Castelul – Între poveste și realitate

Posted on July 13, 2014

 

Cuvintele stau încă în așteptare, unele mai cuminți, altele mai nebădăioase, de-a valma așezate în cîte o casetuță a minții, ca piesele unor puzzle-uri pregătite să construiască o imagine sau o poveste. Din cînd în cînd, cîte două, trei se regăsesc în grămadă și țopăie fericite împreună, oferindu-se ca o nadă.

Nada mea de acum sunt cuvintele “castel” și “basm”.

 photo Chenonceau_zpsbb779e05.jpg

Dac-aș vedea toate castelele și palatele din lume și tot n-aș epuiza dorința de vis – poveștile și basmele copilăriei mele sunt cu zîne, prințese, castele și zmei. Nu te vindeci niciodată de visele copilăriei. Castelul e lumea frumoasă a lipsei de griji, e locul balurilor și-al luminilor, e locul grădinilor cu flori nemaivăzute, e spațiul unde „au trăit fericiți pînă la adînci bătrăneți”.

 photo Cheverny_zps9ea2860c.jpg

Oricît aș citi despre istoria sîngeroasă ce bîntuie cîte un castel sau palat, oricît de conștientă aș fi de realitatea crudă, meschină sau doar banală pe care zidurile acestuia le-au adăpostit, undeva, în plan secund, există totdeauna imaginea basmului. Poate din acest motiv, uneori ruinele mi se par mai fascinante decît castelele ce par gata de locuit.

 photo Chinon_zps6b3e0802.jpg

Castele și palate mici, mari, înalte, luxoase și ample, spectaculoase, cochete, în ruine, colorate sau sobre, cu garguie si dantelarii baroce, cu turnuri medievale sau donjoane elegante, cu creneluri de aparare sau arcade romantice – în fața lor, sunt ca un copil aruncat în mijlocul poveștilor.

 photo BranCastle_zpsc2bfa4e0.jpg

Așa că acest vis își cere partea sa. Voi revedea, cu perspectiva dublă a visului și realității, cîteva dintre castele pe care le-am văzut în decursul timpului.

 photo CetateaFagaras_zpsd2ae6004.jpg

Și voi începe, în următorul episod dedicat mirajelor poveștilor cu prinți și prințese, cu ultimul castel din panoplia imaginilor – castelul Malahide aflat la doar 13km de centrul orașului Dublin.

 photo 1-Malahide_zpsb4fa79e7.jpg

Și vă invit și pe voi să veniți cu castelele voastre, cu visele și poveștile voastre cu turnuri și mistere, fie că vreți să spuneți doar cîteva cuvinte, fie că vreți să participați cu un articol de sine stătător. Și, se va lăsa și cu un concurs. Curînd.

 

» Filed Under Altele, Am vazut, De prin Europa, De prin Romania, Prin lume

Comments

4 Responses to “Castelul – Între poveste și realitate”

  1. Lucian on July 15th, 2014 8:16 am

    uite acum imi dau seama ca nu prea ma uit dupa castele :)… dar a propos, al treilea castel, cel cu un turn langa apa, care este?

  2. anca on July 15th, 2014 9:08 am

    Uite, o să încerc să-ți schimb părerea. Cel cu turn este Chinon (tot cu Ch…..)

  3. Castelul Malahide între stafii și flori : Experienţe de Călătorie – FUNTUR on July 17th, 2014 10:07 am

    […] castelul irlandez cu care am zis că voi începe călătoria mea prin amintiri și povești castelane, în lunga sa istorie de 9 secole, a devenit mîndrul posesor a […]

  4. Pregătiri după vacanță și petrecere Viajoa : Experienţe de Călătorie – FUNTUR on August 22nd, 2014 2:33 pm

    […] Un nou episod din seria abia începută de castele/palate – de data asta, un palat […]

Leave a Reply