Uxmal – dragostea mea – continuare

Posted on August 5, 2011

Zic continuare si nu sfarsit, desi asta e ultima parte a povestii despre Uxmal, cel mai romantic sit maya, pentru ca Uxmal nu are sfarsit pentru mine si sper, pentru multe sute de ani de aici inainte, pentru noi toti.

Cand am vizitat situl nu stiam ca voi scrie un blog de calatorii – nu stiu daca as fi facut altfel pozele sau daca mi-as fi luat mai multe notite sau m-as fi documentat mai mult.

Tot ce va pot spune e ca, dincolo de istorie, date si informatii, locul are un farmec care se insinueaza persistent si irezistibil. Cu dantelariile sale de piatra si curtea un pic salbatica, crescut ca o minune in padurea deasa sub-tropicala pe care o simti imbratisand piatra, locul respira magie, istorie, salbaticie si frumusete.

Uitati-va la detaliile cladirii care strajuie Curtea Pasarilor.

Mai exista si o Casa a Testoaselor si o curte a  jocurilor unde se juca jocul numic pelota.

Am spus ca voi povesti despre acest “sport” dar toate la timpul lor, adica atunci cand voi vorbi despre Chichen Itza unde este un o curte a jocurilor f. mare si bine pastrata.

Si mai este si Piramida Mare de unde se vede foarte frumos situl.

Locul care m-a cucerit insa pe mine pentru eternitate este Casa Porumbeilor din care n-a ramas decat o platforma care se prabuseste in salbaticia vegetatiei, strajuita pe una din laturi de un perete crenelat a carei finete a rezistat miraculos atatea secole.

Cand am pasit pe platforma eram absolut singura in zona si dupa ce am facut cativa pasi, am fost brusc surprinsa de un fosnet puternic de aripi si o puzderie de pasari albastre ca cerul si cafenii au zburat care-ncotro speriate de prezenta mea.

N-am avut timp sa fac vreo fotografie atat am fost de surprinsa de frumusetea lor incat cred ca mi-au trebuit vreo 20 de sec. sa realizez ca sunt cu gura cascata.

Degeaba am stat pe marginea platformei cu picioarele atarnate spre padure, in tacere, in speranta ca se vor intoarce pasarile. As fi vrut sa le vada si ceilalti.

Cautand pe internet am aflat ca pasarile pe care le-am vazut sunt Sialia mexicana (sursa Wikimedia Commons) care in engleza – Eastern Bluebird, s-ar traduce cu pasarea albastra de est si care e un fel de sturz.

Momentul in care am fost singura cu pietrele, vegetatia si pasarile a fost unul din acele momente din viata pe care le poti considera moment de gratie. Un moment de armonie perfecta in care ai revelatia apartenentei la univers.

Uxmal – dragostea mea!

» Filed Under Altele, Am vazut, Prin lume

Comments

One Response to “Uxmal – dragostea mea – continuare”

  1. Top 10 destinaţii de călătorie de la Funtur : Experiente Turistice on November 20th, 2012 5:17 pm

    […] vreau să merg din nou în zonă să văd şi ce n-am văzut. Oricum, dacă e să aleg, aş alege Uxmal, cel mai romantic dintre situri şi unul dintre locurile în care am avut acel sentiment de […]

Leave a Reply