Sfîntul Andrei între strigoi și lupi

Posted on November 30, 2014

 

Dacă azi noapte ați auzit lupte pe-afară, să știți că se războiau strigoii așa cum fac în noaptea de 29 noiembrie. Sau poate că voi ați fost pregătiți, ați păzit usturoriul și v-ați ferit de moroi, vîrcolaci și vampiri. A, nu? Atunci să vă pregătiți mai bine anul viitor.

Cum se face? Aveți mai multe variante. Una dintre ele este să vă adunați mai mulți, și băieți și fete, să puneți pe masă mai multe căciulii (adică căpățîni) de usturoi înconjurate de tămîie, smirnă și lumînări aprinse (păstrate de la Paște). Apoi puneți și ceva de mîncare pe masă și stați și vă distrați toată noaptea. Adică, un fel de Halloween. Dimineața fetele iau usturoiul și-l duc la biserică să fie sfințit și să fie folosit drept leac.

Mai există o variantă în care usturoiul, cu o pîine, un fir de busuioc, o ață roșie și rachiu, strînse de la vreo 10 fete, e păzit toată noaptea de niște babe. A doua zi, adică azi, se face horă cu băieții și la sfîrșit fetele împart tot băieților. Pîinea se mănîncă, rachiul se bea – deci, tot o petrecere. Usturoiul se păstrează de leac. Dacă dispare din usturoi în timpul nopții, nu-i merge bine fetei care l-a adus. Așa că vedeți pe cine puneți să-l păzească.

Cred că din usturoiul meu s-a furat

Cred că din usturoiul meu s-a furat

Tot azi noapte, fetele și-au aflat ursitul (mai ales în Maramureș) …sau nu. Și unele gospodării s-au pregătit împotriva fiarelor pădurii (cîte or mai fie ele) legînd cu sfoară toate instrumentele tăioase sau ascuțite, inclusiv pieptănul și ascunzîndu-le pentru a nu fi folosite de Sfîntul Andrei. Adică azi nu se taie nimic și dacă n-ați avut inspirația să vă aranjați părul de cu seară, azi rămîneți cu părul brambura.

Azi e ziua Sfîntului Andrei, cel care a adus creștinismul în zona noastră și care e considerat patronul spiritual al românilor și ocrotitorul României.

Ziua Sfîntului Andrei se numește și Ziua lupului sau Gadinetul șchiop (gadinet este numele dat lupului ca zeitate a iernii). De Sfîntul Andrei, lupii sunt mai ageri și chiar își pot vedea coada, adică pot îndoi gîtul. Noaptea pe 30 noiembrie se adună și primesc pradă de la Sf. Andrei pentru perioada iernii.

Canis_lupus_portrait

Foto: Gary Kramer

La țară se ung porțile, ferestrele și pragurile cu usturoi și nu se muncește. Lupul nu se apropie de gospodăria în care nu se muncește (motivul îmi scapă) dar mi se pare un obicei foarte bun.

Și toate animalele vorbesc în noaptea care vine așa că faceți și voi o încercare cu animăluțele de pe lîngă voi.

Despre lup, lupul cenușiu din pădurile noastre, legenda Marelui Lup Alb, protectorul dacilor, vom mai vorbi.

 

» Filed Under Altele, Am aflat, am citit, De prin Romania

Comments

Leave a Reply