Ski în Chamonix? Spectaculos? Absolut!

Posted on February 19, 2016

Relaxare la ski la Bad Gastein

Plec la ski. Pînă aici nimic spectaculos. Ce mare lucru? Multă lume merge la ski iar eu fac asta de vreo 30 de ani. Spectaculos e că merg la Chamonix, adică în Franța. Nu la Sinaia, nu la Poiană, nici în Austria, nici măcar în Bulgaria. Nu pare spectaculos, nici așa? Cu toate astea este. Pentru că acum 25 de ani, să mergi la ski la Chamonix era de neimaginat. N-aveam nici măcar vise despre cum ar fi să skiez în Franța. Era un mare bucurie și să reușesc să merg o săptămînă la Sinaia. Lumea din afară nu exista. Nu visam la ea pentru că nu aveam suficiente repere. Pentru cei care n-au trecut prin asta, e foarte greu de imaginat. E ca și cînd ai locui într-o casă fără ferestre spre exterior, unde știi că sunt alte case dar habar n-ai cum arată. Grădinile și curțile interioare nu au vedere decît la cîteva bucățele de cer. Chiar și pentru mulți dintre cei care au trăit maturitatea atunci, amintirile s-au estompat și frustrările au fost împinse undeva în subconștient.

Cînd în sfîrșit s-au deschis ușile și ferestrele, limitările au fost de natură financiară. Un bilet de avion costa cel puțin 350 de euro în Europa, cazarea era piperată pentru un salariu ce reprezenta cam 80-100 de euro pe lună și o călătorie în Europa (despre alte continente nu prea puteam discuta), făcută în condiții de minim confort și cu mare economii la mîncare (adică se lua salamul de Sibiu la drum), era un efort serios.

Chiar ieșind din condițiile noastre specifice, capacitatea de a călătorii a crescut spectaculos o dată cu apariția Internetului.

Ni se pare normal acum să găsim cazare rapid și la o gamă foarte largă de preț și condiții, să putem zbura cu mai puțin de 100 de euro în Europa, să ne facem traseele extrem de ușor doar privind o hartă, să putem avea chiar imaginea străzii unde vom sta, să rezervăm bilete la un muzeu sau un card care să ne scape de toate grijile de transport.

Ski-ul nu e un sport ieftin – faci o investiție în echipament și nici scaunele și cabinele nu sunt tocmai pe semințe. Miracolul e că diferența dintre a skia la Brașov sau la Chamonix nu mai e insurmontabilă. Hai să facem o mică socoteală – bilet avion Geneva 160 euro în sezon de iarnă (se poate găsi și mai ieftin dacă îți rezervi din timp și urmărești ofertele). Un apartament de 4 persoane pt. o săptămînă – 900 euro adică aprox. 225 euro/persoană.

DSC_0018

Transport microbuz Geneva -Chamonix – aprox. 45-50 euro dus/întors. Cea mai logică variantă e închirierea de ski-uri online – noi am găsit ski-uri la 46 de euro / 7 zile fără clăpari (dacă nu vrei să te cari cu clăparii în bagaj, mai dai aprox. 12 euro). Cel mai scump e pass-ul care poate fi între 220 și 300 euro pe 5-7 zile. Cheltuielile mari te duc cam la 700 de euro la care trebuie să adaugi mîncarea (sigur nu-i ieftin dar nu trebuie să mănînci tot timpul la restaurant că doar ai apartament). Mai bei o bere, mai cumperi vreun flecușteț…. hai să zicem 1000 euro. În condițiile în care pregătești totul din timp, ai toate șansele să scazi suma la zbor și cazare și dacă te duci într-un grup mai mare poți ajunge la o sumă decentă. Sigur, nu-i oricum puțin, dar nu mai e de neatins. În plus, marele avantaj acum e că poți face cheltuielile treptat. Biletele de avion le cumperi cu mai multe luni înainte, dai un avans la apartament de 30%, cumperi pass-ul online și ai o mică reducere dacă o faci cu cel puțin 3 zile înainte. E mai ușor de suportat. Ei, și doar n-o să mergi la Chamonix în fiecare iarnă!

Chamonix_Valley_Panorama

Foto: Paul Nash

Ziceți voi că nu e spectaculos! Cînd mă întorc, vă spun dacă e tot atît de spectaculos și la fața locului și dacă merită efortul financiar.

» Filed Under Altele, De prin Europa, Fun Turism, Sport extrem

Comments

Leave a Reply