Noaptea focurilor, Blogoveştania sau Ziua Cucului

Posted on March 25, 2013

 

Azi nu muncă, nu ceartă. Veselie, burtă plină şi bani în buzunar – asta dacă nu te spurcă cucul.

Azi e Buna Vestire, sau Blagoveştania (termen vechi slavon) ziua în care Sf. Gavriil a vestit-o pe Sf. Maria că-l va naşte pe Isus. E una dintre zilele în care cei ce ţin post au voie să mănânce peşte.

Leonardo da Vinci-Buna Vestire - Ufizzi

Buna Vestire – Leonardo da Vinci – Galeria Uffizi din Florenţa

În tradiţia veche populară este şi ziua cucului adică ziua în care, cică, cântă cucul pentru prima dată în acest an. El cântă până la Sânziene sau la Sân Petru, când se îneacă cu orz şi, pentru că nu mai poate cânta, se transformă în uliu până-n primăvara următoare când îşi reia funcţia de vestitor – al morţii, al numărului de ani de trăit, al primăverii, al norocului în dragoste. Trebuie doar să fii atent de unde şi de pe ce cântă.

Kuckuck_(Cuculus_canorus)_by_Tim_PeukertSursă foto

Dacă auzi cucul şi numeri de câte ori cântă, vei afla câţi ani mai ai de trăit dar dacă-l auzi din spate, e mare necaz.

Fetele pot face o chestie şi mai grozavă. Tai craca de pe care cântă cucul şi-o pui în cadă (aş zice că, pe frigul ăsta, să faci baie în râu nu e cea mai potrivită alegere) ca să ai noroc în dragoste.

Oricum, e sărbătoare mare în care nu trebuie să munceşti (vezi, eu nu muncesc, că scriu de plăcere) şi trebuie să te veseleşti. Să ai burta plină şi bani în buzunar şi mai ales să nu te cerţi. E un mic moment de relaxare care să facă postul mai uşor.

În noaptea trecută a fost noaptea focurilor în Maramureş, noaptea de curăţenie, de purificare, în care se arde tot ce e de prisos prin casă, frunzele sau fânul rămas de anul trecut prin curţi sau livezi. Focul se pune apoi în jurul ogrăzii pentru purificare dar şi pentru alungarea şerpilor.

Tot tradiţia zice că aşa cum e vremea de Bună Vestire aşa va fi şi de Paşte. E valabil şi pentru Duminica Floriilor. Eu mă bazez pe Florii că azi, cel puţin aici în capitala noastră dragă, vremea e descurajantă. Şi să ştiţi că la voi mă gândesc, că eu de Paşte sunt la Capri.

DSCN4296

A, şi nu uitaţi să puneţi pe pragul casei pâine şi sare pentru îngeri care vă vor veghea tot anul.

Să aveţi o Bună Vestire senină şi cu câţi cuci vreţi voi!

 

» Filed Under Altele

Comments

2 Responses to “Noaptea focurilor, Blogoveştania sau Ziua Cucului”

  1. Intalnirea bloggerilor calatori din Bucuresti | Blog despre munte si calatorii on March 25th, 2013 11:45 pm

    […] Anca Argesiu – funtur […]

  2. Intalnirea bloggerilor calatori din Bucuresti | Jurnale de calatorie on January 20th, 2014 12:44 am

    […] Anca Argesiu – funtur […]

Leave a Reply