Mistere din Insula Paştelui – statui cu corp şi pălării

Posted on February 13, 2012

Chile pare să fie una dintre cele mai binecuvântate ţări din lume – Anzi, fiorduri, deşert, oraşe ca Santiago sau Valparaiso şi o mulţime de insule interesante printre care şi Insula Paştelui.

Insula Paştelui sau Rapa Nui (Rapa Mare cu referire la insula Rapa din grupul Insulelor Bass) una dintre cele mai izolate şi îndepărtate insule din lume făcând parte din grupul insulelor Polineziene din Pacificul de Sud, pentru mine e un fel de poveste. Poveste pentru că încă nu sper s-o văd vreodată. Îndepărtată, la 4000 de km de coasta Chiliană, cu zboruri puţine, scumpă pentru turişti – un loc fascinant pe care puţini şi-l pun totuşi pe lista priorităţilor.

Unii ar zice şi că nu sunt prea multe de făcut acolo decât să admiri statuile „moai”(care în  limba Rapa-Nui însemană falus) – statui monolite având, deasupra solului înălţimi între 5 şi 12 m reprezentând figuri omeneşti dar şi păsări şi peşti, mormintele “ahu” acoperite cu platforme şi tăbliţele cu scrierea rongo-rongo (singura scriere descopertă în inslulele Polineziene).

Foto:IanAndWendy.com

Cu toate astea, pe insulă sunt destule de văzut. Mai e vulcanul Ranu Kau, satul Orongo din parcul naţional Rapa-Niu unde ţi se va spune povestea Omului Pasăre sau platformele restaurate de la Ahus Vaihu şi Akahanga, vulcanul Rano Raraku la a cărui poale se află o mulţime de statui îngropate, culcate sau în picioare.

Interesant e să prinzi sărbătorile populare şi să afli câte ceva din traditiile vechi polineziene. Există de pildă un sport popular care constă din coborârea muntelui pe buşteni – incitant mai ales pentru iubitorii de sporturi extreme.

O altă atracţie o reprezintă “Ahu Te Pinto Kura“, cunoscut drept “Buricul Pământului” care este un grup reprezenat de o piatră rotundă înconjurată de alte 4 pietre mai mici ca nişte ouă care au proprietăţi magnetice – în acel loc busola o a razna – şi despre care se spune că are proprietăţi miraculoase în problemele legate de sex şi fertilitate.

Foto: JoaquinLR

 Dar uite că m-a furat peisajul şi de ce să nu mărturisesc, m-a cam luat valul şi mai, mai că aş pune insula la priorităţi. De fapt vroiam să ajung la noile descoperiri din Insula Paştelui care o fac şi mai interesantă.

Easter Island Statue Project a scos la iveală dimensiunea reală a statuilor moai care nu sunt simple capete ci statui întregi. Excavaţiile au descoperit că statuile au un corp de aproximativ doua ori mai mare decat capul. (Gândiţi-vă că greutatea medie a statuilor a fost până acum estimată la aprox. 40 de tone).

Pe partea îngropată s-au descoperit şi o mulţime de petroglife (desene pe rocă) bine păstrate în pământ. Există deja o mulţime de teorii şi idei despre cum au fost transportate statuile imense acolo, s-a descoperit că aveau un fel de pălării (sau coroane) şi că unele aveau ochi din coral sau zgură roşie.

Picture from Thor Heyerdahl’s book Easter Island: The Mystery Solved 
 
Cu cât citeşti mai mult despre Insula Paştelui cu atât devine mai pasionant. Ceva îmi spune că nu mă voi opri aici cu acest subiect. Are ceva fascinant şi bineînţeles misterios. Şi cui nu-i plac misterele?

» Filed Under Altele, Am aflat, Prin lume

Comments

Leave a Reply