Cambodgia la Lumea Mare

Posted on April 3, 2012

Cum, spre ruşinea mea, nu ştiam nimic despre Cambodgia m-am bucurat f. tare când am fost invitată de prietenii mei din Lumea Mare la o nouă tură de poveşti (la Ceainăria Green Tea) pe acest subiect. 

 

 Numărul mare de invitaţi a fost dovada că subiectul e  pasionant pentru mulţi.

Sorina Grosu, o împătimită a călătoriilor, ne-a povestit despre traseul pe care l-a parcurs în Cambodgia timp de 12 zile.

O călătorie în care a văzut câteva din atracţiile cele mai cunoscute cum ar fi templul Angkor Wat, o capodoperă a arhitecturii khmere, devenit simbolul ţării,  

Foto: Sam Garza

satul plutitor Komplong Phluk, insula exotica şi relaxantă Koh Rong Saloem, şi capitala Phom Phen cu nenumăratele sale puncte de atracţie.

Foto: Nikin Kovilakath – Palatul regal

Cu Iulian Pasăre am intrat un pic mai adânc în lumea Cambodgiei, el având la activ doua călătorii acolo şi o experienţă serioasă în zona asiatică.

În plus,  Iulian a ajuns să cunoască mai la prima mână obiceiurile prin relaţia cu localnicii.  Povestea lui a pornit de la Phnom Penh şi s-a desfăşurat de-alungul unor trasee mai puţin turistice, pe la temple mai mult sau mai puţin vizitate ca Sambor Pre Kuk, Prea Khan, Prasat Preah Viahar, Koh Ker, inclusiv în zona instabilă dinspre frontiera cu Thailanda unde nu ştii când o să se tragă dintr-o parte sau din alta. E un pic ca la ruleta rusească – acum treci nevătămat, peste două minute e posibil să ai surprize.

După câte ne-a povestit Iulian şi după cât am văzut din fotografii şi filme, eu zic că merită riscul cu vârf şi îndesat. Condiţia e să faci aşa cum a făcut Iulian adică să pleci la drum cu un localnic (chiar amicul lui Iulian care e disponibil) pentru că altfel e cam greu şi să te orientezi în spaţiu iar limba poate fi o barieră serioasă.

 

 Foto: William Brehm Templul khmer Preah Viahar – una din mândriile naţionale şi element de dispută cu Thailanda. Curtea Internaţională de Justiţie a decis în 1962 că acesta aparţine Cambodgiei.

Cum bine ştiţi, eu sunt fascinată de pietre şi ruine şi templele din Cambodgia mi-au amintit de cele mayaşe chiar dacă din punct de vedere arhitectonic sunt total diferite. Unele dintre templele khemre, mai ales cele mai puţin turistice care nu au fost restaurate (şi care, din păcate, se deteriorează continuu) sunt deja îngemănate cu natura. Legătura dintre piatră şi copaci este una spectaculoasă şi fascinantă. Fotografiile lui Iulian de la Koh Ker cu piramida Prasat Pram în care rădăcinile copacilor sunt ca o reţea care susţine piatra au fost absolut uimitoare.

Am găsit şi eu o poză cu Prasat Pram pe net

 

Foto: TravelBlog  

Bineînţeles că pe lângă poveştile încântătoare despre o lume fascinantă, am băut şi un vinuţ bunuţ şi am beneficiat de calităţile de chef ale lui Alexandru Farca care ne-a gătit un fel de mâncare cambodgian, f. bun şi f. apreciat – dovadă farfuriile curate de la sfârşit.

Aşteptăm cu interes reţeta pe care a promis Alexandru că o va pune pe situl Lumea Mare peste câteva zile. Şi desigur aşteptăm cu nerăbdare următoarea întâlnire cu poveşti din Lumea Mare.

» Filed Under Altele, Am aflat, Am mincat la, Prin lume

Comments

2 Responses to “Cambodgia la Lumea Mare”

  1. Roxana Farca on April 3rd, 2012 12:18 pm

    Te pup Anca si multumesc, ca de obicei, pentru o relatare concisa si frumoasa a ceea ce se intampla la noi la evenimente!

  2. Cu omul alb în Cambodgia | impresii din lumea mare on April 3rd, 2012 1:53 pm

    […] Revenind la Poveştile noastre, trebuie să spun că am avut din nou o sâmbătă extrem de plăcută la Ceainăria GreenTea, iar feedbackul primit până acum ne încurejează să credem că nu ne-am simţit doar noi bine! Dincolo de impresiile şi povestirile interesante ce se împărtăşesc în aceste întâlniri, cuvintele pe care le aud cel mai des după sunt “starea de bine”. Ne bucurăm că reuşim acest lucru, ni se pare până la urmă cel mai important pentru o zi de weekend. Să ne vedem, să povestim despre ce ne place, să gustăm ceva bun şi să ne simţim bine împreună. Imi este întotdeauna greu să reproduc ceea ce au povestit invitaţii, dar puteţi găsi câteva detalii la Anca pe blog. […]

Leave a Reply