Sfîntul Andrei între strigoi și lupi

Posted on November 30, 2014

 

Dacă azi noapte ați auzit lupte pe-afară, să știți că se războiau strigoii așa cum fac în noaptea de 29 noiembrie. Sau poate că voi ați fost pregătiți, ați păzit usturoriul și v-ați ferit de moroi, vîrcolaci și vampiri. A, nu? Atunci să vă pregătiți mai bine anul viitor.

Cum se face? Aveți mai multe variante. Una dintre ele este să vă adunați mai mulți, și băieți și fete, să puneți pe masă mai multe căciulii (adică căpățîni) de usturoi înconjurate de tămîie, smirnă și lumînări aprinse (păstrate de la Paște). Apoi puneți și ceva de mîncare pe masă și stați și vă distrați toată noaptea. Adică, un fel de Halloween. Dimineața fetele iau usturoiul și-l duc la biserică să fie sfințit și să fie folosit drept leac.

Mai există o variantă în care usturoiul, cu o pîine, un fir de busuioc, o ață roșie și rachiu, strînse de la vreo 10 fete, e păzit toată noaptea de niște babe. A doua zi, adică azi, se face horă cu băieții și la sfîrșit fetele împart tot băieților. Pîinea se mănîncă, rachiul se bea – deci, tot o petrecere. Usturoiul se păstrează de leac. Dacă dispare din usturoi în timpul nopții, nu-i merge bine fetei care l-a adus. Așa că vedeți pe cine puneți să-l păzească.

Cred că din usturoiul meu s-a furat

Cred că din usturoiul meu s-a furat

Tot azi noapte, fetele și-au aflat ursitul (mai ales în Maramureș) …sau nu. Și unele gospodării s-au pregătit împotriva fiarelor pădurii (cîte or mai fie ele) legînd cu sfoară toate instrumentele tăioase sau ascuțite, inclusiv pieptănul și ascunzîndu-le pentru a nu fi folosite de Sfîntul Andrei. Adică azi nu se taie nimic și dacă n-ați avut inspirația să vă aranjați părul de cu seară, azi rămîneți cu părul brambura.

Azi e ziua Sfîntului Andrei, cel care a adus creștinismul în zona noastră și care e considerat patronul spiritual al românilor și ocrotitorul României.

Ziua Sfîntului Andrei se numește și Ziua lupului sau Gadinetul șchiop (gadinet este numele dat lupului ca zeitate a iernii). De Sfîntul Andrei, lupii sunt mai ageri și chiar își pot vedea coada, adică pot îndoi gîtul. Noaptea pe 30 noiembrie se adună și primesc pradă de la Sf. Andrei pentru perioada iernii.

Canis_lupus_portrait

Foto: Gary Kramer

La țară se ung porțile, ferestrele și pragurile cu usturoi și nu se muncește. Lupul nu se apropie de gospodăria în care nu se muncește (motivul îmi scapă) dar mi se pare un obicei foarte bun.

Și toate animalele vorbesc în noaptea care vine așa că faceți și voi o încercare cu animăluțele de pe lîngă voi.

Despre lup, lupul cenușiu din pădurile noastre, legenda Marelui Lup Alb, protectorul dacilor, vom mai vorbi.

 

» Filed Under Altele, Am aflat, am citit, De prin Romania | Leave a Comment

Melancolie locală și istanbuleză

Posted on November 28, 2014

 

Îmi dă tîrcoale o melancolie. Să fie influența Istanbul-ului lui Pamuk, adică a cărții pe care o citesc acum? Un pic, mai ales că n-am reușit să ajung la Istanbul toamna asta, așa cum îmi propusesem. E un pic și ceața asta care topește contururile și amăgește ochii suprapunînd amintiri și insinuînd senzații. E și legarea la vatră de ceva vreme căci fiecare pasiune își cere sacrificiile sale iar concertul de colinde care se apropie nu prea lasă timp de plecări. Și, da, mi-e cam dor să plec.

 photo 1-DSC_0152_zps2df67d52.jpg

Mi-e dor de Constanța și am restanțe grele, doar că mi-e și un pic teamă că ceea ce voi găsi acolo iar mă va întrista. Nu e vorba de tristețea aia cuminte pe care ți-o trezește orice abandon. E vorba de o tristețe mult mai adîncă care vine dintr-o legătură profundă cu orașul mamii și-al bunicii, orașul viu și colorat al vacanțelor de vară. Acolo e plaja, apa și pietrele în care mă recunosc. Mirosul mării, pe care îmi pare că-l percep încă de la trecerea Dunării, e purtător al tuturor aventurilor și bucuriilor copilăriei libere.

 photo ConstantadinspreTomis_zpsc474fe82.jpg

Mi-e dor să plec oriunde, mi-e dor de avioane și de metrouri străine, de castele, țărmuri și ruine, vreau în Africa, în deșert, vreau oriunde în lume.

 photo 1-DSC_0443_zpsa7b123ad.jpg

 

Bun, gata, ne potolim. Deocamdată, pentru că singurul plan clar e Catania și asta abia în primăvară, o să-mi îndrept melancolia spre poveste. Pentru că mi-e dor și de scris, pentru care găsesc prea puțin timp și prea puțină liniște în ultima vreme.

…….

Asta scriam acum ceva vreme. Între timp mi-a trecut melancolia pentru că am petrecut ceva vreme alergînd după hărtii. Nu are rost să vă bag și vouă degetele în priză pentru că știți cu toții ce înseamnă birocrația de la noi. În plus, e cam greu să fii melancolic în plină campanie electorală. N-am putut și nici n-am vrut să fac abstracție.

Între timp am terminat și cartea lui Pamuk și știu că nu voi mai privi nicioadată Istanbul-ul cu aceiași ochi. Voi căuta sigur cu privirea rămășițele vechilor case somptuose din lemn care au dispărut în nenumărate incendii pe care istanbulezii le-au suportat cu resemnare, cu melancolie și cu un oarecare sentiment de vinovăție. Voi căuta străduțele de care povestește Pamuk și podul Galata va căpăta dimensiunea tristeții unui oraș rupt între vechi și nou, între bogăție și ruină. E posibil să-mi doresc, ca și autorul și mulți alți locuitori ai orașului, să număr vapoarele de pe Bosfor și să mă întreb de unde vin și unde se duc.

Pentru mine, care fac parte dintr-un popor care n-a plecat să cucerească pe nimeni și n-a avut veleități de imperiu, e fascinant să încerc să înțeleg modul de gîndire și sentimentele unui popor obișnuit cu măreția cuceririi. Mai mult, voi căuta probabil în privirile istanbulezilor acea mixtura  de orient și occident, parcă permanent sub semnul contradicției și a incertitudinii.

istanbul_Pamuk_produs

Cartea este minunată și merită citită chiar dacă n-ai fost niciodată la Istanbul. Îți vei dori sigur să faci un drum pînă acolo să simți un pic din frumusețea și melancolia orașului.

» Filed Under am citit, Am vazut, De prin Europa, De prin Romania | Leave a Comment

E ziua dreptului la speranță

Posted on November 16, 2014

 

Idealiști, poate chiar naivi, mulți dintre noi sperăm ca lumea noastră să dea un semn că putem spera la normalitate.

Sunt mulți obosiți de atîta hărțuială și mizerie, scîrbiți de obrăznicia și cinismul aruncat în ochii și urechile noastre de atîta timp.

Sunt mulți dezamăgiți de trădările și nereușitele din anii trecuți.

Sunt mulți cei care, în dorința firească de a avea o viață cît de cît normală, au renunțat de mult să mai citească ori să asculte politicienii corupți, tupeiști și demagogi.

O parte dintre aceștia mulți s-au hotărît însă să facă încă o încercare de a creea o breșă în această caracatiță care sufocă lumea noastră de atîția ani.

Primul român care a votat azi pentru Iohannis

Primul român care a votat azi pentru Iohannis  cu un mesaj clar pentru Ponta

Indiferent de rezultatul alegerilor de azi, fiecare vot va veni cu o mare încărcătură de speranță, va fi un “se poate” în plus.

Românii care au fost nevoiți să-și caute normalitatea în altă parte a lumii, dau un semn extraordinar de solidaritate și de unitate, așa cum noi n-am văzut de mult.

Dan Coroian-Vlad a fost primul român care a votat azi în Noua Zeelandă.

” Nu vreau sa imi pierd limba, “I Love You” dă bine numai in filme. Nu vreau să o mai văd pe mama plângând atunci cand plec. Nu mai vreau atacurile de panică în dimineața plecării. Nu mai vreau să mă simt un ticălos care alege bunăstarea si casa pe malul marii in favoarea prietenilor de o viața, Clujului, familiei… Nu “vreau o țara ca afara”. Vreau doar un pic de normalitate si certitudinea ca nu ne îndreptam din nou in direcția greșita. Bunăstarea va veni, probabil, prea târziu pentru noi, dar sunt dispus sa renunț in favoarea unui trai decent.”

De fapt asta am vrut toți, un trai decent.

Și dacă cei din afara țării au găsit tăria și voința de a merge sute de kilometri și de a sta ore întregi la coadă pentru a vota, e firesc ca și noi, cei obosiți, cei dezamăgiți, cei blazați, cei care-și apără bruma de liniște întorcînd capul de la ce nu mai vrem să vedem, să avem forța să sperăm sau măcar să dorim să sperăm.

Poate că Iohannis mă va dezamăgi la fel cum a făcut-o Constantinescu. Habar n-am. Ceea ce știu însă e că, după f. mulți ani, avem o șansă. Să n-o irosim și să votăm!

Există totdeauna minuni, mai ales atunci cînd totul pare pierdut.

Votul către Iohannis este astăzi o șansă!

 

» Filed Under Altele, De prin Romania | Leave a Comment

Fortul 13 sau istoria ignorată

Posted on October 29, 2014

 

Vorbind cu Renate și Cătălin (TravelBadgers) despre vizita la Fortul 13 de la închisoarea Jilava, am aflat că ei au vizitat închisoarea Sighet. Citind articolul Renatei, am realizat imensa diferență între închisoarea din Maramureș care a fost transformată în muzeu, muzeu care este extrem de bine întreținut și documentat și Fortul 13.

 photo 1-DSC_0133_zpsb1c78931.jpg

E destul de greu să faci un exercițiu de imaginație și să încerci să înțelegi prin ce-au trecut deținuții politici în vremea comuniștilor. E cu atît mai dificil dacă o închisoare nu mărturisește mai nimic, așa cum e cazul Fortului 13. Și nu mărturisește nimic, pentru că zidurile goale fără cuvintele și imaginile oamenilor, nu spun niciodată suficient.

 photo 1-DSC_0167_zps72830aa0.jpg

Se numește Fortul 13 pentru că de fapt, face parte dintre cele 18 forturi ridicate la dorința lui Carol I, în perioada 1870 şi 1890, care reprezentau un sistem de apărare gîndit de către generalul belgian Henry Alexis Brialmont şi de către căpitanul de geniu Ioan Clucer. Inițial a folosit drept depozit de muniţii şi garnizoană militară. În 1907, aici au fost aduşi o parte dintre ţăranii arestaţi la răscoală și Jilava a fost amenajată ca închisoare militară ca apoi, de la 1 aprilie 1948, să fie trecută în subordinea Ministerului de Interne, Direcţia Generală a Penitenciarelor. În perioada 1948-1964, Fortul 13 a fost un penitenciar de tranzit şi de triere a deţinuţilor politici.

 photo 1-DSC_0148_zps94e31119.jpg

Fosta închisoare are un statut de struțo-cămilă. Declarat în februarie 2012, de către Ministerul Culturii, monument istoric de grupa A, adică obiectiv de mare importanță naționala, se află acum, în urma semnării unui protocol de colaborare între Institutul Național al Patrimoniului și Administrația Națională a Penitenciarelor, în administrația acesteia din urmă. Și dacă în 2013, aceștia se lăudau că fosta închisoare va fi amenajată ca memorial pînă în luna august a acestui an și deschisă publicului, lucrurile nu stau chiar așa.

Deși a fost unul dintre cele mai cumplite locuri de detenție în care și-au pierdut viața opozanți ai mișcării legionare apoi, după 1940 deținuți politici considerați dușmani ai regimului comunist, Fortul e abia “ținut în viață”. Oficial e deschis publicului, dar, de fapt, e doar oarecum deschis, în sensul că există un tînăr, angajat al penitenciarulu, care-și ia din timpul său în week-end pentru a organiza, din cînd în cînd, vizite la fosta închisoare și a povesti cîte ceva din ce a auzit și a citit.

 photo 1-DSC_0405_zpsc9a0f3f2.jpg

Ca să poți vizita locul, accesezi o pagină de facebook, creată tot de tînărul cu pricina, unde urmărești cînd mai anunță o vizită, apoi îi trimiți un mesaj în care îți anunți participarea și-i trimiți o copie după cartea de identitate. De ce e atît de complicat? pentru că Fortul 13 nu are o intrare proprie. Pentru a putea ajunge acolo, trebuie să intri prin incinta penitenciarului Jilava. Da, în care ajung cam toți deținuții de drept comun, inclusiv cei faimoși pe care-i știm toți. Se intră doar cu aparatul foto, fără telefon și de preferință fără genți (e mai serios ca la aeroport) iar actele de identitate sunt oprite și se înapoiază doar la ieșire. Pe urmă treci prin curtea penitenciarului unde n-ai voie să faci poze, mergi pe lîngă zid și ghidul îți spune cum să reacționezi dacă te întîlnești cu un grup de deținuți.

Poate părea amuzant, dar nu e.

Dacă nu ar fi ghidul și dacă n-ai citi mărturii ale celor puțini supraviețuitori, ar fi aproape imposibil să-ți imaginezi  bătăile cu furtunul, execuțiile din Valea Piersicilor, lipsa luminii, traiul a 50 de oameni într-o singură celulă sau chiar a 120 în unele mai mari, cumplita celula zero a condamnaților la moarte, teroarea celulei neagre, înfometarea, bolile, dormitul la șerpărie (adică pe jos sub priciuri pentru că nu existau suficiente pentru toți), umezeala, frigul cumplit și tratamentul sub-uman prin care au trecut medici, profesori, avocați, scriitori, generali de armată, foști miniștri, ingineri, istorici, arhitecți sau preoți.

Și n-ai putea să-ți dai seama pentru că sunt prea puține lucruri acolo care să spună astfel de povești. Cîteva căni ruginite, niște lanțuri și instrumente de tortură, căteva înscrisuri pe pereți sau uși, cîteva paturi metalice, două manechine nepotrivite într-una dintre celule, o placă A4 cu cîteva fotografii și cam atît. Poate mi-a scăpat cîte ceva dar sigur nimic esențial.

 photo 1-DSC_0329_zps580d96bc.jpg

 photo 1-DSC_0216_zps38da9b58.jpg

 photo 1-DSC_0317_zpse5c27696.jpg
Pe ușa celulei în care a fost închis Generalul Antonescu

 photo 1-DSC_0307_zpse0b22bd0.jpg

 photo 1-DSC_0305_zpsb504a2f8.jpg

 photo 1-DSC_0296_zps0887352f.jpg

 photo 1-DSC_0214_zpse8e449d7.jpg

 photo 1-DSC_0209_zpsb7f34e1c.jpg

 photo 1-DSC_0194_zps343cb294.jpg

 photo 1-DSC_0189_zps0975707e.jpg

 photo 1-DSC_0183_zps40a9207f.jpg

“Dacă vrei să trăiești, bagă paie sub haine” 

 photo 1-DSC_0215_zpsf9058c20.jpg

Am intrat în celula neagră – celula de izolare în care acum se află un bec. Atunci nu exista nici o sursă de lumină. Celula era vopsită în negru și cu pămînt pe jos, pămînt acoperit de apă. Deținuții erau aduși legați la ochi, erau împinși în acest spațiu în întuneric total și umed pe care-l împărțeau cu șobolanii și insectele. Nici unul dintre cei puțini care au supraviețuit nu știe cît au stat înăuntru pentru că nu aveau nici un fel de reper. Teroarea era atît de mare încît unii dintre ei nu au avut niciodată puterea de a ajunge pînă în capătul celălalt al celulei.

 photo 1-DSC_0347_zpse4feb4a6.jpg

Politica perversă a conducerii închisorii era menită să împingă deținuții la disperare, sinucidere, nebunie sau la moarte prin înfometare, bătaie și boli.

Mircea Niculae, închis la numai 17 ani în 1950 pentru că împărțise manifeste, ajuns după 8 luni de Jilava la 37kg, povestea că deținuții erau obligați să stea ore întregi în picioare, primeau un polonic de terci de 2 ori pe zi și 125 de pîine pe zi pentru 8 persoane. “Împărţeam între noi bucata asta de pâine şi ca să putem tăia ascuţisem mânerul lingurii de ciment. Când ne scotea la numărătoare afară intram şi ieşeam în ciomege. În cameră trebuia să stai în pielea goală, pentru că era extrem de cald şi aveam un singur geam, vopsit cu var, ca să nu se vadă afară.”

Mi-a fost greu să simt măcar pe departe dimensiunea dramelor dintre pereții închisorii – poate că nu sunt un om cu prea multă imaginație dar cred că puțini oameni au o imaginație atît de puternică încît să-și facă măcar o idee despre realitatea de atunci, în lipsa unor imagini, a unor cuvinte, a unor mijloace mai concrete.

Marea parte a fortului stă să cadă sau e revendicat de lumea vie.

 photo 1-DSC_0485_zpsb5a3d030.jpg

 photo 1-DSC_0410_zps93943e59.jpg

 photo 1-DSC_0379_zps805f7b8b.jpg

 photo 1-DSC_0360_zps2202e53d.jpg

 

 photo 1-DSC_0151_zpsd0184e8c.jpg

“Douazeci de brute, așezate față în față, pe două rînduri, la intrarea în închisoare, țineau deasupra capului niște bate noduroase, formand un fel de bolta de portic gotic si asteptau cu fete vesele trecerea pe sub furcile caudine a unui convoi de aratari cu fete cadaverice si trupuri scheletice, care se apropiau de ei.” Pentru a-l “introduce” in atmosfera inchisorii, gardianul care-l insotea i-a oferit “lamuriri”: “Astia-s musterii celulei zero, ma, si, inainte de a fi izicutati, is priponiti in lanturi la zero pana le vine raspunsul la cererea de gratiere. O sa vezi tu acum ce papara le-a pregatit baietii nostri. Casca bine ochii, ca sa nu calci si tu pe urmele lor!” – scria generalul Ion Eremia.

Sunt multe mărturii de acest fel doar că ele nu se regăsesc tocmai în locul unde au fost trăite. Cred că oamenii care au suferit și murit acolo, merită mai mult, noi merităm să știm mai mult, e bine să știm și să ne amintim. Și asta nu se face doar cu ziduri.

 photo 1-DSC_0212_zps54dce1c3.jpg

 photo 1-DSC_0348_zpscd7143f0.jpg

 

» Filed Under Altele, Am aflat, Am vazut, De prin Romania | 6 Comments

Flash-mob cu SONG-ul la Crama Atelier Murfatlar

Posted on October 17, 2014

 

Pe 10 octombrie, a fost o zi a vinului, nu a oricărui vin ci a vinului de calitate al Diviziei Premium Murfatlar, M1.Crama Atelier, acolo unde se pun la cale niște licori pe care și le-ar dori oricine în propria vinotecă (cine are) sau măcar așa, din cînd în cînd, pentru bucuria nebună a simțurilor.

 photo 105-DSC_0158_zps10c9268f.jpg

 photo 197-DSC_0292_zpsdf30afbf.jpg

N-am ajuns acolo ca blogger ci cu o parte a grupului SONG, la invitația lui Dan Bundur, Managerul general al cramei. Ca surpriză. Pentru că asta e ce și-a dorit Dan: să fim o surpriză totală – un flash-mob la sărbătorirea campaniei de toamnă a acestui an.

 photo 189-DSC_0280_zps1d36db31.jpg

Și chiar a fost o surpriză chiar și pentru ci de la Cramă căci totul s-a păstrat într-un secret total. Atît de secret, încît în autocarul care ne-a dus către mare, nu numai că n-am cîntat nici măcar două note dar am vorbit de orice în afară de cîntat, concerte, turnee sau orice ar fi putut avea legătură cu SONG-ul. “Mă, ți-aduci aminte…..” Șttt…. coate…semne…. Stresant rău! Din fericire, ne-am descurcat.

La eveniment au fost peste 120 de persoane – somelieri, proprietari de restaurante si magazine de specialitate, jurnalisti si bloggeri de vinuri, distribuitori și consumatori, care au avut parte de o trecere în revistă a întregului proces de creare a vinului, începînd de la culesul strugurilor pînă la forma lui din sticlă. Daniel Negrescu, managerul de marketing Murfatlar Romania, alături de a viticultorul Liviu Teleanu au fost gazdele care au spus povești despre viticultură și i-au supraveghetat pe invitați la cules struguri. Noi am tras chiulul la această vizită pentru că trebuia să profităm de absența tuturor din crama mică (Atelier) unde urma să aibă loc o degustare și unde trebuia să pregătim surpriza.

1920411_645407288912347_6603190408728258777_n

Foto: M1 Crama Atelier

 photo 068-DSC_0113_zps5653f7db.jpg

După ce am stabilit unde stăm și care e scenariul, ne-am dus și noi să ne alăturăm grupului mare, cu grija de a fi pe fază și a ne strecura rapid spre cramă pentru a ne ocupa locurile desemnate.

Ne-am plimbat prin crama mare, urmărind drumul pe care-l fac strugurii pînă la stadiul de vin îmbuteliat cu o mică pauză în sala de fermentare pentru o „degustare” de must dulce și gustos.

 photo 088-DSC_0136_zps8fca6df5.jpg

 photo 155-DSC_0244_zps28abd4ec.jpg

 photo 140-DSC_0225_zps66137a7e.jpg

 photo 130-DSC_0192_zps26212f4e.jpg

 photo 118-DSC_0174_zps1ef6c8a6.jpg

Ajungem în sfîrșit la crama Atelier unde ne ocupăm locurile în jurul a două mese, de o parte și de cealaltă a culoarului unde urma să se adune lumea pt. degustare.

 photo 196-DSC_0290_zps2c6ffc82.jpg

S-a umplut locul și oenologul Răzvan Macici a dat drumul la treabă, adică la dezustarea a 3 soiuri de vin roșu: Leat 6500 Pinot Noir 2012, Arezan Feteasca Neagra 2012 si Leat 6500 Merlot 2011. Razvan a descris vinurile și ne-a povestit despre recolta de anul ăsta și despre campania de toamnă care tocmai se încheiase.

 photo 15523096781_7d2b41722b_o_zps537d25dc.jpg

 photo 206-DSC_0302_zps14e2e353.jpg

Eu nu sunt nici pe departe mare specialist în vinuri. Îmi place vinul și sunt destul de mofturoasă dar nu știu să descriu un vin în limbaj de specialitate și nu știu care sunt subtilitățile unui vin.

Așa că o să vă zic cu cuvintele mele de profan cum mi s-au părut cele trei vinuri. Inutil să spun că mi-au plăcut toate. Primul, Pinot Noir, mi s-a părut un vin cald, pufos și tandru, așa ca o mîngîiere. Al doilea, Fetreasca neagră mi s-a părut un pic mai plin și mai pătrunzător fără a fi însă aspru. Și avea un miros de-ți lua de-a dreptul mințile. Sincer, nu-mi amintesc să fi mirosit vreodată un vin care să fie atît de prezent și complex. Mirosea parcă a fructe de pădure și a condimente. Demențial!

După primele două vinuri, am primit semnul discret și se pare că am reușit să-i surprindem pe toți, inclusiv pe Răzvan Macici, cu un “Iac-așa” precedat de o scurtă ceartă (mimată desigur) care să atragă atenția celorlalți.

 photo 15523161331_9f862968e8_k_zps21db715e.jpg
Foto: M1.Crama Atelier

 photo 15339712177_35ac53fd88_o_zps9be3682a.jpg
Foto: M1.Crama Atelier

 photo 15339424879_948de1e353_o_zps34eb7b1b.jpg
Foto: M1.Crama Atelier

Am fost surprinsă să constat că mulți dintre cei de acolo, chiar și cei mai tineri, știau de noi și s-au bucurat sincer să ne audă. Unii au venit și ne-au felicitat, alții ne-au întrebat de planurile viitoare și de concertele la care ar dori să vină. A fost o mare bucurie pentru noi să fim primiți atît de frumos.

 photo 15339594348_8f73b1d901_k-1_zpsa37550c6.jpg

Răzvan Macici a fost la fel de surprins de flash-mob-ul nostru ca toți ceilalți invitați

Foto: M1.Crama Atelier

După ce s-a liniștit lumea, a venit și cel de-al treilea vin, Merlot-ul. Care, pe mine cel puțin, m-a dat gata definitiv. Chiar dacă nu e la fel de tandru ca Pinot-ul și nici la fel de parfumat ca Feteasca, e un vin plin, temperamental și complet. Acum chiar îmi pare rău că nu știu suficient de multe despre vinuri să pot explica cît e vinul ăsta de perfect. Eu sunt deja fan pe vecie.

 photo 207-DSC_0303_zps78a47a0d.jpg

Pînă la următorul concert al SONG-ului care nu e foarte departe și despre care o să vă anunț eu din timp, vă urez să aveți parte de un vin bun la drum de seară.

» Filed Under Altele, Am vazut, De prin Romania, evenimente | Leave a Comment

Blogosfera de natură – lupul cenușiu

Posted on October 9, 2014

 

Știu de ceva vreme că sunt un om norocos. N-am avut niciodată noroc la loto dar nu despre acest tip de noroc vorbesc. Vorbesc de norocul de a mă fi născut cu o grămadă de talente (pentru care nu am nici un merit și pe care nici nu le-am fructificat la maxim din incapacitatea de a alege o direcție în care să fac performanță și din lene), de imensul noroc de a mă fi născut optimist și de a iubi atît de multe lucruri încît lumea e o continuă bucurie pentru mine. Dar, mai ales, de norocul de a fi avut 2 părinți excepționali (sau cum zic eu normali – adică așa cum ar trebui să fie toți părinții) care m-au iubit, au fost responsabili și mi-au ținut mai mult de 7 ani acasă și care, la rîndul lor, iubeau natura, mișcarea, animalele, oamenii, cărțile și arta. Cu alte cuvinte, din punct de vedere emoțional și spiritual, nu mi-a lipsit nimic.

Prin urmare, îmi place pămîntul ăsta cu totul. Cînd Doru Panaitescu s-a hotărît să adune o blogosferă de natură n-am putut să rezist, mai ales că-l știu pe Doru ca un om neliniștit, neliniștit în sensul bun, adică dintre cei ce nu pot sta cu fundul pe cămașă: trebuie să meargă undeva, să caute ceva, să construiască ceva.

Fiecare blogger care dorește să participe la proiect își alege un animal sălbatic, sau o pasăre, sau o insectă (fiecare cu pasiunile sale) din fauna României, pe care, sub coordonarea lui Doru, s-o promoveze.

A fost o alegere foarte grea tocmai pentru că nu prea știu să existe ființă vie care să nu-mi placă (mă rog, am ceva probleme cu țînțarii…..). Inițial, m-am gîndit la cioara grivă pentru care am o mare slăbiciune dar m-aș fi privat de o expediție în căutarea sălbăticiunii și de noutate.

 photo Cioaragriv1030_zpsdc53560c.jpg

Am vrut să aleg popîndăul (despre care eu am o poveste specială pe care o voi spune cîndva) dar mi l-a suflat cineva de sub nas.

Foto Doru Panaitescu

Foto Doru Panaitescu

Și-uite-așa, dintr-odată, nu știu cum, mi-a venit în cap lupul (canis lupus), ruda cîinilor noștri (deși, dacă mă uit la Domnul Fix, nu s-ar zice), animal controversat, hăituit, admirat, inteligent, subiect al multor povești în care a fost personaj cînd negativ, cînd pozitiv. Eu zic că am ales bine. Abia aștept să plec în căutarea lui. Nu știu cînd o voi face și nici ce șanse voi avea, dar simt deja o stare de euforie: am un țel clar.

Vouă ce animal vă place cel mai mult?

» Filed Under Altele | 1 Comment

Înțelepciunea pămîntului – călătoria ca educație II

Posted on October 1, 2014

 

Ziceam, mai acu’ să tot fie ceva vreme, că pentru mulți, călătoriile au fost o sursă de educație. Dar să nu ziceți că vorbesc din auzite, uite, eu mărturisesc că n-am prea învățat geografie la școală. Mai deloc.

Era greu să înveți ceva de la o profesoară care făcea dezacorduri între subiect și predicat și care, în momentul în care a vrut să explice cum apar cutremurele, a apelat la limba gimnastică. Aplicînd mîinilor din dotare o energică mișcare de forfecare, îți țugui inteligent gurița, îți așeză ferm și îndesat capul pe gușulița dublă  (inutil, să vă zic ce poreclă avea, nu?), făcu ochii mari ca Marin Moraru în Căldură Mare cu privire placidă și plină de semnificații și zise această propoziție memorabilă, rămasă în istorie: “Faliile face așa”.

Trebuie totuși să recunosc că a fost suficient de sugestiv încît să-mi amintesc. Din nefericire, restul explicațiilor ei nu s-au ridicat niciodată la nivelul poveștii despre cutremure. Prin urmare, n-am știut niciodată să desenez Carpații de curbură, sau orice altă formă de relief de altfel.

Ceea ce n-am învățat la școală, am învățat umblînd. Am aflat mult mai multe despre țări, munți, mări sau rîuri pregătindu-mi călătoriile sau pur și simplu călătorind. Parcă lumea se vede altfel de pe creasta Piatrei Craiului și capătă sens. Parcă așa te dumirești care-i nordul și pe unde e una alta. Adică, capeți perspectivă.

Poiana Zănoaga iarna

Poiana Zănoaga iarna

Și pentru că eu nu am poze digitale de pe creastă, am găsit un filmuleț

Unul dintre marile cîștiguri pe care-l capeți călătorind este modestia, prin prisma unei perspective mai largi. Dacă tu în satul tău din care n-ai ieșit în veci ești cel mai înalt la 1,80 ai tăi, ai toate șansele să fii tare mîndru, încrezător că ești cel mai grozav om din lume. Dar dac-ai da nas în nas cu unul de 1,90 din satul vecin?

Vorbele înțelepte de azi: “Ah ! cela rend modeste de voyager; on voit quelle petite place on occupe dans le monde.” (Ah! călătoriile te fac modest. Vezi ce loc mic ocupi în lume). Este ce scria,  într-o scrisoare către Luise Colet, Gustave Flaubert, un mare iubitor de călătorii (a călătorit, printre altele, prin Turcia, Grecia, Italia, Egipt, Liban, Palestina, Siria) care a și scris de altfel o mulțime de carnete de călătorii.

51NH6S5KN6L

Pe de altă parte, călătoriile te fac mai încrezător – descoperi că poți face mult mai multe decît credeai, că oamenii sunt tot oameni oriunde te-ai duce, cu aceleași bucurii, vise și tristeți, că îi înțelegi mai bine pe ceilalți și uneori chiar pe tine însuți.

Dar despre asta, poate, altă dată.

» Filed Under am citit, Am vazut, De prin Romania, vorbe de duh | Leave a Comment

Cu calul pe coclauri românești – II

Posted on September 19, 2014

 

Ziceam ceva de stînă și mîncare.  Da, știu, a trecut ceva timp, dar zău că amintirile mele sunt proaspete!

Ce-au muncit mîinile binecuvîntate ale Mariei pentru noi? Mămăligă vîrtoasă, burduf, telemea și o brîncă de umflat burta pînă la plesneală, ceva peștișori la grătar și-o pastramă de oaie de-aia adevărată de care n-am mai mîncat de multă vreme! Ei, a mai pus degețelele la învîrtit bunătățile pe grătar și Mircea.

 photo 152-DSC_0232_zps9ed337e4.jpg

 photo 157-DSC_0237_zps61846e20.jpg

 photo 155-DSC_0235_zpsa145eee6.jpg

Mergeți acolo neapărat – zona e tare frumoasă, la stînă sunt niște mogîldețe albe de căței care vor fi, nu peste mult, niște namile de ciobănești albi, adică albe că-s fete, și o să vedeți cum are o stînă acces la Internet. Ca să nu mai spun că veți constata pe limba și burta proprie cît de bună și sănătoasă e mîncarea de la Maria. Și unde mai pui că poți cumpăra și ceva brînză adevărată pentru acasă. Căluții o să ți-o care în siguranță pînă jos la Odăi.

 photo 106-DSC_0159_zps80ffa018.jpg

 photo 097-DSC_0145_zps3a11d682.jpg

 photo 134-DSC_0202_zps4fe4549b.jpg

 photo 114-DSC_0171_zpsf566d242.jpg

 photo 113-DSC_0170_zps4d39643e.jpg

 photo 104-DSC_0156_zpsbc88a605.jpg

 photo 133-DSC_0200_zps02fc7176.jpg

 photo 079-DSC_0119_zps399d48a4.jpg

Dar să nu credeți că ăsta a fost singurul moment în care am mîncat sănătos și nemăsurat. De cînd am ajuns acolo, numai bine am mîncat. Micul dejun a fost totdeauna consistent și extrem de variat, avînd în vedere muncile de peste zi la strunitul cailor (mă laud, caii se descurcau și singuri). În plus, pe lîngă Gigi care ne-a făcut niște chestii memorabile cum ar fi o ciorbă de perișoare delicioasă (chiar și pentru mine care nu-s amator de zeamă), am mai avut un “bucătar” printre noi, Florina, care ne-a trîntit niște omlete din alea complicate și niște cartofi copți în jar, cu unt și un sos de usturoi, de te-ai fi lins și pe degetele de la picioare dacă n-ar fi fost total nerecomandat. A, și niște mere tot în jar cu scorțișoară și dulceață de să faci concurență cățeilor la lătrat la lună. Să zic sau să nu zic? Hai, că zic: ne-am îndopat și cu porumb copt și fiert, și-am băut bere și vinișor numai bune de povești la foc.

 photo 068-DSC_0102_zpsd2b63fb9.jpg

 photo 051-DSC_0073_zpsd8c46d85.jpg

 photo 207-DSC_0302_zpsb20825b5.jpg

 photo 227-DSC_0326_zps82da24e8.jpg

 photo 184-DSC_0271_zps7a8d7feb.jpg

 photo 179-DSC_0266_zps938cdac3.jpg

Pe lîngă călărit caii ăia minunați, mai aveam în program un atelier de cioplit în lemn și unul de ciupercăreală (adică de mers după ciuperci și învățat care-i care). Dar n-am avut decît un amator la aceste activități, Camelia, care însă a fost foarte hotărîtă și-n ultima seară a luat un băț și l-a muncit să scoată din el un baston. Nu-mi mai amintesc dacă rezultatul final a fost unul demn de o expoziție că eram foarte ocupată cu vinișorul. Iar a doua zi, am plecat cu ea și cu Gigi la ciuperci. Eu doar așa de băgător de seamă, să mai plimb picioarele prin pădure și să fac poze. Dar tot am găsit și eu cîteva ciuperci și m-am ales și cu tare multă frumusețe.

 photo 242-DSC_0359_zpsb98adc51.jpg

 photo 257-DSC_0383_zps346af33e.jpg

 photo 327-DSC_0506_zpsf52ff5e0.jpg

 photo 304-DSC_0477_zps3cc5fdaa.jpg

 photo 279-DSC_0437_zps35f59edb.jpg

 photo 277-DSC_0435_zps05826675.jpg

 photo 244-DSC_0362_zps343de011.jpg

 photo 320-DSC_0498_zpsffee1c09.jpg

Ba, în ultima seară ne-am apucat și de jocuri – nu, n-am jucat jocuri de noroc ci din alea intelectuale. Nu mă întrebați cum se numește jocul pe care l-am jucat că sunt ramolită dar aflu eu, că mi-a cam plăcut. (update: am aflat. “Dixit”)

Duminică, la plecare, am fost invitați la Gigi și Mircea acasă la Brezoi unde ne-am delectat cu înghețată f[cut[ de Gigi și cu afine și am văzut ce muzeu de casă au oamenii ăștia frumoși și calzi.

 photo 362-DSC_0561_zpsb4297eb7.jpg

 photo 358-DSC_0555_zps9aedea79.jpg

 photo 357-DSC_0554_zps73ae1119.jpg

 photo 337-DSC_0521_zps9ed24e6e.jpg

Pe scurt, a fost un week-end minunat – relaxant, bun, plăcut, plin, cu oameni drăguți și isteți, cu zîmbete multe, cu dormit la saci, cu cai, căței, mîncare de pomenit, duș în natură, povești la foc, călărit și umblat pe coclauri. Adică un week-end pe care vi-l doresc și vouă.
Doar să vă luați lucruri mai groase că noapte pe-acolo nu-i așa cald și la cabană la sac trebuie să fii dotat.

 photo 203-DSC_0298_zps89bf424c.jpg
 photo 220-DSC_0317_zps2095b2c7.jpg

Mi-au zis Gigi și Mircea că în octombrie sunt acolo niște culori de nu-ți mai vine să pleci!

 

» Filed Under Am mincat la, Am vazut, De prin Romania, Excursii, Ne-am cazat la | Leave a Comment

Înțelepciunea pămîntului – călătoria ca educație

Posted on September 9, 2014

 

Am rămas datoare cu niște proverbe englezești. Oricum, e ceva vreme de cînd mă gîndesc la un mini-serial despre proverbe, mai bine zis despre adevărurile pe care le tot repetăm, mai pompos sau mai simplu, uneori avînd impresia că inventăm roata.

E o perioadă în care se scriu multe cărți de dezvoltare personală, se dau multe sfaturi de viață, se scriu cuvinte “înțelepte” despre cum să fii fericit sau care sunt țelurile adevărate ale vieții ca și cum am descoperi acum adevărul despre lume și oameni.

Cred despre majoritatea proverbelor sau zicalelor lumii ceea ce crede și Borges despre miturile omenirii în Cartea de Nisip – ah, pe asta am uitat s-o trec în lista de cărți preferate –  că sunt puține, dar suficiente.

Și pentru că acesta este pînă la urmă un blog de călătorii, o să încep cu o vorbă despre umblat:

“Nu cine trăiește multe știe multe, ci cine umblă mult știe multe.” – e o vorbă culeasă de Anton Pann (Antonie Pantoleon-Petroveanu).

 

ANTON-PANN

Același lucru îl spunea și Thomas Fuller, scriitor și preot britanic din sec.17: “He that travels much knows much” (cel ce călătorește mult, știe multe).

Euripide credea că a prin experiențe și călătorii, te educi iar Sf. Augustin era de părere că “Lumea e o carte și cei care nu călătoresc citesc doar o pagină.”

 photo DSC_0004NEF_zpsf9479e96.jpg

Fără a jigni pe cineva sau a privi cu dispreț pe cei care practică turismul, vorbele astea se referă la călători, nu la turiști. Ca la orice activitate umană, ceea ce contează este scopul. Pentru mulți, turismul este un mod de a-și petrece vacanța, de a se odihni și a se relaxa – nu e nimic rău în asta.

A călători însă, pe lîngă relaxarea implicită, are cu totul alte scopuri. S-au făcut multe interviuri, clasamente și liste cu sfaturi despre cum și de ce să călătorim. Am fost un pic surprinsă cînd am citit că mulți călătoresc pentru a evada. Cred că nu poți evada nicăieri de tine însuți și că oriunde ai merge, te iei cu tine. Dacă scopul e de a fugi, există multe șanse să nu înveți nimic din nici o călătorie. Fuga vine la pachet cu temerile și frustrările noastre și e greu să vezi ceva cu adevărat prin ceața fricii.

Dar dacă pleci la drum cu ochii și mintea deschise, poți avea surpriza să obții mai mult decît ai sperat – educație, toleranță, bucurie, frumusețe, aventură, comunicare și, de ce nu, înțelepciune.

 photo 151-DSC_0250_zpsaf69a2d5.jpg

În mod sigur, înveți despre lume, oameni și, nu în ultimul rînd, despre tine însuți.

» Filed Under Altele | 2 Comments

Cu calul pe coclauri românești – I

Posted on September 3, 2014

 

Am fost pe coclauri, În Țara Loviștei, La Odăi, la cîinii care umblă cu covrigi în coadă, mai precis, un cîine anume, un copoi ardelenesc zis Igor, mare adăstător prin preajma mesei, mare iubitor de lene și pisicos nevoie mare, mai ales dacă se lasă și cu ceva tratație. Și, după cum se vede, are și covrig în coadă care nu știu zău cum a scăpat de poftele sale nemăsurate.

 photo 052-DSC_0075_zpsd93d6268.jpg

 photo 056-DSC_0081_zps1eb08b8b.jpg

 photo 195-DSC_0288_zps2b02ad7b.jpg

Coclaurile cu pricina sunt undeva în sus din Călinești la stînga Văii Oltului, spre Munții Lotrului, la pomenitele Odăi păstorite de Gigi și Mircea, care pe lîngă doi căței din dotare și ceva rațe leșești, mai posedă și vreo șapte frumuseți cabaline – adică 3 băieți și 4 fete. Pe Gigi și Mircea, cu dulcicile lor de fete călărețe, Anda și Măriuca și pe Bogdan, cel priceput la toate cele tehnice, i-au găsit fetele de la Viajoa și bine au făcut! La tura asta ne-a păstorit Gabi, Aventurierul Zîmbăreț.

 photo 301-DSC_0474_zps04f02991.jpg

 photo 049-DSC_0070_zpsaa3e49b8.jpg

 photo 20140822_112415_zps37f46e0c.jpg

Poză Gabi

 photo 1-DSC_0079_zps29810577.jpg

 photo 066-DSC_0100_zps9539a8ff.jpg

Așa sunt lăsați unii cu harul făcutului, cu neliniștea aia bună de a nu sta să numere frunzele care-or să cadă în speranța de a avea ceva de tăiat unora ca Igor. Și așa au unii o dragoste adevărată și stabilă pentru libertate, pămînt, oameni și animale. Și, de ce nu, pentru ei înșiși. Au energia și mintea de a nu sta pe lavița sobei cît îi ziulica lungă or scurtă, ci de a crește ceva, de a învăța ceva și pe alții, de a vorbi cu oameni nu doar de dragul de a deschide gura. Așa sunt membrii familiei Onică din Brezoi care s-au gîndit să facă din pasiunea lor pentru cai, din dragostea lor pentru locurile curate unde stau, o treabă serioasă. Și uite-așa am ajuns noi să călărim pe coclauri.

Ah, drăguțe coclauri, coclauri după care ar suspina mulți turiști de prin alte locuri. Stăteam pe panta muntelui, pe iarbă, la stîna unde ne-a dus Mircea, la Maria, femeie zdravănă și plină de viață, și mă gîndeam la un amic irlandez care se mîndrea tare cu unul dintre parcurile lor naționale (despe care vă povestesc altă dată) și îmi imaginam ce ar simți el acolo. Să-i trimit poze, să nu-i trimit?! Dacă se demoralizează?!

 photo 137-DSC_0208_zps03b7e988.jpg

 photo 225-DSC_0324_zpsbc682f09.jpg

 photo 082-DSC_0123_zps54fd2849.jpg

Poză Camelia

Poză Camelia

Eu, cu mare jale în suflet, am ratat prima seară la foc și cea mai lungă zi cu căluții în care fetele au tot cățărat pante mai mici ori mai abrupte vreme de vreo 6 ore, numai bine cît să-și amintească pentru multă vreme aventura cu pricina. Am apucat însă așa cam o oră de urcat cu calul din locul în care am parcat bidiviul personal pe roți care însă n-avea vînă să ajungă chiar la Odăi. Am ajuns la destinație călare pe cel mai tînăr dintre cai dar și cel mai zdravăn, cu o crupă ce nu avea cum să nu-ți inspire încredere – Bongo -un cal cu multă personalitate care așteaptă la cotitură să răzbune toată căpăceala încasată de mic de la restul găștii pe principiul că pe ăla micu îl pune toată lumea la punct. Ei, lasă că mai crește el și Murgul, capul capilor, n-o să mai fie așa tinerel, și-atunci să vedem cum o să fie. Murgul e masculul alfa care dă tonul și merge în față să dea exemplu. Merge Murgul, merg și ceilalți, stă Murgul, stau și ceilalți. Cum să treci de el!? Păi, ce te lasă!? Stai că nici Fulger nu se lasă mai prejos că, de, băieții ca băieții!

Bongo cu călărețul său de bază, Florina - foto Gabi photo 20140828_192159_zps0c484faf.jpg
Bongo cu călărețul său de bază, Florina – poză Gabi

 photo 017-DSC_0022_zpsf9939950.jpg

 photo 038-DSC_0052_zps9a05e9e6.jpg

 photo 032-DSC_0043_zps7c2a4c2b.jpg

 photo 026-DSC_0032_zps86723984.jpg

 photo 014-DSC_0019_zps31b1b5c9.jpg

 photo 012-DSC_0015_zps8b6e4d77.jpg

Sîmbătă am călărit o frumoasă roșcățică cu care m-am împăcat cel puțin la fel de bine ca și cu Bongo. La început mai cu o mică luptă surdă de personalități – Pas Dochia, hai! – zic eu și trag de dîrlogi că suntem la vale abruptă și ducem caii pe jos pînă ajungem la suiș sau la plat. No, nu! – zice ea din ochi, ridicînd capul și opintindu-se pe toate patru picioarele. Apoi, mai cu mîngîiatul, mai cu pupatul pe bot, mai cu îngroșarea vocii și un Pas mai hotărît, ne-am adaptat. Pînă la urmă, cred că s-a prins că nu-s chiar o mămăligă dar și că tare-mi sunt dragi animalele așa că merit o șansă.

 photo 044-DSC_0058_zps5f2361ed.jpg

 photo 028-DSC_0035_zps7a0d51ce.jpg

Și-am ajuns la stîna de care ziceam mai sus unde am mîncat niște chestii de povestit.

Doar că n-aș vrea să sărăcim de lungimea vorbei așa că despre stînă, bunătățile ei, cățeii și Internetul, alte bunătăți îndesate cu sîrg în burțile noastre, despre somnul la odăi, jocuri de societate, despre tentativa de cioplit în lemn și sesiunea de ciuperci dar și despre o casă ca un muzeu, o să povestesc în episodul următor, sper eu curînd, curînd.

 

» Filed Under Am mincat la, Am vazut, De prin Romania, Excursii, Fun Turism | 1 Comment

keep looking »