu noi romanii – mie mi s-a parut ca erau chiar mai amabili decit cu ceilalti, dar si deschisi sa mai schimbe o vorba in romana despre croaziera, alte nave , vreme sau ce se putea vedea in orasele unde opream. Ba chiar si ceilalti din staff mai rupeau vreo 2-3 vorbe pe romana, astfel incat atmosfera a fost chiar excelenta. Toata lumea stia Buna Seara si Pofta Buna!

Deci bravo romanilor de pe bord, si in final un mesaj din partea lui Danny, ca sa stiti la ce sa va asteptati daca il vedeti la bord.

» Filed Under De prin Europa, Fun Turism

Comments

One Response to “Romani la bordul croazierei”

  1. Mihai on January 12th, 2009 2:45 pm

    Si eu am ramas surprins cand am fost pe vaporul de croaziera Ocean Countess de cat de multi romani erau, e adevarat cei mai multi erau din thailanda dar ei aveau jocuri de stuarzi, cameriste, chelnari.

    http://blog.nisi.ro/2008/10/croaziera-softvision-o-minivacanta-de-neuitat/

    Ceva ce ma impresionat placut a fost ca cele mai multe posturi pe care le ocupau romanii erau de artisti si comparabil cu majoritatea “vipurilor” ce apar la noi la TV ei erau mai buni.

Leave a Reply