Situl maya Edzna – intre Palenque si Campeche

Posted on March 13, 2011

Circumstante fortuite m-au cam tinut departe de scris in ultima vreme si imi dau seama acum ca scrisul creaza dependenta la fel ca si calatoriile. Am simtit lipsa cuvintelor si a senzatiilor care ma fac sa calatoresc din nou in locurile pe care le-am vazut si le iubesc.

Am facut o pauza in povestirea despre Mexic dar poate nu e chiar asa de rau, pentru ca am intarziat momentul in care povestea se va fi incheiat si voi fi un pic trista asa cum am fost si cand a luat sfarsit calatoria reala.

Dupa 2 nopti la Palenque, grupul nostru a plecat din regiunea Chiapas si pornit cu cele doua masini inchiriate, spre nord, spre orasul Campeche. Regiunea Campeche este una bogata in situri maya dar timpul nu ne-a permis sa vedem decat un singur oras maias – Edzna care era in drumul nostru.

Intre Palenque si Campeche sunt 365 de km care se fac cam in 5 ore si asta nu pentru ca drumurile de la ei sunt la fel de proaste ca la noi, ci pentru ca limita de viteza, dupa cum am mai spus, este de 90 km la ora. Am parasit Palenque cam la 10 dimineata cu intentia de a ne opri la Edzna care se afla cam la 60 de km de Campeche.

Dupa un drum fara peripetii, am ajuns la Edzna la inceputul dupa-amiezii intr-un peisaj care ne-a taiat respiratia. Ascuns in padurea sub-tropicala, sub un cer de-un albastru incredibil pictat cu pufosi albi si sub un soare auriu, Edzna este de o frumusete pe care am putut-o savura in liniste pentru ca la ora aceea nu erau prea multi vizitatori ceea ce lasa vraja locului neatinsa.

Dupa parerea mea, Edzna,  este unul dintre siturile maya cele mai organizate (din cele pe care le-am vazut desigur) si mai primitoare. Locuit intre anul 600 i.e.n. pana prin 1450 e.n., orasul a fost unul dintre cele mai infloritoare din peninsula Yucatan. Edzna al carui nume inseamna Casa Itzaes (grup maya) se intinde pe aproximativ 6 km patrati si cuprinde un sistem impresionant de canalizare.

Structura principala cuprinde o piata centrala incadrata la nord de Platforma Cutitelor, la vest de cladirea numita Nohoch-Na, la sud de Templul de Sud si Curtea jocurilor si la est de Marea Acropola  si Mica Acropola.

Cel mai spectaculos ansamblu este Marea Acropola care este o structura patrata cu o piata centrala strajuita in partea de est de o piramida/palat cu cinci nivele numita Cladirea cu Cinci Etaje flancata de doua structuri masive.

 

Partea de sus a piramidei este ca o creasta crenelata

si de sus poti vedea padurea de jur imprejur. 

In partea dreapta a piramidei cu cinci etaje se afla  Templul de Nord.

Noi am stat acolo vreo patru ore si am fi ramas acolo inca multa vreme  sa vadem apusul de acolo dar situl are un orar fix intre 8 a.m. si 5 p.m.

Si, nu stiu daca am mentionat pana acum, intrarile la siturile maya sunt f. ieftine prin comparatie cu preturile de intrare la monumente si muzee din Europa. La Edzna intrarea este 45 de pesos adica mai putin de 3 euro.

Acum va las cu pozele si despre Campeche voi povesti data viitoare.

» Filed Under Altele, Am vazut, Prin lume

Comments

Leave a Reply