Turul subiectiv al orașelor mele

Posted on February 2, 2014

 

E prima oară, chiar prima oară, cînd fac o listă a orașelor mai importante în care am fost și care au devenit un pic și ale mele. E și prima oară cînd număr țările în care am ajuns. Sunt doar 18. Nu știu ce mi-a venit să contabilizez și nu știu prea bine de ce n-am făcut-o pînă acum. Suspectez că n-am vrut să realizez cît de puțin am văzut din lumea asta. Cînd mă gîndesc la locurile unde aș vrea să mai merg, se face o listă atît de lungă, încît aproape că intru în panică. Nu fac comparații cu alții pentru că mi se pare nu numai total inutil dar și o mare prostie.

Poate că ăsta e modul meu de terapie. Un singur oraș de-aș fi văzut, și tot aș fi adunat ceva bucurii.

Am grupat orașele pe țări așa că ele nu sunt neapărat în ordinea preferințelor. După ce am făcut lista, sunt tare mulțumită pentru că nu pot spune despre nici unul dintre aceste orașe că mi-a displăcut. În unele dintre ele n-aș reveni doar pentru că nu m-au impresionat atît de mult încît să renunț la un alt oraș de dragul lor. De multe dintre ele mi-e dor și le-aș revedea oricînd.

Bulgaria

  • Sofia – am fost o singură dată cînd eram în școală și nu-mi amintesc mare lucru – o stradă mare, o statuie (Sf. Sofia) și o catedrală (Alexander Nevski) dar care nu m-au impresionat în mod deosebit, fiind mai preocupată de interacțiunea și hîrjoneala cu colegii mei. Nici măcar faptul că bunica din partea mamei avea sînge bulgăresc nu m-a făcut să mă uit mai atent. Și n-am o pornire specială în acea direcție. Toate drumurile mele ulterioare prin Bulgaria au fost numai prin est.

Sofia_Collage_TB

Colaj foto Todor Bozhinov

  • Balcic – acolo am fost de 5 ori, cîte o noapte la dus și întors cu mașina din Istanbul, cîteva nopți într-o combinație cu Nessebar, o tură scurtă din Vama Veche pentru castel și o tură cu bloggerii la invitația lui Tudor Maxim vara trecută. Din 5, de 4 ori am fost și la castel. Acolo mai ajung sigur. Visez să stau cîteva zile, de una singură, în grădina castelului, într-o perioadă mai puțin aglomerată.

 photo CasteluldelaBalcic_zps972f0b58.jpg

  • Nesebar – am stat acolo de două ori și mi s-a părut absolut încîntător. Este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, mic, cochet, străzi înguste medievale, cu elemente renaștentiste, cu balcoane în surplombă, moștenire turcească. Se află pe o peninsunsă înălțată cam la 80 de metri deasupra mării. Se regăsesc acolo, pe o suprafață nu prea mare ruine romane și biserici bizantine, clădiri otomane, cîteva bucățele mici de plajă, restaurante cu vedere la mare și mîncare bună. E un loc unde să te relaxezi și să te plimbi.

 photo BisericainNesebar_zpsb6f18b8e.jpg

În Bulgaria am fost și în orășelele de pe coastă pînă la Kavarna și aș mai merge.

Macedonia

Skopje – Am amintiri destul de vagi de pe vremea studenției, dintr-un turneu cu SONG-ul. Îmi amintesc clădirea conservatorului care, în 1979 cînd am fost noi, părea dintr-un film SF (acum cred că e centru cultural). Prin contrast, fosta gară, care găzduiește azi Muzeul de istorie, a fost lăsată parțial în ruine după cutremurul din 1963 ca aducere aminte a distrugerii masive a aproape 80% din oraș și a renașterii sale. Ceasul de pe peretele gării a încremenit la ora la care a avut loc cutremurul. România a ajutat și ea atunci și a donat un centru medical căruia i s-a pus numele Policlinica București care este și acum în funcțiune.

Ungaria

Budapesta – aveam în jur de 9 ani, adică acum aproape 50 de ani cînd m-au dus ai mei, cu mare efort financiar, la Budapesta dar nu în vacanță ci cu scopul precis de a mă duce la un control oftalmologic și a mă scăpa de corvoada ochelarilor cu ajutorul lentilelor de contact abia apărute pe vremea aceea. N-a fost să fie atunci, dar tot m-am ales cu ceva. Cu o amintire fantastică a Bastionului Pescarilor. Pe care l-am regăsit acum cîțiva ani constantînd cu uimire că turnurile și scările sale de piatră s-au păstrat foarte intens în mintea mea de copil. Atît de intens, încît despre Biserica Matyas, care e greu de neobservat, nu păstrasem nici o amintire.  Despre Budapesta o să mai scriu.

BudapestaAstea sunt orașele de primprejur. Episodul următor va fi despre orașe nordice.

» Filed Under Am mincat la, Am vazut, Prin lume

Comments

Leave a Reply