Păcăleala prin lume. În România, fetelor măritaţi-vă de 1 Aprilie!

Posted on April 1, 2013

 

Cu cât eşti mai tânăr, cu atât îţi e mai dragă ziua păcălelilor când îţi pregăteşti cu grijă o mare şi gogonată minciună sau pui la cale o farsă prietenilor, colegilor sau familiei.

De unde ni se trage? Cică de la Carol al IX-lea al Frantei, din 1564 când s-a înlocuit calendarul Iulian cu cel Gregorian şi serbarea de an nou care până atunci era la 1 aprilie, a fost mutată de rege la 1 ianuarie. Ba, cică de la romani care serbau echinoctiul de primăvară la serbările Hilaria care începeau la 25 martie.

Cartes_postales_poissons_d'avril

Francezii se pare că au continuat să trimită felicitări de an nou pe 1 aprilie, în glumă. În plus, cei care au făcut asta din greşeală au fost taxaţi ca “nebuni de aprilie”.

În orice caz, de 1 aprilie, francezii (în special copiii) au obiceiul să agaţe de spatele cuiva un peşte din hîrtie. Cei care au citit Pif în copilărie îşi amintesc de “poisson d’avril”. Englezii au 2 zile de păcăleli şi cel pacalit, “noddy”, trebuie sa poarte o coadă la pantaloni sau fustă. În Spania, păcăliţii sunt nătărăi, iar în Scoţia sunt cuci de aprilie. În zona Americii de sud, 1 aprilie e asociată inocenţei, este ziua naivilor iar în Japonia e ziua păpuşilor sau “Ziua bucuriei celor mici”.

Glumă de 1 Aprilie la danezi

Glumă de 1 Aprilie la danezi

La noi, sarbatoarea de 1 Aprilie a apărut în sec.XIX şi e asociată cu fertilitatea. Dar atenţie, ziua e cu noroc la căsnicie numai pentru fete care, dacă se mărită în această zi, au noroc şi fericire. Bărbaţii însă au toate şansele să fie toată viaţa sub papuc dacă se însoară de 1 aprilie. La unii se extinde perioda la tot anul.

Unul dintre obiceiurile de 1 aprilie era ca bărbaţii să se costumeze ca să se fudulească în faţa fetelor (un soi de ritual al împerecherii, că doar e primăvară!).

Ce ni s-a întâmplat nouă în primăvara asta e o păcăleală a vremii – se pare că sosirea întârziată a primăverii abia de 1 aprilie s-a considerat totdeauna o păcăleală pe care ne-o face natura.

Dacă mai vreţi să faceţi şi alte farse pe lângă cea pe care am păţit-o deja cu iarna din primăvară şi cu păcăleala pe care ne-o aplică sistematic politicienii noştri, aveţi timp până la prânz. Cine păcăleşte după 12:00 sau s-a grăbit cumva să înceapă de ieri, are parte de ghinion.

Să ne bucurăm de primăvară, fie ea şi-ntârziată şi să ne dăm şansa de a ne distra.

Voi pe cine-aţi păcălit?

 

» Filed Under Am aflat, De prin Romania

Comments

Leave a Reply