Alin Totorean si Alexandra Oancea la Povestiri din Lumea mare

Posted on April 10, 2011

Eu ma bucur la toate intalnirile cu Povesti din Lumea Mare de la Ceainaria Green Tea – fiecare poveste si fiecare invitat ma incanta si ma imbogateste cu ceva – fie ca e vorba despre locuri cunoscute sau mai putin cunoscute, despre oameni si obiceiuri, despre peisaje spectaculoase sau poze artistice.

Cu toate astea, intalnirea de ieri mi s-a parut una cu totul speciala pentru ca am ascultat doi invitati, Alexandra Oancea si Alin Totorean care, din punctual meu de vedere aveau ceva in comun, in afara imaginilor si povestilor in sine.

Ascultand-o pe Alexandra a carei modestie si timiditate m-a cucerit de la inceput, ma gandeam cata forta si curaj sta intr-o fata ce pare delicata si fragila. Nu cred c-ar fi fost multi care sa-si imagineze ca in dincolo de invelisul acesta dragut, finut si cuminte se afla o motociclista care a avut curajul, dorinta si ambitia sa plece singura pe motor intr-o calatorie de o luna prin Europa si asta cu un buget nu prea mare.

Talentul ei de scenograf s-a vazut in calitatea si intensitatea pozelor dar ce m-a impresionat cel mai mult  a fost firescul si modestia cu care si-a povestit aventurile – aventurile unei tinere care a calatorit singura cu o motocicleta cu mult mai grea decat ea. Hotararea cu care si-a vazut de drum incercand sa treaca peste toate neajunsurile mi-am amintit de Mihai Barbu si kilometrii sai.

Pe langa talentul de fotograf si scriitor, ce am apreciat la Mihai a fost forta si curajul de a face un drum riscant si lung de unul singur. Si, ca si la Mihai sau Alin am remarcat la Alexandra modestia si felul natural in care a povestit despre situatii care pe altii i-ar fi adus in pragul isteriei. Alexandra si-a adus si motocicleta la fata locului …..

sigur, in miniatura.

Despre Alin Totorean ce mai pot spune?! Daca nu am avut lacrimi in ochi la povestirile sale din deserturi este pentru ca Alin are un tonus si o naturalete, un firesc al curajului si-al ambitiei (o ambitie pozitiva care nu are nimic de-a face cu vanitatea) care da o nota alerta relatarilor sale.

Chiar daca Alin nu ar fi trecut prin incercarea bolii din ultimul an, tot mi s-ar fi parut unul dintre cei mai puternici si mai buni oameni pe care i-am cunoscut vreodata. Optimismul si optiunea constienta de a alege “a face” este o lectie de umanitate care pe mine cel putin ma ajuta sa ma impac cu omenirea  si care ma rusineaza cand ma gandesc la nemultumirile, frustrarile si ciufutenia noastra, a celor care ne plangem de dificultatile zilnice. 

Uimitor este ca cel care a traversat desertul chilian Atacama in trei saptamani si desertul Australian in 6 saptamani, fara camile, fara elicoptere, cu greutate in spate, in conditii care pentru marea noastra majoritate sunt inhumane si de nesurmontat, povesteste despre asta (si chiar despre momentul in care a fost cat se poate de aproape de nu se mai intoarce din pustiu) cu linistea si decenta cu care ar povesti ca n-a gasit un magazin deschis peste noapte sa-si ia niste lapte si-un antinevralgic.

A povestit de drumul facut in patru labe, dupa doua zile si doua nopti fara apa, cu zambetul pe buze spunandu-ne doar ca n-ar fi bine sa incercam chestia asta. Si cand ne-a spus care a fost motivatia care l-a facut sa continue (dorinta de a nu dezamagi si de a se tine de cuvant) mi-am amintit de Saint-Exupery.

Unii ar zice despre oameni ca Alin, Alexandra sau Mihai ca sunt dusi cu pluta – eu as zice ca daca fiecare dintre noi ar indrazni sa faca macar un pic din aceste nebunii, am fi mai sanatosi mental, mai  buni si mai drepti si, am avea dreptul si mandria de a spune la sfarsit – am facut ceva, am incercat si uneori am si reusit!

» Filed Under Altele, De prin Europa, Prin lume

Comments

7 Responses to “Alin Totorean si Alexandra Oancea la Povestiri din Lumea mare”

  1. Poveşti din LumeaMare 14 - impresii | impresii din lumea mare on April 11th, 2011 9:33 am

    […] mai frumos decât noi a povestit Anca, pe blogul ei. […]

  2. alexandra on April 12th, 2011 4:32 pm

    Multumesc tare mult pentru aprecieri si pentru cuvintele frumoase.

  3. anca on April 12th, 2011 7:57 pm

    Eu multumesc pentru poveste, pentru imagini si inspiratie 🙂

  4. Alin Totorean on April 12th, 2011 9:55 pm

    Imi doresc ca tot mai multi sa ne calce pe urme…
    Sa indrazneasca proiecte, in orice directie… in orice domeniu.
    Multumesc si eu, pentru tot.
    🙂

  5. Adriana on April 12th, 2012 8:44 pm

    Sub influenta Facebook-ului, as fi dat like la comentariul lui Alin, dar n-am gasit butonul… 🙂
    Are mare dreptate. Prinsi in mecanismul societatii consumatoriste in care traim, uitam sa “indraznim sa indraznim”. Gandim numai la cotidian si asta ne face sa ne pierdem in superficialitate.
    Mi-a placut sa citesc despre oameni indrazneti.

  6. anca on April 13th, 2012 10:02 am

    Adriana, oamenii astia ne pot da oricand o lectie de umanitate!

  7. Frumoșii nebuni ai lumii noastre : Experienţe de Călătorie – FUNTUR on January 22nd, 2014 7:04 pm

    […] că ceea ce spune are miez. Omul ăsta are ceva de spus. Și n-am putut să nu mă găndesc la Alin Totorean care m-a emoționat nu numai prin tăria de a-și urma calea ci prin modestia și smerenia de care […]

Leave a Reply