Chichen Itza – o minune a lumii (I)

Posted on February 8, 2013

Am lăsat un pic de-o parte Peru ca să mai variez puţin şi pentru că există un loc din Mexic pe care l-am tot ocolit cu povestea – Chichen Itza.

L-am ocolit din 2 motive:

1. Pentru că s-au scris tomuri despre sit care este cel mai cunoscut dintre siturile maya din Mexic, e monument UNESCO şi una dintre cele 7 noi minuni ale lumii.

2. Pentru că, deşi mi-a plăcut f. mult, sunt alte situri maya care mi-au plăcut mai mult şi despre care am scris deja: Palenque, Edzna şi mai ales Uxmal, unul dintre locurile mele preferate din lume.

Din motivul nr.1, n-o să mă apuc acum să fac istoria locului despre care puteţi afla mai multe şi mai documentat de pe Wikipedia sau din nenumăratele articole scrise despre el, cu mai multe sau mai puţine detalii tehnice, arhitectonice, istorice sau de patrimoniu.

La Chichen Itza

O să mă rezum la experienţa mea subiectivă şi sper să nu-mi iau prea multe înjurături dacă o să zic că lucrul care mi-a plăcut cel mai puţin, şi care a făcut ca locul să nu aibă forţa de impact al celorlalte situri pe care le-a văzut, este turismul. Spre diferenţă de Uxmal sau Edzna unde erau puţini turişti şi de Palenque unde, deşi erau destul de mulţi, cumva locul părea să înghită oamenii într-un fel de simbioză, la Chichen Itza se vedea şi se simţea mişuneala turistică mai gălăgioasă şi mai agresivă. Poate asta se datorează şi faptului că situl e mai accesibil pentru turiştii care vin la plajă la Cancun care e la doar la o distanţă de 116km. Acelaşi lucru l-am simţit şi la Teotihacan lângă Ciudad de Mexico unde, deşi locul este impresionant prin realizare şi dimensiune, mulţimea de turişti care urcau şi coborau pe treptele piramidelor dădea senzaţia unui furnicar mişunător care parcă dorea să devoreze piatra.

Dacă primul sit maya pe care l-aş fi văzut ar fi fost Chichen Itza, e posibil să fi rămas cu gura căscată la vederea piramidei, adică a Templului lui Kukulcan (zeitatea şarpelui cu pene, zeu al vântului, corespunzătoare zeului aztec Quetzalcoatl), numit şi Castelul. Are 30m înălţime cu 9 terase pătrate şi un templu de 6m înălţime la vârf.

Castelul

Motivul şarpelui este prezent peste tot la Chichen Itza. Sunt capete de şarpe la baza scărilor dinspre nord-est ale Templului iar umbra care apare în cele echinocţii, după-amiaza, pe balustrada de vest, are forma unui lung şarpe.

Piramida Chichen Itza

Efectul sarpelui – Sursă foto

La intrarea în terenul de joc

Chichen Itza” s-ar traduce cu “gura (marginea) puţului (fântănii) Itza (grupul etnic). Probabil că numele are legătură cu cenotele din jur care au reprezent şi motivul principal al construirii oraşului acolo. Două dintre aceste cenote sunt chiar în cadrul sitului şi cea mai faimoasă dintre ele este “Cenote Sagrado” – (cenote cea sacră) cunoscută şi ca “cenote a sacrificiului” asta pentru că mayaşii pre-columbieni aduceau sacrificii în această cenotă, inclusiv umane. Sacrificiile erau făcute zeului ploii Chaac despre care am scris în articolul cu Uxmal.

chac.gif

 

(Sursă foto Lost Civilisations)

Unele teorii spun că de fapt Kukulcan ar fi aceaşi zeitate cu Chaac. Amândouă zeităţile sunt oricum asociate şarpelui.

Numele cenote are ca sursă cuvântul mayaş dz’onot, care înseamnă “cavitate cu apă depozitată”, şi este un puţ natural din calcar, adică o dolină cu apă. Dacă stai pe marginea sa (şi cam toţi turişti fac asta) nu poţi să nu te gândeşti  la oasele găsite pe fundul apei sale.

Cenote sagrado

 

Unul dintre locurile cele mai fascinante este terenul mare de joc cu mingea (pelota) (Chichen Itza mai are alte 13 terenuri mai mici) care e de departe cel mai mare de acest fel. Despre jocul de pelota am scris deja pentru că merita un articol în sine.

Terenul de joc

Inelul unde trebuia să fie aruncată mingea în jocul de pelota

Adevărul e că situl e foarte mare şi-ţi ia câteva ore bune să vezi tot  şi e normal să-mi ia şi mie ceva mai mult să scriu despre el. Pe măsură ce scriu şi mă uit la poze (chiar aşa cum sunt ele fără pretenţii făcute cu un compact mic) şi pe albumele minunate pe care le-am luat din Mexic, mă apucă nostalgia şi dorul şi tare aş vrea să fiu din nou acolo. O să fiu împreună cu voi, sper, la partea doua despre Chichen Itza care vine curând şi cu ceva sfaturi practice.

» Filed Under Am vazut, Insemnari din calatorii, Prin lume

Comments

Leave a Reply