Uxmal – dragostea mea

Posted on July 29, 2011

Nu m-am putut abtine sa pun titlul asta chiar daca nu e deloc original, dar asta simt si n-am ce face.

Dupa cum am zis deja, Uxmal este si va ramane unul dintre locurile mele preferate in lume.

V-am zis deja ca sunt destul de multe de vazut acolo si nu v-am povestit decat despre Piramida Magicianului.

Una din constructiile cele mai riguroase si detaliate in acelasi timp este Curtea Maicilor al carui nume este dat de un istoric spaniol in sec.16 (Fray Diego López de Cogullado) pentru ca structura ii amintea de o manastire spaniola.  

Complexul are 74 de camere si ar fi putut fi o academie militara sau o scoala de pregatire. Intrarile in curte sunt strajuite de arcade elegante tipice pentru cultura Puuc maya.

Dantelarie, mozaicuri, serpi de piatra, masti al zeului ploii, tunetului, fulgerelor si al vantului Chac (reprezentarile din coltul cladirii cu nasul carlig) …

Chac, Chaac sau Chaahk (corespunzator zeului Tlaloc de la incasi) loveste cu barda sa de fulgere, in nori, producand tunete si ploaie. Ca multi alti zei Maya, Chac este unul sau multiplu (4, corespunzator punctelor cardinale), si poate fi reprezentat de un corp uman cu solzi sau corp de sarpe cu cap uman cu un nas mare atarnand. E considerat a fi si un zeu al agriculturii si fertilitatii prin extensie a ploii. Este uneori reprezentat ca plangand, lacrimile sale fiind stropi de ploaie.

(Sursa Jupiter Images)

(Sursa Lost Civilisations)

Palatul Guvernatorului concureaza ca forta si creativitate cu Piramida Magicianului. Cladirea se pare ca a fost chiar sediul administrative al sitului.

In fata Palatului Guvernatorului  este o piata unde se afla platforma cu tronul Jaguarului cu doua capete. Este chiar un tron, simbol al puterii regale, ale carui extremitati sunt doua capete de jaguar indreptate in sens opus care se pare ca simbolizeaza natura duala divina-umana a unui rege.

Si la Palenque exista o placa care reprezinta incoronarea oficiala a regelui Pakal II care sta pe un astfel de tron.

Mai sunt inca multe de povestit despre Uxmal asa ca…. va urma

» Filed Under Altele, Am vazut, Prin lume

Comments

Leave a Reply