Uxmal – cel mai romantic sit maya din Yucatan, Mexic

Posted on July 2, 2011

Sunt bune calatoriile virtuale cand nu poti sa depasesti limita propriului oras si calatoriile prin Bucuresti la evenimente interesante si utile.

Cu gandul la calatoriile pe care le-as face si cu neastampar in talpi, ma intorc in timp si spatiu la una dintre cele mai dragi calatorii – Mexic. O poveste pe care n-o voi termina de povestit niciodata si despre care scriu rar probabil in speranta ca misterul si atmosfera de acolo sa ramana cat mai prezenta cat mai mult timp.

Si a venit momentul sa povestesc despre locul care a castigat unul dintre cele mai importante locuri intre amintirile mele – situl maias Uxmal din Yucatan. Uxmal – dragostea mea – ar fi fost un titlu foarte potrivit.

Din sediul nostru din Merida a fost destul de usor sa facem drumuri in fiecare zi sa vedem cateva situri maya din zona, ba chiar sa mergem o zi si la mare.

Chiar in prima zi dupa ce ne-am instalat in Merida am facut un tur cu masinile pana la Uxmal80 km la sud de Merida pe autostrada 261 prin Uman si Muna – cam o ora jum. avand in vedere ca iti ia ceva timp sa iesi din oras si ca limita de vitez e 90km/h.

Uxmal mi s-a parut nu numai uimitor ca pozitie (in mijlocul padurii sub-tropicale) dar mai ales ca inventivitate si atmosfera. Uimitoare sunt toate siturile pe care le-am vazut de fapt in Mexic pentru ca sunt foarte diferite unul de calalalt (chiar daca au elemente comune), in functie de perioada si populatia care le-a construit.  

Uxmal (care in traducere inseamana “construit de trei ori”), a carei constructie a inceput in sec. 6 e.n. si s-a extins pana in sec.10 e.n., reprezinta momentul de varf al arhitecturii Puuc (care inseamna zona deluroasa si se referea la dealurile Ticul).

Mister, imaginatie, creativitate, o frumusete care-ti taie respiratia si o atmosfera pe care n-o pot descrie mai bine decat ca romantica.

Este un sit mare, care-ti ia o jumatate de zi si daca ai norocul, ca noi, sa prinzi auriul soarelui de dupa-amiaza, iti doresti sa nu mai pleci de acolo.

Complexul e dominat de Piramida Magicianului, una dintre cele mai neobisnuite piramide datorita formei cu colturi rotunjite, impodobita cu simboluri magice si regale, cu o scara ce pare sa urce spre cer.

 Piramida Magicianului este cea mai inalta cladire a complexului (35m) si mai e cunoscuta si ca Piramida Piticului. Legenda vorbeste despre un magician pitic care s-a nascut dintr-un ou, a crescut intr-o zi pana la maturitate si a construit piramida intr-o zi.

Din pacate, nu am avut voie sa urcam pana sus (ca la alte piramide) probabil pentru a nu o deteriora. Treptele sunt de altfel si mult mai abrupte decat la celelalte piramide.

Ca sa va faceti o idee de cat e de mare situl, iata o harta a locului (de pe site-ul www.cancun.bz).

Despre Curtea Maicilor, Palatul Guvernatorului, curtea Pasarilor, curtea  jocurilor si mai ales Casa Porumbeilor va povestesc maine pentru ca e mult de spus.

Asa ca, va urma.

» Filed Under Altele, Am vazut, Prin lume

Comments

4 Responses to “Uxmal – cel mai romantic sit maya din Yucatan, Mexic”

  1. Paula on July 11th, 2011 8:28 pm

    Ce faaaaain! Asta ca sa vad ce-am pierdut 🙂
    Deocamdata din putinul pe care l-am vazut, ruinele mele preferate sunt cele de la Palenque.

  2. anca on July 12th, 2011 4:47 pm

    Si mie mi-a placut la Palenque foarte tare. Mi-am luat si o masca a lui Pacal de acolo si doua evantaie 🙂 Vezi si https://www.funtur.ro/blog/2011/02/08/palenque-jaguarul-soare-si-pakal/

  3. Impresii de la Poveşti despre Destinaţii Romantice | impresii din lumea mare on February 21st, 2012 8:02 am

    […] povestit despre un anumit dig pe malul mării sau despre un sit mayas din celălalt capăt de lume, Uxmal. Bogdan Hrib a desfiinţat plimbarea cu gondola în Veneţia sugerându-ne o plimbare cu un […]

  4. Direcția Nepal – Aventuri pe urmele cărții lui Sega (I) : Experienţe de Călătorie – FUNTUR on May 31st, 2016 8:38 am

    […] Mexicul a fost o alegere firească odată ce ne-am decis să plecăm spre Argentina (căci dacă ai un […]

Leave a Reply