Direcția Nepal – Aventuri pe urmele cărții lui Sega (II)

Posted on June 7, 2016

 

Doar nu credeați că vă las așa în suspans, nu? Un pic e interesant, dar să nu exagerăm și să continuăm cu partea a II-a interviului cu Sega.

Dacă n-ați citit cărțile lui Sega “Namaste. Un roman de aventuri spirituale în India” și “Namaste. Un roman de aventuri spirituale în Nepal”, vă urez s-o faceți – sunt două cărți despre o altă lume și o altă cultură și despre căutarea de sine, cărți în care ne putem regăsi un pic cu toții și mai avem și bucuria de a prinde un pic dintr-o atmosferă pe care, cei ca mine care n-au fost prin India sau Nepal, n-o cunosc aproape deloc. Plus că-s bine scrise – nu că ăsta ar fi ultimul argument.

Cum am zis din prima parte, voi merge cu Sega în Nepal pe urmele cărții sale și vă propun să mergem împreună să descoperim Nepalul într-o aventură ….“cum scrie la carte”.

Aventuri in Nepal 2016 - semnatura

Înainte să vă mai spun despre aventura în care vă invit, să vedem ce mi-a mai zis Sega.

Interviu Sega (partea II)

“A: Personajul Lama din cartea ta despre Nepal îmi amintește un pic de ghidul peruan pe care l-am avut pe traseul Salkantay în drum spre Machu Picchu. În călătoria pe care o propui tu în Nepal alături de personajele reale ale cărții tale, se regăsește și Lama. N-aș vrea să trec prin ce-ai trecut tu alături de el 🙂 Eu, spre exemplu, deși am avut sentimente la fel de amestecate pentru ghidul peruan, nu m-aș înghesui să-l mai am prin preajmă. Cu toate astea, Lama va fi prezent în aventurile din Nepal. Cum și de ce?

ain00025

Sega: Lama e unic, să știi. În năzdrăvanul meu ghid meu nepalez s-au întâlnit Zorba și Buddha. Uneori l-am urât pe omulețul ăsta din tot sufletul, alteori l-am iubit fără rezerve, ca în orice relație de lungă durată. Abia anul trecut a recunoscut senin, de față cu mai mulți, în timp ce urcam spre Tabăra de bază Everest, că prin 2008 a traversat o perioadă mai zbuciumată, că nu a existat turist căruia să nu-i promită atunci că-l duce în Shangri-La doar ca să poată ajunge la Sushma lui, the second wife cum o alinta el. În perioada asta mai zbuciumată l-am cunoscut eu. Și în aceeași perioadă zbuciumată l-am găsit după 5 ani, când m-am întors în Nepal. Sega, m-a ispitit el, n-ai vrea să mergem în Shangri-La, la Sushma mea, ca pe vremuri? Și am mers. Ca pe vremuri. De mai multe ori, cu alți aventurieri după noi. Și n-o să scapi nici tu. Ai s-o cunoști pe Sushma, ai s-o cunoști și pe Maya, și ai să vezi ce gustos e dal bhat-ul gătit de doamnele din Shangri-La! Totul e să nu cedăm când Lama o să ne roage să mai stăm o zi la Sushma lui.

Maya-Sushma-960x542

A: Spune-mi la ce trebuie să mă aștept – nu mă sperie lipsa de confort ci mai degrabă ceea ce mă face să am rețineri și față de India: pierderea inutilă a timpului, lipsa curățeniei (nu-s maniacă dar parcă un minim…), balamucul. Pregătește-mă!

Sega: Cu timpul să nu-ți faci probleme. Nu va fi destul pentru câte vom avea de făcut. În ceea e privește mizeria, mai multă s-ar putea să găsești în România. Mai ales din aia ascunsă sub preș. Balamuc? Vor fi și momente ceva mai liniștite, promit.

ain00013

A: O să revin la niște întrebări mai personale: care sunt sentimentele tale legate de „Toate ființele să fie fericite!”?

Sega: Cu “Bhavatu sabba mangalam” încheia Goenaka-ji discursul fiecărei seri din cele zece ale cursului de meditație Vipassana. “Toate ființele să fie fericite” nu e o mantră sau un slogan, ci un țel spre care ar trebui să năzuim. Fericirea fiecăruia dintre noi depinde de fericirea ființelor din jurul nostru, oricare ar fi ele. Este gândul cu care îmi închei meditațiile și pe care îl port cu mine întreaga zi.

ain00015

A: Să nu mă înjuri, urmează o întrebare previzibilă: crezi că ai găsit și îmbrățișat balaurul din tine (sau l-ai domolit) și crezi că ți-ai găsit calea? Da, știu sunt de fapt două întrebări dar sunt legate.

Sega: Ce e mai rău? Să găsești calea, dar să nu găsești balaurul? Să găsești balaurul, dar să nu găsești calea? Pe balaur îl știu bine, am învățat să conviețuim unul cu altul. Calea? O rătăcești exact atunci când ești sigur că ai găsit-o.

ain00034

A: Am și o curiozitate de natură pur tehnică: cum ai reprodus toate discursurile de la cursul de Vipassana?

Sega: Simplu, am cumpărat cartea la încheierea cursului. Astăzi cartea cu rezumatul discursurilor se găsește și pe net, la http://www.vridhamma.org/The-Discourse-Summaries.

A: Aș vrea să mă convingi nu numai pe mine, ci și pe alții ca mine să mergem în Nepal. Deci, de ce Nepal?

Sega: Pentru că Shangri-La chiar există. E acolo, ascunsă bine, la poalele Himalayei. Am văzut-o eu cu ochii mei. Și nu doar eu, ci toți cei care s-au încumetat să se aventureze cu mine două săptămâni prin locurile acelea îndepărtate, așa cum scrie la carte.”

ain00016

Pe mine m-a convins cu cartea, cu răspunsurile sale, cu fotografiile sale (toate fotografiile din acest articol îi aparțin lui Sega), cu tentația unui program în care regăsești cîte ceva pentru fiecare vis.

M-am înscris deja și sunt ferm hotărîtă să merg, indiferent de fricile sau rezervele pe care le am. Cred că e genul de experiență pe care n-o faci toată ziua, bună ziua, și care dă ceva hrană minții și sufletului.

Ideea e că vom întîlni oamenii cărții lui Sega – eu abia aștept să-l cunosc pe Lama dar și pe Sushma, pe căpitanul Shaila și pe Monstrul din Lumbini.

Mă tentează partea cu adrenalină – parapantă, rafting, drumeție și zborul în care să fiu mai aproape de Everest decît voi fi vreodată. Abia aștept să mă bucure imaginea Annapurnei, să ajung în junglă, să fac baie cu elefanți.

ain00012

ain00004

Aștept fascinată să văd Templul maimuțelor, să aflu cum trăiesc nepalezii mai ales după dezastrul de anul trecut, să văd o parte din arta lor și varietatea reprezentărilor religioase, să văd temple, picturi, ce a rămas din monumentele și statuile lor după cutremur, cum arată o tabără de refugiați. O aventură extrem de densă timp de 2 săptămîni.

ain00036

ain00035

ain00007

 

ain00003

Despre program și detaliile practice ale călătoriei în Nepal cu Sega, puteți citi aici.

Eu sper să veniți și voi și să vă bucurați de o călătorie ca o poveste.

 

» Filed Under Am aflat, am citit, Prin lume

Comments

One Response to “Direcția Nepal – Aventuri pe urmele cărții lui Sega (II)”

  1. Nepal numai cu bune, că rele n-am găsit : Experienţe de Călătorie – FUNTUR on April 26th, 2017 6:49 pm

    […] Nepal ar fi trebuit să plec acum un an. Doar că unele reparații pe ici pe colo au făcut victime […]

Leave a Reply