Români la Jocurile Paralimpice la Londra 2012

Posted on February 22, 2012

Anul ăsta e an de Jocuri OlimpiceLondra va găzdui, pentru a 3-a oară (singurul oraş cu această performanţă) jocurile olimpice în perioada 27 iulie – 12 august. Câţi dintre voi ştiţi că după asta urmează, între 29 august şi 9 septembrie, Jocurile Paralimpice? Şi câţi dintre voi ştiu ce sunt aceste jocuri? Eu una mărturisesc că nu ştiam mare lucru şi iată ce am aflat.

Foto London2012.com

Jocurile Paralimpice sunt jocuri organizate pe lângă jocurile olimpice pentru persoanele cu dizabilităţi. Primul eveniment atletic oficial organizat pentru persoanele cu dizabilităţi a avut loc tot la Londra în paralel cu Olimpiada de vară din 1948 şi se adresa veteranilor din cel de-al doilea Război Mondial.

În 1960, la Roma, a avut loc prima ediţie oficială a Jocurilor Paralimpice deschisă nu numai pentru veteranii de război ci şi pentru atleţi aflaţi în scaune rulante – 400 de atleţi au concurat atunci venind din 23 de ţări.

Din 1976, jocurile de vară şi-au extins participarea şi la atleţi cu alte tipuri de dizabilităţi decât cei aflaţi în scaune cu rotile ajungând la o participare de 1 600 atleţi din 40 de ţări. Din 2001 Comitetul Olimpic Internaţional şi Comitetul Paralimpic Internaţional au căzut oficial de acord să organizeze jocurile paralimpice imediat după cele olimpice, în aceaşi locaţie, cu aceleaşi facilităţi.

Simbolul actual pentru jocurile olimpice e reprezentat de trei “agitos” (care în latină înseamnă “mă mişc, mă deplasez”) în trei culori – roşu, albastru şi verde în jurul unui singur punct (Comitetului Paralimpic Internaţional),  pe un fond alb.

  

“Agito” este simbolul mişcării în formă de semilună asimetrică şi cele trei culori au fost alese pentru sunt cele mai frecvente culori din stragurile naţionale din întreaga lume.

Dacă la început jocurile paralimpice cuprindeau doar câteva sporturi, astăzi există 28 de discipline sportive pentru persoanele cu dizabilităţi (din care 20 vor fi reprezentate anul acesta la Londra).

Suntem impresionaţi de cei care fac performanţă în orice domeniu, inclusiv în sport – performanţa înseamnă nu numai talent ci şi perioade lungi de eforturi, forţă şi voinţă. Şi cred că puţine lucruri sunt atât de impresionante ca oamenii care fac performanţă reuşind să depăşească şi dificultăţi fizice care pentru alţii par insurmontabile chiar în viaţa de zi cu zi.

.

Foto: Joel Berman – Vancouver 2010

Am observant că nu s-a scris prea mult despre românii care au participat sau participă la jocurile paralimpice deşi performanţele lor ar trebui să ne facă pe toţi să fim mândri.

România va avea 15 reprezentanţi la jocurile paralimpice de anul ăsta printre care Eduard Novak – triplu campion mondial la paraciclism şi vice-campion olimpic la Beijing în 2008,  care speră ca anul ăsta la Lontra să ia medalia de aur.

Foto:mbike.ro

Sportivii României vor participa la: atletism (Florin Cojoc), paraciclism (Eduard Karol Novak, Attila Olah, Imre Torok), powerlifting (Alina Putanu şi Iulian Şerban), nataţie (Samuel Ciorap, Naomi Ciorap, Valentin Velecico, Petrişor Prundaru şi Bazdoaca Georgiana), tenis de masă (Gabriela Constantin, Gabriela Constantin,  Petru Ifrosa) şi tenis în fotoliul rulant (Ciprian Anton).

Mai trist e c-am fi putut avea 16 sportivi cu Richard Osvat. Fost multiplu campion naţional la spadă, acesta a ajuns, după o serie de accidente, în scaun cu rotile dar chiar şi în aceste condiţii a decis să continue să practice sportul pe care-l iubeşte. România nu a ştiut să-l sprijine dar a făcut-o Ungaria. După ce a câştigat medalia de aur la Cupa Mondială de la Varşovia şi a ieşit al 5-lea la Campionatul Mondial din Italia, de la Catania, acum, sportivul va concura la Jocurile Pralimpice de la Londra în echipa Ungariei.

Jocuriele Olimpice dar şi cel Paralimpice sunt un motiv f. bun să mergem la Londra, nu numai să vizităm oraşul dar şi să ne susţinem sportivii la Olimpice şi Paralimpice şi să aratăm că-i admirăm şi că ne pasă.

» Filed Under Altele, De prin Europa, evenimente, Prin lume

Comments

One Response to “Români la Jocurile Paralimpice la Londra 2012”

  1. Un motiv în plus să mergem la Londra anul ăsta - Olimpiada 2012 (I) | impresii din lumea mare on March 29th, 2012 7:01 am

    […] Ce sunt jocurile paralimpice? N-o să vă spun aici pentru că vreau să revin la Londra, dar am povestit asta pe blog aşa că puteţi citi aici. […]

Leave a Reply