Cazare de Crăciun la Londra şi transport ieftin
Posted on December 11, 2011
Nu am cum ajunge la Londra de Crăciun deşi tare mi-ar plăcea.
Scriu acum despre cum se petrece un Crăciun în oraşul pe care l-am adoptat la Lumea Mare – Londra. Aşa am şi eu un pic senzaţia că sunt acolo şi îmi trece şi mie pe la nas miros de sărbătoare în stil londonez.
Dacă aveţi ceva bani puşi la ciorăpei (poate s-a gândit Moş Niculae la voi) şi mergeţi la Londra de sărbători, iată unde aţi putea sta.
- The Montcalm At Brewery London City, hotel de cinci stele, are o ofertă f. bună pentru perioada 22-27 decembrie de 583 euro-camera dublă cu taxe incluse (5 nopţi). Atenţie: oferta e valabilă doar pentru rezervări făcute până maine dimineaţa în jur de ora 8.
- Cu bani mai puţini dar şi la confort mult mai jos (2 stele) este Royal Court Apartments – până în 400 euro- camera dublă pentru aceaşi perioadă.
Avantajul e locaţia centrală. Dacă nu vă pasă spaţiul f. mic şi un pat dublu de o persoană şi jumătate….
- Un hotel mai scump, dar şi mult mai bun de 5 stele, f. bine poziţionat între Tamisa şi Trafalgar Square, este The Royal Horseguards unde puteţi totuşi sta cu 800 euro-camera dublă pe aceaşi perioadă de5 zile.
În plus, găsiţi şi bilete de avion ieftine chiar pt. perioada 22-27 dec. prin Vola.ro.
Aş vrea să pot spune ne vedem acolo. Pentru mine, poate la anul viitor…. Dacă mergeţi voi, povestiţi-mi şi mie cum a fost. Între timp, o să vă spun eu la Lumea Mare ce să faceţi pe acolo.
» Filed Under Altele, Am vazut, De prin Europa, Ne-am cazat la | 4 Comments
Obiceiuri la masă în Europa- codul bunelor maniere în călătorii
Posted on December 9, 2011

- Nu se întârzie mai mult de sfertul academic şi nu e politicos să ajungi înainte de ora fixată.
- Salata nu se taie cu cuţitul şi furculiţa ci se împătureşte cu ajutorul lor.
- Dacă tai cât mai mult din mâncare cu furculiţa, e un compliment pentru gazdă, fiind semn că mâncarea e fragedă.
- Se termină tot din farfurie.
- Dacă eşti servit cu chifle, aceastea se rup cu mâna.
- Când ciocneşti un pahar, ai grijă să te uiţi în ochii celuilalt în semn de noroc. Dacă n-o faci, o să ai şapte ani de ghinion, mai precis de sex nereuşit (aşa cred şi francezii). Şi austriecii au acelaşi obicei dar motivul e diferit – a nu privi în ochi pe cei cu care dai noroc e considerat un gest nepoliticos, însemnând că nu recunoşti prezenţa lor acolo.
în Italia:
- Dacă sunteţi invitaţi acasă la cineva şi vreţi să duceţi flori, nu duceţi crizanteme (sunt pentru morţi şi nici flori roşii (lucruri ascunse) sau galbene (gelozie).
- Nu împachetaţi cadourile în negru (doliu).
- Contrar modului cu care suntem noi obişnuiţi, n-o să primiţi lingură la spaghete, dar sa fim sinceri, nici noi acasă nu folosim lingura – ne descurcăm foarte bine doar cu furculiţa.
- Poţi să iei brânza şi cu cuţitul dar nu cu mâna. De altfel şi fructele se mănâncă cu cuţitul şi furculiţa.
- Serveşte-te întâi cu puţin ca să poţi să mai ceri încă o dată, ceea ce va fi apreciat.
- Poţi lăsa ceva în farfurie dar nu prea mult ca să nu se creadă că nu ţi-a plăcut mâncarea.
În Anglia:
- In Anglia, priveşte bine în jur căci lucrurile sunt un pic confuze. O parte dintre englezi cred că e politicos să laşi ceva în farfurie ca să arăţi că eşti sătul, pe de altă parte alţii consideră că a mânca tot, e o dovadă că ţi-a plăcut mâncarea.
- Dacă eşti invitat la o petrecere, poţi mânca imediat ce ai fost servit, dacă sunt prezente mai mult de şapte persoane. Dacă sunteţi mai puţini, trebuie sa aştepţi până când e servită toata lumea (asta dacă nu e vorba de supă care trebuie mâncată cât e caldă).
În Franta:
- Să nu îndrăzneşti să condimentezi mâncarea înainte de a o gusta pentru că asta e o insultă la adresa bucătarului.
- O şi mai mare insultă e să ceri ketchup lucru cu care nu pot fi decât de acord. Mi se pare o barbarie să strici gustul mâncării astfel.
- Pune telefonul pe silenţios – masa la francezi e o chestie relaxantă pe care o iau foarte în serios.
- Mâinile nu trebuie ţinute sub masă (în poală) căci poţi fi suspectat de jocuri sexi cu vecinii de masă. Chestia asta cu măinile pe masă (nu în poală) dar nu coatele pe masă e clar un obicei general pe care îl respectă cam toată Europa (nu toţi însă se gândesc neapărat la acelaşi lucru).
- Pâinea se pune direct pe masă.
- Dacă foloseşti o scobitoare (ca la noi trebuie să-ţi acoperi gura), aceasta trebuie lăsată fie pe farfuria proprie fie pe masă dacă nu mai există farfurie. Nu se aruncă pe jos şi nu se lasă în scrumieră.
Jumatate în Europa, jumatate în Asia, Rusia are propriile ei obiceiuri:
- Ai toate şansele să nu primeşti cuţit la masă şi se poate mânca şi cu mâna.
- Poţi folosi pâinea direct în farfurie pentru mâncărurile cu sos (f. bună idee – subscriu).
- Primul păhărel de vodcă se bea de obicei după un toast şi se dă pe gât ca palinca la ardeleni. Şi ca şi la noi, nu se refuză ceea ce ţi se oferă, fie băutură, fie mâncare. Se lasă cu supărare.
În Spania:
- Dacă e o mare greşeală să scapi pâine în supă, poţi însă să te foloseşti de pâine ca ajutor (cum te-ai folosi de cuţit).
- Dacă la englezi sau nemţi, se vorbeşte foarte puţin la masă, la spanioli se vorbeşte cât mai mult (sigur, nu cu gura plină).
În Grecia:
- Se mănâncă destul de mult cu mâna, chiar carne pentru că ei consideră că e mai savuroasă aşa.
- Poţi face schimb de mâncare cu comesenii fără probleme.
Si pentru că în câteva ţări se mănâncă fructele cu cuţitul şi furculiţa, iată cum puteţi mânca o banană în aceste condiţii. Se fixează banana cu furculiţa şi se taie coaja cu cuţitul pe toată lungimea curbei interioare. Se îndoaie apoi coaja cu cuţitul fără a scoate fructul din coajă şi se taie miezul în bucăţi. Eu am încercat şi n-am reuşit prea bine. O să mai exersez.
N-am reuşit să găsesc o demostraţie practică dar am găsit o altă metodă cel puţin amuzantă.
Îmi iese mult mai bine cu un măr 🙂
» Filed Under Altele, Am mincat la, De prin Europa, Prin lume | 3 Comments
Stiri pe scurt de pe twitter din 2011-12-08
Posted on December 8, 2011
- Ajutati-l pe Bibi Viata cu DBA http://t.co/sUDHAAPI via @wibiya #
Powered by Twitter Tools
» Filed Under Altele | Leave a Comment